FIFA ne dopušta otočnim reprezentacijama makove na dresovima u spomen na poginule vojnike

Foto: fah

Međunarodni nogometni savez (FIFA) neće dopustiti reprezentacijama Engleske, Škotske i Walesa da u utakmicama kvalifikacija za SP 2018 na svojim dresovima nose cvijetove maka u spomen na poginule vojnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otočne reprezentacije objavile su namjeru da njihovi nogometaši na svojim dresovima na utakmicama u studenome nose stilizirane makove i crni flor u počast 11. studenoga, koji su u Velikoj Britaniji obilježava kao Dan sjećanja na sve pale vojnike (Armistice Day).

FIFA upozorava da bi nošenje maka na majicama imalo političku, vjersku i komercijalnu poruku, što je u suprotnosti s pravilima FIFA-e koja takve simbole izričito zabranjuje te je najavila i kazne za nepoštivanje.

“Britanski nogometaši žele odati počast ljudima koji su izgubili život u borbi za svoju domovinu i spas svijeta. FIFA bi to morala poštovati”, izjavila je britanska premijerka Theresa May. Upravo će se 11. studenoga na Wembleyu ogledati Engleska i Škotska, a 12. studenoga će u Cardiffu igrati Wales i Srbija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FIFA je najavila i kaznu za Irski nogometni savez jer su na prijateljskoj utakmici u ožujku protiv Švicarske na majicama nosili natpis “1916-2016” u spomen na 100-godišnjicu Uskrsnog ustanka u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.