Enzo Fernandez zbog iznošenja istine o Francuzima – na udaru kao ‘rasist’

Foto: Twitter

Enzo Fernandez prouzročio je rat u svlačionici Chelseaja koji će ga potencijalno koštati karijere. Naime, nakon što je Argentina pobijedila Kolumbiju s 1-0 u finalu Copa Americe u nedjelju navečer, video koji je snimio prikazuje ga kako sa suigračima pjeva pjesmu o francuskoj reprezentaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst pjesme glasio je: “Igraju za Francusku, ali roditelji su im iz Angole. Majka im je iz Kameruna, a otac iz Nigerije. No, putovnica im kaže da su Francuzi.”

> Jeličić pod napadima zbog izjava: HRT se ograđuje iako iznošenje istine nije rasizam

Iako je istina što su pjevali, oglasio se Francuski nogometni savez te izdao priopćenje o ovom incidentu.

“Najoštrije osuđujemo neprihvatljive rasističke i diskriminirajuće izjave upućene igračima francuske reprezentacije u kontekstu pjesme koju su pjevali igrači i navijači argentinske momčadi nakon njihove pobjede na Copa Americi, a koja je prenesena u videu na društvenim mrežama”, objavili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Suočen s ozbiljnošću ovih šokantnih izjava, koje su protivne vrijednostima sporta i ljudskih prava, predsjednik FFF-a odlučio je izravno se obratiti svom argentinskom kolegi i FIFA-i te podnijeti pravnu tužbu zbog uvredljivih izjava rasističke i diskriminirajuće prirode”, navode.

Jesu li samo iznijeli istinu?

2018. godine, uoči i nakon finala Hrvatske i Francuske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, pod sličnim napadima našli su se bivši hrvatski izbornik, bivši Vatreni i trenutni izbornik Indije Igor Štimac i najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić.

Štimac je rekao: “Čeka nas reprezentacija Francuske i afričkog kontinenta. Dakle, oni su 11 najboljih i najviše talentiranih izvukli iz jedne velike baze od milijardu ljudi, a mi s druge strane iz četiri milijuna koliko nas ima…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska reprezentacija doista se može okarakterizirati kao reprezentacija jednog kontinenta.

> Zašto podržavamo Štimčevu izjavu o reprezentaciji Francuske i afričkog kontinenta?

Primjerice, pričuvni vratar francuske reprezentacije, Steve Mandanda, rodio se u NR Kongu prije 33 godine. Bacary Sagna francuski je obrambeni nogometaš senegalskih korijena. Jedan od najboljih nogometaša Svjetskog prvenstva, Samuel Umtiti, rođen je u Kamerunu. Petnaest reprezentativaca Francuske s tog Svjetskog prvenstva navodno su porijeklom s afričkog kontinenta.

Činjenica je da Francuska u usporedbi s Hrvatskom ima daleko veći “bazen” ljudi za otkrivanje talenata, a onda i izbor igrača a onda i sastavljanje reprezentacije. Francuske je svojedobno bila kolonijalna sila, danas u moderno vrijeme to bi se zvalo agresorom. Tako sama Francuska ima oko 50 milijuna stanovnika, Senegal deset milijuna stanovnika, Kamerun 17 milijuna, NR Kongo oko četiri milijuna.

Kostelića su napali jer je nakon finalne utakmice Svjetskog prvenstva objavio fotografiju zastave – Gvineje, vjerojatno aludirajući na afričko porijeklo većine francuskih nogometaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.