Dujmović: Nikada Dinamo ovako ne bi bio velik da nema samostalne hrvatske države

dujmović
Foto: Roberta F.

U susretu 1. kola E skupine nogometne Lige prvaka Dinamo je na stadionu Maksimir pred 20.607 gledatelja pobijedio Chelsea sa 1-0, a to je na svom Facebooku prokomentirao i Tihomir Dujmović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“HVALA TI DINAMO!

I kad sve nade zgasnu, i kad potonemo do kraja jer jer sve oko nas nestvarno besramno, Dinamo vam kao neki djed Mraz pokuca na vrata i vrati osmijeh, nadu i ponos. Ponos! A tako je zapravo s nama i Dinamom bilo oduvijek…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duša mi je prepuna upravo tog ponosa o kojem govorim, prepuna nepatvorene radosti kakva se dugo u Hrvatskoj nije osjetila….Bili su veličanstveni, bili su veliki, pokazali su da nisu maleni kako ih se u kolonijalnim središtima i danas gleda. Nije li trener Chelsea prije utakmice rekao da se pribojava „autsajderskih iznenađenja, kakva su moguća na ovakvim utakmicama“? Autsajderi na čelu sa Oršićem? Večeras to djeluje kao loš vic!

Nabildani Chelsea čiji igrači navodno vrijede 800 milijuna eura ( to napuhivanje cifri podsjeća na ankete političkog rejtinga u Hrvatskoj!) bili su posve nemoćni od osam puta manje procijenjenog Dinama!

Duša mi je večeras puna zbog ove pobjede, ali još više zbog tog upornog pokazivanja žilavog hrvatskog nacionalnog prvaka koji posve legitimno spada u sam vrh Lige prvaka. Jer, ovo nije prva ovako velika pobjeda, ovo je tek jedna perla u velikoj zlatnoj ogrlici velikog Dinama i velikog hrvatskog nogometa! I to je ono što veseli iznad svega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se sve radilo da Dinamo ne bude velik?

Slušam danas nakon utakmice po zagrebačkim kafićima mlade kako neopterećeno uživaju u velikom Dinamu. I zato sam osobito ponosan. Jer, mi stariji koji pamtimo nešto duže, specifično smo sretniji zbog ovakvog uzleta, čini mi se da je naša sreća dublja i sveobuhvatnija, jer pamtimo kolosalne nepravde, obzirom da se pedeset godina sve moguće i nemoguće radilo da Dinamo ne bude velik.

Bože, koliko krađa utakmica smo doživjeli u bivšoj Jugoslaviji, koliko prevara, koliko sadističkog iživljavanja sudaca i kompletne nogometne strukture Jugoslavije u kojoj je sve bilo podređeno Zvezdi odnosno Srbiji… Zadnjih 30 godina oni u europskom nogometnom vrhu ne znače baš ništa…. samo su u Jugoslaviji gdje im je sve bilo podređeno bili veliki….. znate, ne da se ta nepravda zaboraviti.. ne da se ta nepravda zaboraviti…i ne treba je zaboraviti….

Naime, danas kad gledam sjajnog, maestralnog Oršića u kakvog se samo igrača prometnuo, sjećam se nekada velikih Deverića i Mlinarića koji nikad nisu mogli biti veliki, pogotovo ne preveliki, jer su sve velike svjetske utakmice savezne reprezentacije bile rezervirane za Zvezdine igrače, za Partizanove igrače, za ponekog Hajdukovog igrača, a Dinamovci su morali biti tri put bolji od svakog suparnika da bi im se dopustilo da bar osjete inozemne uspjehe… tragičnih a opet prkosno ponosnih 50 nogometnih godina u Jugoslaviji u kojoj je sve bilo podređeno jednoj naciji….u nogometu se to uopće nije krilo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati ni u čemu pa ni u nogometu nisu smjeli biti veliki

Pričam to prijatelju, zajedno smo sinove večeras doveli na utakmicu, dolazi nam grupa mladih navijača, dijelimo radost i frend mi šapne: “Nemojmo im sa starim traumama pokvariti veselje…“.“Naravno“ dodajem u pola glasa i dižem čašu piva u slavu Oršića i cijeli kafić se stopi u jedan glas!

Velik je, stvarno je velik igrač, ali nikad neću zaboraviti, niti oprostiti, da smo imali podjednako velike, sjetite se Dinama ’82., maestralnog Mustenadagića, Bručića, sjajnog Mlinarića, Deverića, nešto ranije neopisivog starog Kranjčara, sve europske klase koje to nikad nisu postale… samo iz jednog razloga… jer nismo imali državu… a u onoj državi Hrvati ni u čemu pa ni u nogometu nisu smjeli biti veliki….u tom smislu, nikada Dinamo ovako ne bi bio velik da nema samostalne hrvatske države koja je širom otvorila mogućnost velikima, da pokažu svoju veličinu….

I dok tako gledam mladost kako prostodušno uživa u velikoj pobjedi, frend i ja smo nazdravljali ove večeri sa posebnom radošću jer smo svojedobno uživo gledali politički pakao Dinama, koji se sada prometnuo u ono u što smo uvijek vjerovali da jest, u veliki Dinamo!, ali politika (Vladimir Bakarić je javno rekao da je za hrvatsku politiku najbolje kad je Dinamo šesti ili sedmi u jugo ligi…) to nije dopuštala. Sve dok nije svanula hrvatska država…. onda je svanulo i hrvatskom nogometu…. i zato je ova pobjeda onima koji dugo pamte, bar dva puta draža….hvala ti Dinamo…”, objavio je Dujmović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.