(FOTO, VIDEO) Italija odala počast: Prije utakmice Serie A čitali se ulomci dnevnika Anne Frank

Foto: fah

Provokativno korištenje slika Anne Frank koje su navijači talijanskog nogometnog kluba Lazija polijepili u nedjelju oko rimskog Olimpijskog stadiona, izazvalo je u Italiji niz kritika ne jenjaju danima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lazijeva delegacija zbog svega je posjetila rimsku sinagogu, igrači su večeras na utakmici u Bologni na zagrijavanje izašli u majicama s Anninim likom. Osim toga, uoči svih utakmica na stadionima se čitao ulomak iz njezina dnevnika.

Foto: fah

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella je cijelu stvar nazvao “uznemirujućom”, ministar sporta Luca Lotti je poručio da će odgovorni biti “identificirani” i “kažnjeni”, a predsjednik kluba Claudio Lotito posjetio je sinagogu u Rimu i donio cvjetni vijenac u znak sjećanja na žrtve holokausta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah

“Koristiti fotografiju Anne Frank kao znak uvrede i prijetnje, osim što je i neljudski, uznemirujuće je za našu zemlju koja je prije 80 godina bila pogođena okrutnošću antisemitizma”, kazao je šef države.

“Nema opravdanja. Postoje stvari koje se moraju bezuvjetno osuditi”, kazao je ministar sporta Lotti.

“Ovdje sam kako bih izrazio naš potpuni odmak od svih oblika ksenofobije, rasizma i antisemitizma”, prenosi La Repubblica riječi predsjednika Lazia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah

Kazao je i da će klub od 2018. svake godine odvesti 200 mladih navijača u posjet nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitzu, u kojem je ubijeno preko milijun ljudi, uglavnom Židova.

Čelnica Židovske zajednice u Rimu Ruth Dureghello objavila je sliku naljepnica na Twitteru i poručila: “To nije nogomet, to nije sport. Izbacimo antisemitizam sa stadiona”. Njezin tvit je podijelila i rimska gradonačelnica Virginia Raggi.

Oglasio se i predsjednik Europskog parlamenta, Talijan Antonio Tajani, koji je kazao da “antisemitizam pripada prošlom stoljeću”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik vlade Paolo Gentiloni je kazao da je to “nevjerojatno i neprihvatljivo i da se smije minimalizirati ili podcijeniti”.

Anna Frank postala je simbol holokausta nakon objavljivanja dnevnika o životu svoje obitelji, njemačkih Židova u Amsterdamu u Drugom svjetskom ratu. Skrivali su se od srpnja 1942. Sa sestrom Margot je odvedena 1944. u Auschwiz, a potom su prebačene u Bergen-Belsen gdje su obje preminule 1945.

“Promatram kako se svijet polako mijenja u jednu pustoš, sve glasnije čujem tutnjavu oluje koja se približava i koja će nas ubiti, osjećam patnje milijuna ljudi i usprkos svemu, kada podignem pogled prema nebu, mislim kako će se sve posložiti, da će ovoj okrutnosti doći kraj”, ulomak je iz njezinog dnevnika “Priča jedne mladosti: Dnevnik Anne Frank 1942-1944” koji će se čitati prije utakmica.

Annelisa Maria Frank umrla je nekoliko dana nakon smrti svoje sestre Margot Frank u dobi od 15 godina. Tri tjedna nakon njene smrti Saveznici će osloboditi logor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svoj je dnevnik 4. travnja 1944. zapisala: “Želim da živim i poslije smrti! I stoga sam zahvalna Bogu što mi je pružio ovaj dar, ovu mogućnost da razvijem sebe i pisanjem izražavam sve ono što je u meni. Želim da živim i poslije smrti. Sigurno će doći vrijeme kada ćemo opet biti ljudi, a ne samo Židovi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.