Direktor Croatia Rallyja: Smrt irskog vozača splet je nesretnih okolnosti

Foto: snimka zaslona

Od 20. do 23. travnja Hrvatska će biti domaćin trećeg izdanja WRC Croatia Rallyja. Gost emisije Stadion bio je direktor utrke Slaven Dedić koju je ove godine već prije početka obilježila smrt Irca Craiga Breena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zna li se točan uzrok smrti irskog vozača?

– Nesreća se desila, to je bio splet nesretnih okolnosti. Izletio je sa ceste ne tako velikom brzinom, no slijedom nesretnih okolnosti dobio je tupi udarac koji je izazvao gubitak svijesti i obilno unutarnje krvarenje.

Kakvo je stanje sigurnosti u suvremenom automobilizmu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Sigurno je vrlo visoka, sve autoutrke u zadnjih 20-ak godina imaju drastično povećanu sigurnost. Nesreće se puno teže dešavaju, ima smrtnih posljedica, no češće nastradaju gledatelji ili suci. No automobili su zbilja došli do vrha sigurnosti. Uvijek može bolje, ali sigurnost je na visokoj razini. Čelične cijevi u kokpitu štite vozača i suvozača. WRC automobili su vrh sigurnosti, no nažalost desilo se nešto što nitko nije očekivao.

Kad momčadi dolaze na mjesto relija?

– Samo natjecanje počinje idući tjedan, natjecateljski dio od četvrtka, odnosno petka, no tehnički dio kreće već u ponedjeljak. Neke testove momčadi žele napraviti i prije pa kontaktiraju i prije i dođu ranije. Ti testovi rade se kao pravi mali reliji, zatvore se ceste, tu su policija i hitna pomoć…

Hoće li se ovaj tragični događaj odraziti na utrku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Nastavljamo pripreme, utrka ide dalje, neće biti otkazana. Pokazali smo u prve dvije godine da smo dobar organizator i nadamo se i dalje ostati u kalendaru.

Što možemo očekivati ove godine?

– Prve dvije utrke bile su neizvjesne, nadam se da će biti i ova, prva tri vozača su na četiri boda razlike, nadam se zanimljivoj utrci. Nema puno relija s ovako raznovrsnom podlogom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li i koliko hrvatskih posada?

– Imamo osam hrvatskih predstavnika. Svaki nastup na WRC-u je izrazito skup, tako da zahvaljujem svim našim posadama. Želimo da nastupi što više naših posada svake godine, zaključio je Dedić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.