Divovi u borbi za finale Eura: Talijan Nicola Rizzoli sudi Njemačka – Francuska

Foto: fah

Talijanski 44-godišnji sudac Nicola Rizzoli bit će glavni arbitar na drugom polufinalnom dvoboju Europskog nogometnog prvenstva, u kojem će se 7. srpnja (21 sat) u Marseilleu za mjesto u finalu boriti domaćin Francuska i aktualni svjetski prvak Njemačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rizzoliju će to biti četvrta utakmica na ovom EURO-u te druga u kojoj će suditi domaćoj reprezentaciji. Talijan već sudio i na Velodromeu u Marseilleu na ovom prvenstvu, u dvoboju Engleska – Rusija (1-1). Potom je dijelio pravdu u meču Portugal – Austrija (0-0) na Stade de Franceu.

Rizzoli je u nokaut fazi bio delegiran za dvoboj osmine finala u Lyonu, u kojem je Francuska s 2-1 svladala Republiku Irsku, a Talijan se istaknuo time što je već u 2. minuti opravdano dosudio kazneni udarac iz kojeg su Irci poveli. No, domaća reprezentacija se vratila pogocima Antoinea Griezmanna u drugom poluvremenu i izborila mjesto u četvrtfinalu.

Francuzima je to bila prva pobjeda u trećoj utakmici koju im je sudio 44-godišnji Talijan. Na EURO-u 2012. u skupini su igrali 1-1 protiv Engleske, a u četvrtfinalu poraženi od Španjolske (0-2). Nijemcima je ostao u dobrom sjećanju iz kvalifikacija za ovogodišnji EURO, jer je dijelio pravdu u njihovoj domaćoj pobjedi nad Poljskom (3-1).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski izbornik Didier Deschamps u četvrtak će na raspolaganju imati sve igrače, dok je njemački izbornik Joachim Loew u priličnim problemima oko sastava. Naime, zbog ozljeda ne može računati na napadača Marija Gomeza i veznjaka Samija Khediru, a zbog dva žuta kartona u obrani neće biti pouzdanog stopera Matsa Hummelsa. Pod upitnikom je zbog ozljede koljena i Bastian Schweinsteiger.

Bit će to peta utakmica Francuza i Nijemaca na velikim natjecanjima, a u dosadašnja četiri dvoboja Njemačka je dvaput slavila u regularnom dijelu (2-0 u polufinalu SP 1986. i 1-0 u četvrtfinalu SP-a 2014.), jednom nakon jedanaesteraca (u polufinalu SP-a 1982. u Španjolskoj), a Francuska je pobijedila samo na SP-u 1958. godine (6-3) u utakmici za 3. mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.