(FOTO) Ante Čačić uoči važnih utakmica Vatrenih: Bez Nikole Kalinića protiv Kosova

Foto: fah

Nikola Kalinić neće konkurirati za kvalifikacijsku utakmicu s Kosovom te sam zbog toga pozvao Ivana Santinija, pojasnio je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak uoči početka okupljanja uoči dvije kvalifikacijske utakmice za SP 2018. u Rusiji, protiv Kosova i Turske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah

Hrvatska će u subotu, 2. rujna (20.45 sati) ugostiti Kosovo, a tri dana poslije gostovati u Eskišehiru kod Turske. Te dvoboje Hrvatska dočekuje kao vodeća reprezentacija u skupini, a izbornik očekuje da će tako biti i nakon njih.

“Na početku kvalifikacija sam rekao da nam je glavni cilj bio da odemo na Svjetsko prvenstvo s čelne pozicije. Imali dvije domaće utakmice bez gledatelja, neke na kojima nismo mogli računati na važne igrače, što smo uspješno apsolvirali do zadnje utakmice koja je produžila neizvjesnost. Nažalost, i dalje imamo poteškoće, ali i dovoljno snage i kvalitete da ostanemo na vrhu”, poručio je izbornik koji uz već duže ozlijeđene Vedrana Ćorluku, Marka Pjacu i Tina Jedvaja, za dvoboj s Kosovom ne računa ni na novog napadača Milana Nikolu Kalinića pa je zbog toga upućen dodatni poziv Ivanu Santiniju.

Foto: fah
Foto: fah

“U subotu sam imao razgovor s Nikolom Kalinićem, gdje mi je rekao da nije u bajnom stanju, jer nije imao kontinuitet rada zbog prijelaza u novi klub. Nikola neće konkurirati za Kosovo, ali će raditi u drugačijem režimu. Želio sam imati napadača, koji je već bio u reprezentaciji i koji u kontinuitetu već dugo igra dobro”, pojasnio je Čačić svoje razloge za pozivanje napadača francuskog Caena.
Hrvatska je u lipnju doživjela prvi poraz u ovim kvalifikacijama gostujući na Islandu, a izbornik smatra kako u ovom trenutku ima reprezentaciju u boljem fizičkom i psihičkom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Igrači su svježi, željni novih podražaja. Sezona je tada bila na kraju, bili su umorni, imali smo igrače koji su došli direktno iz finala Lige prvaka. To je termin koji našem mentalitetu ne odgovara. Dosta igrača imalo obveze koje su ih čekale. Zato smo bili lošiji. Jako važno da igrači dolaze u dobrom raspoloženju iz svojih klubova. Njihovo emocionalno stanje važno, iako je reprezentacija za njih uvijek veliki motiv i podražaj.”

Jedan od onih koji su pokazali najveći napredak u odnosu na lipanjsko okupljanje je Mateo Kovačić koji pruža sjajne partije u Realu.
“Prije odlaska na Europsko prvenstvo rekao sam da neću voditi nikoga tko ne igra u svojim klubovima, a Mateo Kovačić bio je jedina iznimka, zbog svoje kvalitete. On je devet godina mlađi od Modrića i budućnost je reprezentacije. Veseli me da dobiva više prostora, da raste i napreduje. Gledajući na koji ga način koristi Zidane, vjerujem da će ostati u Realu, što je dobro za Real, ali i za Matea.”

Objavljivanjem popisa za ove dvoboje Čačić je razriješio nagađanja oko mogućeg oproštaja Luke Modrića od reprezentativnog dresa, kao i mogućeg povratka Darija Srne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Luka Modrić je naš kapetan, to je najbolji svjetski igrač vezne linije, dika i ponos hrvatskog roda. Nikada mu nije palo napamet da ostavi hrvatsku reprezentaciju, pogotovo što je njen kapetan. S Darijom sam u kontaktu i rekao mu kakva je situacija, da smo ostali bez Ćoruluke, ozlijedio se Jedvaj, s Vrsaljkom je bila drugačija situacija nego danas, i da bi bilo dobro da je s nama. Razmislio je i njegova odluka je ista kakva je bila prije godinu dana”, rekao je Čačić te dodatno pojasnio poziciju oko bočnih igrača:

“Moramo se usredotočiti na ono što imamo sada. Imamo kvalitetu, ali nismo previše komforni, jer je samo Vrsaljko adaptiran na tu poziciju. No, i do sada smo se s tima znali nositi.”

U subotu na Maksimir stiže Kosovo, reprezentacija koju je Hrvatska na početku kvalifikacija u Skadru svladala s uvjerljivih 6-0. No, Čačić ne očekuje lagan posao.
“Nema dvije iste utakmice. Moramo učiniti sve da budemo na nivou, a onda će i naša kvaliteta biti dostatna da dođemo do tri boda.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Turskoj još uvijek ne želi pričati.

“Koncentrirani smo na Kosovo, a o Turskoj ću govoriti poslije Kosova. No, kako nemamo puno dana između dvije utakmice, kroz treninge do Kosova ćemo provlačiti i ono što će nam biti potrebno za Tursku”, zaključio je hrvatski izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.