Dalić o svemu pomalo: Ja sam Livnjak, Varaždinac, Hrvat, domoljub…

zlatko dalić
Foto: snimka zaslona

Gost jubilarnog 100. izdanja emisije Portret prvaka na RTV Herceg Bosne bio je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. Najuspješniji i najdugovječniji hrvatski izbornik govorio je o svojoj igračkoj i trenerskoj karijeri, reprezentaciji, ali i odgovorio na pitanje tko je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O prijateljstvu s izbornikom Tuckom

Izbornik Dalić govorio je i o nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u vaterpolu na kojem je Hrvatska osvojila zlatnu medalju. Barakude s u pod vodstvom izbornika Ivice Tucka postali svjetski prvaci po treći put u povijesti. Na pitanje voditelja kako neki povlače paralele između Tucka i Dalića, izbornik nogometne reprezentacije je između ostaloga rekao:

“Tucak je moj prijatelj već godinama, čovjek koji je napravio vrhunske stvari, već je 12 godina izbornik, još jednom čestitke njemu i njegovim dečkima na tome. Biti prvak svijeta nije mala stvar. Bili smo na Europskom prvenstvu u Zagrebu i Dubrovniku i to finale su izgubili. Svi smo bili tužni i razočarani, i u Zagrebu zadnje minute, zadnje sekunde. Izgubljena je ta utakmica i tuga je nastala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim dragi Bog to uvijek posloži kako treba i on je to tako posložio da je bolje biti svjetski prvak nego europski. Otišli su u Dohu s punom snagom, još više motiva i energije i osvojili svjetsko zlato. To je nešto fenomenalno. Nas dvojica imamo sličan put, stalno se borimo s nekim upitnicima, s nekim starima koje su zaista gluposti i nemaju nikakve osnove, ali mi smo fajteri, borci. Tucak je osobito veliki borac.”

Lagane pripreme

Dalić je priupitan o predstojećem okupljanju hrvatske nogometne reprezentacije i turniru u Abu Dhabiju. Na pitanje što očekuje od tog turnira izbornik je rekao: “Tri je mjeseca do Eura i sad su naši igrači u svojim klubovima, u svojim ligama, pod jako velikim pritiskom, jako velikim opterećenjem, gdje se od njih puno traži i puno očekuje. I to je ogroman pritisak. Sad je upala ta pauza reprezentacije zbog ovih kvalifikacija, na sreću mi smo to izbjegli, i zamislili smo da nam to bude jedno druženje i zajedništvo, tih 7-8 dana. Odigrat ćemo dvije utakmice, to nije nešto što ćemo zanemariti, ali mislim da će dečkima dobro doći ti dani da se rasterete i da se podružimo. Slično je bilo prije Svjetskog prvenstva u Dohi. Dakle, tako je to smišljeno i da se tako polako pripremao za Europsko prvenstvo u lipnju”.

Ciljevi na Euru

Skupina na Euru neće biti laka, ali Hrvatska je pokazala da se može nositi sa svakom reprezentacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moramo biti sretni s našim plasmanom na Euro. To uvijek mora biti cilj hrvatske nogometne reprezentacije, plasman na veliko natjecanje. To je ono što mi trebamo napraviti. Sve ono što se napravi preko toga je jedan plus, jedan dodatni uspjeh i moramo biti realni u svemu tome. Zadnjih šest godina Hrvatska je osvojila tri medalje na velikim natjecanjima, na dva Svjetska prvenstva i u Ligi nacija, što je fantastično, što je malo tko očekivao, nitko nije u to vjerovao.

I to nije realno i objektivno. I nama su apetiti porasli, nama su naše ambicije ogromne. I moje su ambicije velike, ali moramo biti realni i objektivni i znati da nas čeka težak posao. Nije lako igrati u kontinuitetu i biti u vrhu svjetskog nogometa. Mi smo sve ovo napravili jer smo imali jedno zajedništvo, jednu dobru reprezentaciju koja je u najtežim trenucima bila na jednoj visokoj razini i sad su od Eura očekivanja vrlo velika. Moj osnovni cilj i mojih igrača je da pokušamo proći grupu“.

> Što je okupilo Dalića, Rudića, Sesara, Martina, Srbića i dr.?

Dva milijuna Hrvata želi ulaznice za Euro

Hrvatska će imati na Europskom prvenstvu, a s obzirom na to da se ono igra u Njemačkoj, veliku potporu navijača. Kako smatra i sam Dalić Vatrene na Euru čeka na desetine tisuća navijača, a prema tvrdnjama izbornika oko dva milijuna Hrvata prijavilo se za ulaznice, što je najviše iz jedne države. Dakle, jagma za ulaznicama je velika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je Dalić zapravo?

Dalić je govorio i o načinu na koji je postao hrvatski izbornik.

“Bio sam te noći u Splitu. Kad je Hrvatska igrača s Finskom, nazvali su me tu noć kasno i pitali. Ja sam rekao ‘kako ne’, doći ću pješice ako treba u Zagreb. Sutra su ponovno zvali, nisam razmišljao o ničemu lošem i negativnom, nisam razmišljao da neću uspjeti. Tad se pojavilo puno upitnika: Tko je on, odakle dolazi? Tko iza njega stoji? Ja sam rekao na to: ‘Ja nisam ničiji, ja sam Livnjak, Varaždinac, Hrvat, domoljub… i idem za ovu reprezentaciju gdje god treba. Ako treba pješice’. Moja prva izjava u zračnoj luci bila je pozitivna. Ne znam ni ja sam otkud mi tolika energija, da vjerujem u reprezentaciju, možemo mi to napraviti, vjerujem u igrače…”

O čemu je još Dalić govorio?

Kao igrač započeo je u Troglavu, želio je uspjeti u Hajduku, put ga odveo u Dinamo Vinkovci, Budućnost, Velež a karijeru završava u Varteksu gdje počinje i trenerski posao.

Jedini otkaz kao trener dobiva u Rijeci nakon koje kratko vodi Dinamo Tiranu i Slaven Belupo a svoje kvalitete kao stručnjak potvrđuje u Aziji gdje provodi više od 6 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Azije događa se povijesni poziv da vodi hrvatsku nogometnu reprezentaciju s kojom osvaja srebro i broncu na Svjetskom prvenstvu i srebro u Ligi nacija.

Između ostalog rođeni Livnjak najavljuje Europsko prvenstvo u Njemačkoj i govori o obitelji, vjeri i domoljublju što su mu i prioriteti u životu.

Osvrnuo se na BiH nogomet i dvije ličnosti koje su obilježile njegovu karijeru, na Miroslava Ćiru Blaževića i Luku Modrića. Urednik i voditelj emisije Portret prvaka je Albert Pehar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.