(FOTO) Hrvatska košarkaška reprezentacija u ispunjenom domu Dražena Petrovića sjajno otvorila kvalifikacije za Europsko prvenstvo

Foto: fah

Kako se očekivalo hrvatska košarkaška reprezentacija u ispunjenom Draženovom domu pobijedila je na startu kvalifikacija za Europsko prvenstvo Švedsku sa 72:56.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Košarkaški dom koji nosi ime po najboljem hrvatskom košarkašku svih vremena, Draženu Petroviću, bio je ispunjen kao nikad u posljednjih nekoliko dana. Napokon je i bez stresa Hrvatska odigrala jednu dobru utakmicu, iako protivnik, dakako, nije iz samog europskog vrha. Zanimljivo da su Šveđani svoj prvi koš iz igre postigli tek u devetoj minuti, a postigao ga je Chrostopher Czerapowicz.

Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto. fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah

”Mršić je poslao u vatru petorku Roko Ukić, Mateo Drežnjak, Pavle Marčinković, Željko Šakić i Miro Bilan. Pri tome je debitant Mateo Drežnjak, jedan od tri na ovoj utakmici (Rogo Rogić i Marin Marić) uhvatio pod svoje Luddea Hakansona. Bio je to test i za Matea, kojega Mršić ne vidi samo kao člana petorke u reprezentaciji za kvalifikacije, već i kao čovjeka koji bi mogao biti u rotaciji i na olimpijskim kvalifikacijama. Stoga je ispred Drežnjaka bio zadatak da svima pokaže kako je sposoban za ulogu koju za njega ima u planu Mršić. Ok, Drežnjak je skrenuo na sebe pažnju lani na Ljetnoj ligi u Las Vegasu, igra sjajnu sezonu za Široki, a i usprkos samo 20 godina odigrao je vrlo hrabru utakmicu protiv Švedske.

No, niti ostali nisu puštali u obrani, pa je Hrvatska već početkom druge četvrtine imala i ogromnih 31:6. I nitko se tu nije štedio, pa je Mršić već za uvodnih 12 i pol minuta pustio na teren svih 12 ljudi koje je obukao u dres za utakmicu protiv Švedske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjajno je svoje iskustvo, mirnoću u našu igru donio Roko Ukić, koji je do konca utakmice podijelio osam asista za samo 17 minuta igre. Hrvoje Perić je školovao svoje čuvare, posebno Williama Magarityja u reketu Šveđana, a vrlo dobro odigrao, kao Ukićeva zamjena i Roko Rogić, koji je, kao i Drežnjak bio na testu može li poslužiti kao pričuvni play. I on je položio.

Darko Planinić dao je svoje energiju s klupe, ali koga je god je Mršić podigao s klupe, taj je odigrao srčano. Oni stariji, poput Ukića, Perića, ali i Šakića bili su oslonac, oni mlađi su izgarali u želji.

Švedska je šutirala jedva dvadeset postu u prvom poluvremenu koje su Hrvati riješili sa 41:20 i bilo je logično da tako ne mogu odigrati nastavak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrali su bolje, u jednom se trenutku spustili na minus 13, ali je odmah Drežnjak otvorio pas na Šakića koji je stavio tricu kako se ova utakmica ne bi zakomplicirala. Jednostavno se nije mogla zakomplicirati kad je naša reprezentacija izgledala onako kako treba. Da je bila takva u proteklim kvalifikacijama, bili bismo i na SP.

No, za prolivenim mlijekom ne treba roniti suze nego i dalje dati poticaj ovoj skupini igrača i izborniku. Već u ponedjeljak, kad bi s eventualnom pobjedom u Nizozemskoj Hravtska već nakon dva kola i trećine odigranih kvalifikacija mogla širom otvoriti vrata Eurobasketa, jer je Nizozemska u petak slavila u Turskoj. Hrvatska bi bila jedina s dvije pobjede nakon dva kola u tom scenariju skupine D”, pišu Sportske novosti.

Recimo kako je nova nada hrvatske košarke, Mostarac Mateo Drežnjak, u svojoj prvoj utakmici koju je odigrao u dvorani Dražena Petrovića bio sjajan te je bio prvi strijelac Hrvatske sa 16 poena, na koje je dodao dva skoka, tri asistencije i četiri oduzete lopte, a šut mu je bio iz igre 7-8.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roko Ukić je podijelio osam asista, Željko Šakić je skupio 11 skokova, dvoznamenkast je bio i Darko Planinić s 11 poena, a prednost nam je najviše rasla kad su u igri bili Hrvoje Perić i Roko Rogić.

Bila je to prije svega jedna timska pobjeda hrvatske reprezentacije, koja je sjajno otvorila novi ciklus kvalifikacija nakon debakla u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.