(FOTO) Slavodobitnik 303. Sinjske alke Čačija pripadnik je HRM-a, Krstičević: ‘Pobjeda ima poseban značaj na obljetnicu operacije Oluja’

Foto: fah

Ovogodišnji slavodobitnik 303. Sinjske alke je 34-godišnji Josip Čačija koji je u tri utrke izborio osam punata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavodobitniku 303. Sinjske alke Josipu Čačiji koji dolazi iz redova Hrvatske ratne mornarice čestitali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, ističući da ta pobjeda ima poseban značaj upravo na 23. obljetnicu operacije Oluja, veličanstvene operacije i krune pobjeda u Domovinskom ratu.

“Hrvatska vojska dala je još jednog pobjednika i čast je trijumfirati na ovoj manifestaciji koja spaja tradiciju i podsjeća na višestoljetno junaštvo hrvatskih alkara”, rekao je Krstičević.

Desetniku Čačiji čestitali su i načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov te zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli, istaknuvši kako su ponosni što je ime hrvatskog vojnika upisano u povijest Sinjske alke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelovao je u natjecanjima za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga

Josip Čačija pripadnik je Hrvatske ratne mornarice, odnosno Bojne obalnog motrenja i obavješćivanja, a više puta sudjelovao je i u natjecanjima za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga i u drugim sportskim natjecanjima Oružanih snaga, priopćila je samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Ovogodišnji slavodobitnik član je Viteškog alkarskog društva Sinj od 2005., a na Sinjskoj alci debitirao je 2005., dok je 2010. prvi put bio kopljanik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čačija je u prvoj utrci upisao dva punta, a u drugoj i trećoj po tri tako da je ovogodišnja Alka pobjednika dobila bez pripetavanja, uzbudljive završnice natjecanja izjednačenih alkara.

Slavodobitnik Čačija je pripadnik bojne za specijalna djelovanja Oružanih snaga RH, a na Sinjskoj alci je debitirao u povorci još 2005., dok je 2010. prvi put bio kopljanik. Njegov otac Ilija Miro dugo je bio alkarski momak.

Od Viteškog će alkarskog društva (VAD) Sinj dobiti slavodobitnički plamenac hrvatske trobojnice, zlatnu plaketu Alke i 40 tisuća kuna, dok će od pokroviteljice Alke, predsjednice Kolinde Grabar Kitarović dobiti zlatni prsten s hrvatskim grbom i sabljom. Njegov momak će od VAD- a dobiti zlatnu plaketu Alke, a od predsjednice srebreni prsten s hrvatskim grbom i jataganom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sinju bio cijeli državni vrh, vojvoda Ramljak istaknuo činjenicu da se ovogodišnja Sinjska alka poklapa s obljetnicom Oluje

U nazočnosti velikog broja gledatelja iz cijele Hrvatske i državnog vrha, u nedjelju poslijepodne počela je 303. Sinjska alka – hrvatska viteška igra kojom se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima u 18. stoljeću, pri čemu je alkarski vojvoda Boško Ramljak u tradicionalnom obraćanju istaknuo činjenicu da se ovogodišnja Alka poklapa s obljetnicom vojno-redarstvene operacije “Oluja”, kojom je prije 23 godine oslobođena većina hrvatskog teritorija okupiranog od pubunjenih Srba.

U tradicionalnom obraćanju vojvoda je zahvalio svim sudionicima te oslobodilačke operacije, među kojima je bilo i puno Sinjana.

Pozdravljajući poimenice visoke uzvanike, Ramljak je posebna priznanja dao premijeru Andreju Plenkoviću, predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga Kolindi Grabar Kitarović te izborniku hrvatske nogometne reprezentacije Zlatku Daliću koji je nagrađen posebnim pljeskom publike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svečanoj loži, uz državni vrh okupili su se ministri i saborski zastupnici, lokalni čelnici, ali i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, članovi diplomatskog zbora.

Vojvoda Ramljak odao priznanje predsjednici, pohvalio Hrvatsku nogometnu reprezentaciju

Vojvoda je Vladu pohvalio za povratak dostojanstva i vrijednosti Domovinskom ratu, “poljuljanih u nedavnoj prošlosti”, kadrovska rješenja kojima se iskazalo poštovanje prema braniteljima, pozitivne pomake na strateškoj razini kakvi se ne pamte od 90-ih godina, te afirmaciju “Oluje” kao legitimne i legalne vojno-redarstvene operacije.

Ustvrdio je i kako su ti ključni uspjesi ostvareni jer je u kadrovskoj križaljci ove vlade napokon bilo mjesta za istaknute ratne zapovjednike na čelu s legendarnim zapovjednikom 4. gardijske brigade Damirom Krstičevićem . “Kao hrvatski branitelj sada vidim pozitivne promjene i osjećam da se dostojanstvo vraća” , rekao je Ramljak zahvalivši na tome i ministru branitelja Tomi Medvedu.

Predsjednici Republike odao je priznanje što ona, kao i cijeli državni vrh, “nijednom svojom gestom, činom ili propustom nije dovela u pitanje opravdanost, legalnost i legitimnost oslobodilačkih operacija, što nikada nije zatajila istinu o Domovinskom ratu i brutalnoj agresiji na Hrvatsku, od koje smo se imali pravo i obavezu braniti”.

“Nama hrvatskim braniteljima to je posebno važno jer je hrvatska sloboda skupo plaćena, desecima tisuća poginulih branitelja i civila, velikim brojem ranjenih i raseljenih kao i nesagledivom materijalnom štetom koju će osjećati generacije”, rekao je Ramljak.

Na kraju je i pohvalio hrvatsku nogometnu reprezentaciju na čelu s izbornikom Dalićem jer su pokazali kako se treba boriti za narod i domovinu.

“Cijeli svijet nam se divi, kao da smo se oslobodili svih kompleksa, zbacili sve okove i pokazali tko smo i što smo”, rekao je alkarski vojvoda aludirajući na srebrnu medalju nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i doček koji im je organiziran u domovini.

Tradicija alke od pobjede u 18. stoljeću zagovorom Gospe Sinjske

I ove godine na trkalištu je 17 alkara, natjecanje traje oko dva sata, a pobjednik je onaj alkar koji najviše puta kopljem pogodi alku “u sridu” u punom trku na konju.

Alkarsko natjecanje kojim se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima u 18. stoljeću održano je pred brojnim gledateljima iz cijele Hrvatske i državnim vrhom. Alkarski vojvoda Boško Ramljak u tradicionalnom obraćanju istaknuo je činjenicu da se ovogodišnja Alka poklapa s obljetnicom vojno-redarstvene operacije “Oluja”, kojom je prije 23 godine oslobođena većina hrvatskog teritorija okupiranog od pubunjenih Srba.

U tradicionalnom obraćanju vojvoda je zahvalio svim sudionicima te oslobodilačke operacije, među kojima je bilo i puno Sinjana. Pozdravljajući poimenice visoke uzvanike, Ramljak je posebna priznanja dao premijeru Andreju Plenkoviću, predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga Kolindi Grabar Kitarović te izborniku hrvatske nogometne reprezentacije Zlatku Daliću koji je nagrađen posebnim pljeskom publike.

Sinjska alka je 2010. upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.