Član NO Dinama: Nije Zajec doveden jer je lijep, nego jer je nevjerojatno stručan

Foto: snimka zaslona

Iznimno zanimljiv gost u emisiji “Sportske minute” bio je član Nadzornog odbora Dinama Saša Pavičić Bekić. Pričao je o dramatičnim događajima oko nedavne Skupštine, kako je Velimir Zajec nagovoren da krene u bitku za Dinamo, ali i o budućnosti maksimirskog kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Martovske, odnosno ožujske ide su završile. Pozvao bih se na Cicerona, “što je imperija bliže odlasku, odluke su sve luđe”, rekao je na počeku Pavičić Bekić, koji je, na neki način, bio pravna podrška navijačima i “Dinamovom proljeću”.

– Kad smo u siječnju prošle godine došli na razgovor s predsjednikom kluba i objasnili zašto je potrebna demokratizacija, te kad je predsjednik odlučio da se ide u demokratizaciju kluba, smatrali smo se da će se to dogoditi vrlo brzo i da ćemo vrlo brzo doći do statuta. Kako se u ožujku prošle godine dogodila ona poznata Skupština koja nije uspjela, predsjednik kluba je osnovao radnu skupinu jer je morao biti napravljen novi Statut.

Dinamo je bio bez tijela, nemate Nadzorni ni Izvršni odbor, Izvršni odbor ne može opozivati ni postavljati članove Uprave, zapravo ništa ne može finkcionirati. Tako je bilo sve do 26. rujna prošle godina, kad su izabrani Izvršni i Nadzorni odbor, tek je tada Dinamo počeo funkcionirati kao klub sa svim organima. Tako je bilo na radnoj skupini, četiri mjeseca, uvjeravali smo klub da su nužni demokratizacija i Novi statut. Dr. Gašparović je predao predmetni dokument sredinom srpnja, međutim tek je došao na red 21. prosinca za glasanje na SKupštini. Pet mjeseci se to kuhalo u ladici, zašto, ne znam, kaže Pavičić Bekić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zašto je izbor Velimira Zajeca važan za Dinamo, ali i za šire hrvatsko društvo?

– Na početku smo rekli kako su svi mediji počinjali informativne emisije s izborima u Dinamu. Demokratizacija je važna u svim porama društva, za to se borimo od 1990. godine, kad smo donijeli prvi Ustav Republike Hrvatske. Ako smo za demokraciju, moraju se poštivati zakonske norme. Kako je Dinamo udruga, onda je jasno da je u vlasništvu članova kluba, ne u vlasništvu nekog predsjednika, direktora ili člana Uprave. Ja nisam donio Zakon o udrugama, donio ga je Sabor i to se mora poštivati. No kad se klub počeo otvarati, onda su nastali problemi, neki ljudi smatrali su da takva demokratizacija baš i nije dobra.

Koliko je dugo trajalo okupljanje i nagovor Velimira Zajeca da se primi tog posla?

– Ovo nije od jučer, 15 godina se netko bori za demokratizaciju kluba. Nakon što smo uspjeli što smo uspjeli oformiti “Dinamovo proljeće”, a tu su bili i BBB-i i “Dinamo to smo mi” i članovi kluba koji nisu bili u navijačkim skupinama, svi smo htjeli demokratizaciju. Okupili smo kvalitetne ljude. Vidjeli ste popis 24 skupštinara na listi “Dinamovog proljeća”. S takvim programom i s tim ljudima došli smo do Velimira Zajeca i on se nije dugo premišljao kad je vidio o kojim se ljudima i o kakvom se programu radi, rekao je Pavičić Bekić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dramatična je bila noć uoči Skupštine…

– Podmetanja koja vi dobijate u demokraciji, normalna su stvar, tko nije spreman na takve stvari, bolje da se ne bavi time. Nisam očekivao da bi se ovako nešto moglo dogoditi, da netko tko ne pročita Statut može soliti pamet drugima i govoriti o tome da je netko preletač s jedne ili druge liste. Ako je netko čitao Statut, može vidjeti da postoje dvije izborne jedinice, i da u toj drugoj, u kojoj je bilo 35 kandidata, Izvršni odbor je tajnim glasanjem birao između 87 kandidata. To nije monolitna lista, nego lista na kojoj će svatko razmišljati svojom glavom.

Netko je zamišljao da će to biti monolitna lista, ali tu nema nikakvih “preletača”, svatko s te liste je mogao glasovati kako je htio, kao i svatko s Liste 25. Za to smo se borili, to smo i izborili te noći, koja je bila dramatična. Htjeli su se poništavati izbori, čitali ste po medijima, no uspjeli smo napraviti da se Skupština održi na vrijeme i da rezultati budu plod volje članova kluba.

Neće biti “sječe glava”. Koji su prvi koraci Zajeca?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Kakvi će potezi biti, odlučit će predsjednik i Izvršni odbor. IO odlučuje o upravi i o tome u kojem će smjeru klub ići.

Nagađa se o budućnosti Vlatke Peras?

– Mora ostati zbog kontinuiteta, ne može se napraviti sječa, ne ide to tako.

Opet će se mijenjati Statut, hoće li se ponavljati izbori zbog nekog većeg legitimiteta?

– Legitimitet je stečen time što je Statut izglasan i time što je SKupština izglasala predsjednika. Naravno da će se ići u promjen uStatuta, za to će trebati vrijeme, ne radi se to preko noći. Oformit će se radne skupine i svatko će moći davati prijedloge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugledni poduzetnici, akademici, profesori, pa i ekonomisti su u “Dinamovom proljeću”, kako vidi financijsku situaciju?

– Dinamo trenutačno funkcionira dobro. Ono što čitamo po medijima, kako je Dinamo u financijskim dubiozama, to nije točno. Možda je nešto manje prihoda nego što bi trebalo biti, možda će revizorska izvješća pokazati nešto drugo, ali zasad je tako kako jest. Kako će izgledati na revizije, zaista ne znam, ne bih prejudicirao ništa.

Ambicija kluba je uvijek Liga prvaka, a borba za naslov prvaka je neizvjesna…

– Govorit ću i kao navijač i kao član Nadzornog odbora i član kluba. Naravno da očekujem da će Dinamo biti prvak, bilo bi zaista čudno da se tome ne nadam. Borba za vrh između Rijeke, Hajduka i Dinama je velika. Vjerujem da Dinamo ima najbolji kadar i da ćemo osvojiti naslov prvaka, a u Konferencijskoj ligi doći što dalje.

Zna li se tko bi mogao biti sportski direktor?

– To nije u mojoj domeni, nego u domeni predsjednika kluba i IO-a. Kao član NO-a ja brinem o poslovanju kluba, imovini i o provođenju Statuta. Tako i treba biti, da svatko zna točno što radi. Sigurno će se postići nekakav konsenzus o sportskom direktoru, a naravno, da se na lažemo, Velimir Zajec nije doveden jer je tako lijep, da bi ga htio prikazati kao ljepotana i da bude maskota, ne, čovjek je nevjerojatno stručan. Tko to ne shvaća, ja mu ne mogu pomoći.

Škrinjar, Mladenović, Šuker, Igor Cvitanović, samo su neki od igrača koje je doveo Zajec. Ako netko sumnja u njegovu stručnost, vara se. On će naći načina da se omladinska škola posloži onako kako bi se trebala posložiti, jer Dinamo je najbolje rezultate u povijesti ostvarivao kad je imao bazu iz svog dvorišta. Netko će reći da su to floskule, da igraju zagrebačka djeca, ali to je tako, morate imati svoju bazu i nadograđivati je s pojačanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.