Crnogorski borac napada: Croata je pobijedio uz poklič “Za dom spreman”

Foto: snimka zaslona

Hrvatsko-argentinski borac Francisco “Croata” Barri borio se s crnogorskim borcem Vasom “Psihopata” Bakočevićem, a borba je završila pobjedom Croate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On se u jednom trenutku posvađao s Bakočevićevim kutom pa je, tvrde Crnogorci, da bi ih isprovocirao, vikao “Za dom spreman”.

“Kad god mislim da smo svi prerasli nacionalizam i fašizam, us*ani ljudi me uvjere u suprotno. Ove majmunčine koje su mi je**le majku srpsku nikad neće uništiti moju sliku o ljudima iz Hrvatske, sliku na KSW u Zagrebu gdje smo se osjećali kao kod kuće. Croatinu reakciju razumijem i nisam zamjerio urlanje “Za dom spreman”, razumijem emocije. Ako njemu nije glupo, meni je još manje. Ja odavno ljude dijelim na ljude i neljude”, poručio je 32-godišnji Crnogorac.

Pozdrav “Za dom spremni” branitelji su koristili tijekom Domovinskog rata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozdrav “Za dom spremni” tijekom Domovinskog rata bio je sastavni dio znakovlja braniteljskih Hrvatskih obrambenih snaga. HOS-ove jedinice dale su velik doprinos obrani i oslobađanju Hrvatske. Godine 1992. integrirane su u Hrvatsku vojsku.

Osim HOS-ovaca, ovaj pozdrav koristili su i pripadnici gardijskih brigada. Tako u pjesmi 1. gardijske brigade – Tigrovi, “Pjesma nastavnog tima 2” na kraju dolazi uzvik: Za dom spremni. Isti pozdrav rabila je i druga gardijska brigada – Gromovi. Podsjetimo i na posebnost 1. bojne 2. GBR, Crnih mambi – njihovi pripadnici sudjelovali su baš na svim hrvatskim ratištima; od Banovine do Dubrovnika, a branile su prodor Mladićevim silama i u svim graničnim prostorima Bosne i Hercegovine: Bosanskoj Posavini, Hercegovini i Livnu.

“Nedavno pronalaženje činjenica i fakata da je pozdrav Za dom spremni bio dio borbenih i domoljubnih pjesama elitnih postrojbi Hrvatske vojske, naših slavnih gardijskih brigada Tigrova i Gromova koji su iznijeli Domovinski rat od prvog do posljednjeg dana svojom hrabrošću i životima – baca novo svjetlo na cijeli slučaj. Degutantno inzistiranje HDZ-a i njegovog koalicijskog partnera Pupovca o tome da znakovlje poginulih vojnika Hrvatske vojske nije poželjno u mjestu Jasenovac, razorenom od srpskih snaga praćenih zločinima nad zarobljenim hrvatskim vojnicima HOS-a, što je prvorazredan državni skandal u svojoj biti u svakoj normalnoj državi koja drži do sebe i svojih pokojnih junaka”, poručio je povodom premiještanja ploče akademik Josip Pečarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sada kada stvari konačno izlaze na vidjelo i svjetlo dana, valja znati istinu: nisu samo postrojbe HOS-a koristile pozdrav Za dom spremni u borbi protiv brutalnog srpskog agresora, već je pozdrav Za dom spremni bio dio ratne povijesti i drugih brigada Hrvatske vojske. Naime, pozdrav Za dom spremni korišten je u Domovinskom ratu i u drugim ratnim jedinicama i budnicama koje su poticale hrvatske vojnike na obranu zemlje i života Hrvata od poludjelih četnika i drugih zločinaca koji su kao pobješnjela horda 1991. sve ubijali, palili i uništavali pred sobom. Ne samo Vukovar, kao tipski primjer udruženog velikosrpskog i jugoslavensko-komunističkog ludila i zločina, već i Tordinci, Baćin, Saborsko, Jasenice, Ervenik, Škabrnja, Ćetekovci, Bokšić, Hrvatska Dubica, Kukuruzari, Skela, Kusonje, Dalj i sva druga mjesta svjedoče o, u Europi, neviđenom barbarstvu i nepoznatoj mržnji na sve hrvatsko, sve u režiji srbijanskog imperijalizma.” – istaknuo je Pečarić.

“Kako to da ploča podignuta u spomen poginulim braniteljima HOS-a u Jasenovcu vrijeđa, a nazočnost Stipe Mesića, i nakon što su na vidjelo izašla njegova skandalozna stajališta o NDH i najvećem ustaškom logoru, ne vrijeđa? Ovo je dobra prilika za suočavanje s tim što je suvremena Hrvatska i na kojoj baštini se temelji”, naglasio je Nino Raspudić u Večernjem listu i zapitao: “Kakve veze imaju partizani i ustaše sa suvremenom hrvatskom državom?

“Ovdje dolazimo na izvorište današnjih simboličkih problema. Za vrijeme agresije na Hrvatsku 1991. bili su potrebni svi pa se zažmirilo na jedno oko i na pripadnike komunističkog represivnog aparata i na HOS-ov ventil za prastare nostalgije.
Bez i jednih i drugih teško da bi se zemlja obranila. Grb HOS-a tada je registriran s pozdravom „za dom spremni“. Većina HOS-ovaca sigurno nije riskirala život za rasne zakone i Hitlerova saveznika, već za slobodnu Hrvatsku“, podsjetio je Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.