Detektor dodira: Lukaku postao prva ”žrtva” nove tehnologije koju je uvela UEFA

Foto: fah

U prvoj utakmici Europskog prvenstva ”favorit iz sjene” reprezentacija Belgije poražena je od vrlo neugodne Slovačke 1:0. Iako je Belgija imala više prilika za pogodak Slovačka se pokazala kao tvrd orah, odigrali su Slovaci hrabro, jedino kako su mogli protiv favorita te im se na kraju sve poklopilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poništeni golovi i – ruka

Utakmicu je obilježio belgijski napadač Romelu Lukaku, kako zbog svojih promašaja, tako i zbog činjenice da su mu dva pogotka poništena. U oba navrata nakon intervencije iz VAR sobe. Prvi mu je gol poništen zbog zaleđa, i doista, zaleđa je bilo, dok je drugi gol ipak malo dvojbeniji, barem iz belgijske perspektive.

Naime, drugi gol je Lukakuu poništen zbog nove tehnologije koju je UEFA uvela, a koja omogućava točnu procjenu je li doista bila ruka. Što je najvažnije, nova tehnologija ”mjeri” intenzitet dodira ruke i lopte.

Do sporne je situacije došlo u završnici ove pomalo čudne utakmice. Naime, poslije sjajnog proigravanja Loisa Opende s lijeve strane, Romelu Lukaku je pucao pod samu gredu slovačkog gola, jednostavno neobranjivo. Međutim, kratko je trajalo veselje belgijskih igrača. Naime, nakon intervencije iz VAR sobe utvrđeno je kako je Openda igrao rukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivacija čipa…

U procjeni ove situacije presudnu je ulogu odigrao VAR, naime, dodatna se grafika pojavila na monitoru sudaca ali i na monitorima tijekom prijenosa susreta. Dakle, pojavila se grafika koja je ustvrdila je li bilo dodira ruke i lopte te kojeg intenziteta, odnosno, je li taj dodir bio slučajan , odnosno je li utjecao na smjer lopte.

Radi se o detektoru dodira koji je UEFA najavila još u prosincu, a za koji dobar dio navijača i novinara zapravo nije ni znao. Sada se po prvi puta takva tehnologija i aktivirala, a djeluje na način da se aktivira čip koji se nalazi u lopti koju je pripremio Addidas. Radi se o čipu koji radi s tehnologijom praćenja dijelova tijela. Naime, tehnologija vam omogućava stvaranje trodimenzionalnih kostura igrača u stvarnom vremenu. Na taj način pomaže VAR sucima da naprave računalnu sliku koja pokazuje točno mjesto gdje je došlo do kontakta lopte i tijela.

Takva je procjena itekako značajna s obzirom na sve ono što se dosad događalo na nogometnim utakmicama kada se rame znalo tretirati kao ruka, a onda u nekim situacijama i ne… Belgija i Romelu Lukaku postali su prve žrtve ove tehnologije koja bi u budućnosti trebala itekako pomoći sucima i ukloniti neke neodoumice, a koje su se znale događati i koje su izazvale brojne kontroverze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.