(FOTO) Hrvatske odbojkašice svladale favoriziranu Kolumbiju s 3:0

Foto: Hrvatski odbojkaški savez HOS

Premda je iznenađujući uspjeh protiv Kube doživljen kao trenutak posebne inspiracije, pobjeda ženske odbojkaške reprezentacije Hrvatske nad odličnom ekipom Kolumbije pokazala je da takva vrhunska igra nije bila slučajnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjajne Kolumbijke savladana su s uvjerljivih 3:0, po setovima 25:20, 25:22, 25:17.

Pokazalo se da je izbornik Miroslav Aksentijević povukao pravi potez kada je reprezentaciju osvježio s pet juniorki te Betom Dumančić.

Time je okupio ekipu u kojoj je bilo šest igračica s reprezentativnim iskustvom, dok su mlade igračice donijele novu energiju, polet i snagu što je sve rezultiralo s dvije izvrsne igre i gotovo trijumfalne pobjede protiv favoriziranih reprezentacijama Kolumbije i Kube.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prvog dana turnira iz serije World Grand Prix u Australiji stručnjaci su bili suglasni da su tri reprezentacije, Hrvatske, Kube i Kolumbije vrlo izjednačene te da će u njihovim međusobnim susretima o pobjedniku odlučivati nijanse. Pri tomu se većina odbojkaških stručnjaka slagala da je nakon igre koju je Kolumbija pokazala protiv Australije, kada je pobjedila s 3:0, to možda i najbolja momčad turnira.

Za takav dojam bile su najzaslužnije međunarodno afirmirane reprezentativke Madelaynne Montano i Moreno Pino, koja je jedna od najskupljih igračica na svijetu. Posljednjih godina Moreno Pino zarađila je po sezoni između 600.000 i milijun dolara.

Hrvatske reprezentacija otvorila je utakmicu iznad svih očekivanja. Zahvaljujući sjajnim servisima, blokadama i napadu, Hrvatska je odmah povela s 8:4. Međutim Kolumbijke su izvrsnim servisima uspjevale držati korak s našima pa su ih prvi puta sustigle pri rezultatu 17:17. Tada je Mija Jerkov uništila branu Kolumbijki s tri izvrsna servisa pa su naše igračice povele s tri poena prednosti, a tu su razliku na kraju i povećale pa su set zaključile s uvjerljivih 25:20.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske reprezentativke ponovno su igrale jako dobro, na razini igre protiv Kubanki, premda im se tijekom seta potkralo nekoliko naivnih taktičkih i tehničkih pogrješaka, on one na kraju nisu imale nikakva utjecaja na konačan rezultat.

Drugi set naše igračice započele su još bolje od prvoga. Ponovno su nadigrale svoje protivnice u svim elementima igre te su ubrzo povele sa 7:2. Kolumbijke i nisu igrale tako slabo, ali naš blok i napad bili su za njih neriješiv problem. Slijedilo je razdoblje igre u kojem su naše protivnice zaigrale vrlo dobro: uspjele su umrtviti igru, a kako su naše igračice napravile nekoliko pogrješaka pri prijemu servisa, Kolumbijke su uspjele izjednačiti na 16:16.Tada je započela grčevita borba za svaki poen, momčadi su se izmjenjivale u vodstvu, da bi onda zahvaljujući sjajnim napadima Samante Fabris i Mije Jerkov Hrvatska ostvarili prednost od dva poena, 21:19. Set su naše igračice privele kraju sa sigurnom razlikom od 25:22.

Premda je bilo teško očekivati da će naše igračice i u trećem setu održati tako visoku razinuigre, one su ga odigrale na najvišoj razini. Taj set obilježilo je nekoliko vrhunskih poteza Rene Sain, Ane Grbac, Samante Fabris, Mire Topić, Bete Dumančić i Mije Jerkov, koja je jedan napad spektakularno obranila čak i nogom. Kako se set približavao kraju, hrvatske reprezentativke igrale su sve bolje te su na kraju ostvarile pobjedu s najvećom razlikom do tada, s 25:17.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda je izbornik Aksentijević tražio od naših igračica da imaju 30 postotnu efikasnost napada jer će im to biti dovoljno za pobjedu, one su ostvarile čak 50 postotnu efikasnost. Više od 80 posto napada uspješno su realizirale pa nije ni čudno da je nakon utakmice trener Kolumbijki Guillaume Eduardo izjavio da nisu čekivali tako kvalitetnu reprezentaciju Hrvatske te da on nema što zamjeriti svojim reprezentativkama jer je takvoj momčadi gotovo nemoguće parirati.

Ponovno su sjajno odigrale debitantice Strunjak, Sain i Dumančić, no zaista veliku igru prikazale su Fabris, Jerkov, Topić, s tim da je Grbac odigrala jednu od najboljih igara za reprezentaciju do sada.
U nedjelju Hrvatska igra posljednju utakmicu s Australijom koju je uvjerljivo pobijedila u dvije pripremne utakmice. Ako dobije i taj susret, naša reprezentacija doći će na domak završnog Final Foura u Kazahstanu. U Peru će u tom slučaju hrvatska reprezentacija otputovati s velikih 9 bodova pa će joj trebati samo još jedna pobjeda da osigura nastup na završnom turniru. U Peru, u drugom krugu World Grand Prixa, protivnice Hrvatske biti će ponovno Kubanke te reprezentacije Alžira i Perua.

Hrvatska je igrala u sastavu Rene Sain, Ana Grbac, Ema Strunjak, Iva Jurišić, Mira Topić, Bruna Vranković, Beta Dumančić, Samanta Fabris, Karla Klarić, Bernarda Brčić, Lea Cvetnić

Kolumbija: Moreno Pino, Dayana, Lorena, Madelaynne, Mery Felisa, Juliana, Camila, Maria Alejandra, Melissa, Daniela, Maria Margarita, Amanda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.