Dok god nisu identificirani ”diverzanti” koji su nacrtali svastiku na Poljudu velike mjere osiguranja uoči utakmice Hrvatska – Mađarska posve su opravdane?

Foto: Dalmatinski porta

Večeras se od 20:45 sati na Poljudu igra vrlo važna kvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo, favorizirana Hrvatska dočekuje Mađarsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon četiri godine Vatreni su se napokon vratili na Poljud, u Split, osiguranje na ulicama drugog po veličini hrvatskog grada neviđeno je do sada, neki to uspoređuju, i dakako, svjesno pretjeruju, s ”ratnim stanjem.” Oni koji tako nešto govore, tako nešto pišu, ratnog stanja nikad nisu vidjeli.

Sama organizacija utakmice koštat će oko tri milijuna kuna, Dalmacija je na nogama, Poljud je u rekordnom roku rasprodan. Čak i rođendanski čestitari Budimira Lončara pozivaju čelnike Hajduka da usprkos najavama budu na utakmici godine na Poljudu. Čelnicima Hajduka, barem u Splitu, mjesto je uz svoju reprezentaciju.  Drugi, kako smo već spomenuli, a i kako smo pisali, tvrde da je osiguranje pretjerano, uspoređuju ga s ratnim stanjem, što je također namjerno pretjerivanje.

Je li doista pretjerano toliko osiguranje, je li se pretjeralo s ogromnim brojem policajaca na ulicama Splita, ”u igri”su dronovi, helikopteri?  Ovisi s koje strane gledate, na prvu loptu radi se o sportskom događaju, a ne političkom, balkanskom okupljanju premijera Plenkovića s ”državnicima” ”regiona”, dakle, riječ je o utakmici između reprezentacija dvije više nego prijateljske zemlje. No, u pravu su i oni drugi, oni koji podsjećaju na nemile scene od prije nekoliko godina kada su Vatreni zamalo izbačeni sa svih velikih nogometnih natjecanja.  Naravno, govorimo o nikad ”identificiranim, lociranim, uhićenim i transferiranim” diverzantima koji su na poljudskom travnjaku uoči kvalifikacijske utakmice za Euro 2016. nacrtali svastiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bi se nešto slično ponovilo na Poljudu, ili na bilo kojem drugom stadionu u Hrvatskoj na kojem igraju Vatreni, a uoči utakmice Vatrenih, hrvatske reprezentacije ne bi bilo ne Europskom prvenstvu iduće godine, a vjerojatno ni na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022.  Dakle, sve je posve jasno.

Zamislite što bi se dogodilo kad bi se u uzavreloj atmosferi prepunog Poljuda na travnjaku ili na tribinama pojavio neki nacistički simbol, poput, primjerice,kukastog križa? Dakako, slika bi odmah obišla svijet, stigla do FIFA-e i UEFA-e, no, to bi bio najmanji problem, gotovo je sigurno reagirala bi ogromna većina onih koji se s takvim diverzijama ne slažu i nikad nisu slagali. Reagirali, na koji način? Bolje da nikad ne saznamo.  Upravo je i to najveći razlog tolikog osiguranja na Poljudu, oko stadiona i u samom gradu, ništa se ne želi prepustiti slučaju, koliko god takav postupak onih koji o razini osiguranja odlučuju mnogima išao na živce on je razumljiv.

Srećom, atmosfera nekoliko sati uoči utakmice na Poljudu je fantastična, hrvatski i mađarski navijači zajedno se okupljaju na ulicama Splita, pjevaju zajedno, navijaju zajedno, fotografiraju se zajedno…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednom dijelu grada, kako smo već pisali, pojavili su se plakati na kojima je između ostaloga pisalo: ”Ratno stanje ili nogometne utakmica – recite da znamo…” Naravno, nije točna informacija, i radi se o manipulaciji, koja govori kako su se slične poruke pojavile po CIJELOM gradu, iako ih ima tu i tamo, nema ih po cijelom Splitu. Policija je na svakom koraku, a policijski helikopter nadlijeće grad kao pomoć policiji na terenu.

Podsjetimo, svoj dolazak na utakmicu najavio je i cijeli državni vrh, predvođen predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.  Mađarski mediji najavili su i dolazak svog premijera, Viktora Orbana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.