Davor Šuker otkriva što se događalo kod izbora Dalića, govori o svastici na Poljudu, Mamiću…

Foto: fah

Davor Šuker, predsjednik HNS-a u razgovoru za Jutarnji list progovorio je o oproštajima igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ništa se nije dogodilo. Malo mi je krivo što sa svima još nismo razgovarali, a Zlatko Dalić će otići u Torino i pričati s Mandžukićem. Ako zabija golove za Juventus i očigledno je u dobroj formi, mogao bi valjda, ako nam zatreba, odigrati bar jednu utakmicu. Zamislite da nam se ozlijedi nekoliko igrača, a da se igra utakmica koja odlučuje o odlasku na Europsko prvenstvo i Mandže nema. Žao mi je i Subašića, pogotovo zato što su neki postavljali pitanje je li bio ozlijeđen u zadnjoj utakmici. To mi je gadljivo, kao što mi je ružno što se pričalo da smo mi ‘98. prodali utakmicu. Molim ljude koji zaista vole nogomet da na takav način ne gledaju na sport”, poručio je.

Što kaže o kritikama na račun HNS-a?

“Moram biti kritičan prema novinarima. Živio sam u Španjolskoj, Engleskoj i Njemačkoj i vidio, naravno, kako se mediji i tamo odnose, ali mislim da je kod nas novinarstvo podbacilo. Svaka medalja ima dvije strane, naravno. Nitko i ništa nije idealno. Ali ako se dovoljno dugo mediji fokusiraju samo na jednu stranu te medalje, onda ona druga, dobra, sjajna nikako ne može doći do izražaja, zar ne? Bilo bi bolje da je nogomet imao bolju potporu i u medijima, manje otrovnih strelica, manje poruka navijačkih skupina, sve bi to bolje izgledalo. Ne smijemo dopustiti da navijačke skupine, bilo čije i bilo kakve, postanu element populizma. Često me znaju pitati zašto ne dajem intervjue i ne razgovaram s hrvatskim novinarima. Vidite, samo je jedna velika televizija u udarnom terminu, po ne znam koliko puta, poslala poruku jedne agresivne i prilično anarhističke navijačke skupine. Zašto to? A HNS jedini, što se tiče nogometa, dobro radi svoj posao. Ne želim biti ni najpametniji, ni najzaslužniji, nego samo raditi svoj posao. Da je istina sve ono što je napisano o hrvatskom nogometu, mi bismo trebali biti ne 200. ili već 213. na svijetu, a drugi smo”, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onda se još jače usmjerio na krtiziranje novinara.

” Ne trebaju novinari o meni pisati lijepe stvari, neka budu kritični, ali nismo ni kroz medije pomogli nogometu, baš nimalo. Evo vam primjera HRT-a, koji je imao sve moguće programe, a sada nema ništa. Kada sam za sitan novac htio dati prava za prijenos naših utakmica, napali su me iz svih mogućih oružja. ‘Šukerov HNS’, ‘Šukerova televizija’, govorili su. A sada je Nova TV elegantno i gospodski, plativši to, preuzela, a nitko se s HRT-a nije oglasio i rekao zašto su izgubili prava. Da se mene slušalo, bilo bi potpuno drukčije, imali bi sve, ovako je javna televizija ostala samo sa skijanjem. Sve su to razlozi zbog kojih nisam u medijima, jer ne mogu u dva, tri članka objasniti svu politiku HNS-a, primjerice, zašto s Hajdukom nismo u ‘dobrim odnosima’. Vidjeli ste, ni onaj milijun nisu htjeli uzeti. Reći ću nešto zbog čega me neki neće voljeti, ali novinarstvo u Hrvatskoj radi samo na razvaljivanju ljudi, pogotovo uspješnih, nalazeći sugovornike koji žele podmetati noge. Mogu vam naći petsto primjera. Sve što krene preko novina, ne završi dobro, zapamtite. Nema kolektivnog uspjeha bez pojedinačnih uspjeha. U Rusiji je pobijedio tim, ali tim izvanserijskih individualaca”, rekao je.

O izboru Dalića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Smijenili smo gospodina Čačića poslije utakmice na Rujevici, u dva u noći. U devet ujutro bio je sastanak Izvršnog odbora i to je bila jedna od najgorih noći u mom životu što se tiče nogometa. Zamislite koja bi sramota bila da u Ukrajinu nismo došli s izbornikom. To bi bio presedan. edan član Izvršnog odbora mi je rekao: ‘Daj, Davore, budi ti izbornik’. Ma nema šanse, to nije moja specijalnost, niti bih to napravio. Zvali smo još neke trenere, išli smo i prema mladima i na kraju smo došli do Dalića. ‘Idemo sjesti, razgovarati’, rekao je. Dobili smo ga u 9.30 i došao je odmah iz Splita. Kliknuli smo u sekundi”, otkriva.

O svastici

“Cijeli će se svijet ponovo pitati zašto će utakmica s Engleskom biti bez gledatelja, opet će nam pod nos staviti svastiku, našu povijest. To je netko napravio, a ne znam zašto se nije istražilo do kraja”, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li razočaran što se nisu isticale i njegove zasluge u vođenju HNS-a?

“Pa pogledajte ljude su branili našu zemlju, a od njih smo napravili PTSP-ovce, kažemo da su kladioničari i slično. To je vani nezamislivo, a kod nas je sve moguće, pa i kad je riječ o ljudima koji su ginuli za ovu zemlju. Zato se ne iznenađujem i kad je riječ o nogometu, a moji jetra i bubrezi i drugi unutarnji organi spremni su na to. Nogomet nije samo hodanje po ružinim laticama, nogomet je i izgubljena utakmica, neprospavana noć. A vidjeli ste i noć pred odabir izbornika, nisam spavao ni dva sata, od Opatije sam vozio do Zagreba, u sedam ujutro već zivkao, razgovarao”, rekao je.

O Zdravku Mamiću

“Napravio je dovoljno igrača, ali takvi smo mi. Mamić mi je bio odličan suradnik, a najbolji je sportski djelatnik na ovim prostorima. Dokazano. Ima jednu manu, a to je da ne govori jezike, jer bi se onda moglo proširiti i na Europu i svijet. Priznat je kao najbolji menadžer na ovim prostorima, pa se može postaviti pitanje zašto drugi iz klubova nisu bili uspješni kao on. Tko je kriv, ako krivnja postoji, neka sud o tome odlučuje, ali ja se neću odreći svojeg prijatelja. Uli Hoeneß je osuđen, a mi bismo ga ovdje razapeli, žuč mu izvadili. Bio je u zatvoru, a ponovo je postao predsjednik”, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Hajduku

“Hajduk smo deset puta pozivali na naše sastanke. Tražili su naše ostavke, a poslije smo ih, kako je i red u svijetu, pozvali na večeru. Kažu, ne smijemo, oni će nas tamo razbiti. Rekao sam im da se, što se mene tiče, sve utakmice mogu igrati u Splitu, jer što ja osobno imam da se igra u Puli, Osijeku, što ja imam ako Dinamo ili Hajduk pobijedi u finalu kupa ili pobjednik bude Istra ili Varteks. Oni u Hajduku, nažalost, uvijek vide problem, kažu na sve ne, ne, ne, a za ljubav je potrebno dvoje. Igrat će se sigurno u Splitu, iako je Uefa zabranila, a zabranio je i cijeli svijet jer se vidjelo nešto što se nije smjelo vidjeti, nikada. Kada bismo i imali nacionalni stadion, ne bismo igrali samo tamo, igralo bi se i drugdje. Ali, sjetite se da su navijači nedavno razbili stadion u Vinkovcima, a nitko nije odgovarao. Kao kada je Niko Kovač bio gušen, a napadač je dobio kaznu od 200 kuna”, kaže jasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.