Grand Prix Zagreb završio velikom medaljom hrvatske judašice Karle Prodan

Foto: fah

Završnog dana judaškog Grand Prixa u Zagrebu u prvi plan je iskočila 20-godišnja Karla Prodan u kategoriji do 78 kilograma. Svjetska kadetska prvakinja iz 2015. godine imala je odličan dan i stigla do brončane medalje na tatamiju Doma sportova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodan je osvojila prvu Grand Prix medalju u karijeri, a pobijedila je u četiri borbe uz veliku podršku tribina Doma sportova, a umalo je svladala i aktualnu europsku prvakinju.

Mlada Splićanka je u 1. kolu dominirala protiv Kineskinje Ma, nastavila u istom ritmu protiv Talijanke Ferrari i zatim u četvrtfinalu išla na aktualnu europsku prvakinju, Slovenku Karlu Apotekar. Nije to preplašilo Prodan, koja je od Apotekar izgubila na istom mjestu prošle godine, te je skoro osam minuta prijetila.U dvije situacije je bila 20-ak centimetara udaljena od slavljeničkog wazarija, tribine Doma sportova su je nosile navijanjem, ali je Apotekar, u situaciji kada su obje judašice imale po dvije kazne, izvukla vrhunski napad i ipponom prošla u polufinale.

Nije to pokolebalo studenticu prve godine Pomorskog fakulteta, koja je u repasažu dominirala i protiv Južnokorejke Lee te ipponom izborila borbu za broncu. Tamo ju je čekala Poljakinja Pacut, koja je na početku dana svladala povratnicu Brigitu Ljubu. Iako je Pacut puno iskusnija, osvajačica četiri medalje na IJF Touru, hrvatska judašica je ušla odlučnije i izgledala je spremno i agresivno. Sve se to isplatilo ipponom u drugoj minuti borbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Ljube, u 1. kolu iste kategorije zaustavljena je i Petrunjela Pavić od kineske predstavnice Chen.

“Iznenadio me cijeli dan, ali sam presretna. Nakon uspjeha u mlađim kategorijama, znala sam da pripadam i na seniorski IJF Tour. Hvala svima na podršci, presretna sam ishodom, iako sam i u četvrtfinalu protiv europske prvakinje Apotekar osjetila da mogu slaviti. Idući puta možda”, uz veliki osmjeh je rekla Karla Prodan primajući čestitke od kolegica iz reprezentacije i drugih prisutnih.

Trener Vladimir Preradović je vrlo emotivno doživio ovu medalju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Presretan sam zbog Karle. Radi naporno, a vjerujem da će joj ova bronca dokazati da može biti na svjetskoj seniorskoj razini. Pokazala je da hrvatski judo ima širinu i da imamo svjetlu budućnost. Sad je važno da nastavi trenirati i truditi se, a već na Svjetskom prvenstvu u Tokiju krajem kolovoza ima priliku pokazati da može i više”..

Prije početka natjecanja najveće šanse za medalju u nedjelju se davalo imenima poput Zlatka Kumrića (do 100 kg) ili Ivane Šutalo (preko 78 kg). Dok je Šutalo zaustavljena odmah na početku od Mongolke Erdenebileg, Kumrić je imao nešto više uspjeha. Veteranskog Alžirca Bouyacouba je rutinski pobijedio natjeravši ga na tri kazne, a zatim je u borbi za četvrtfinale išao na nešto neiskusnijeg Nizozemca Catharinu od kojega je neočekivano izgubio. Dva puta je Kumrić išao u napad i dva puta je Nizozemac to iskoristio za wazarije te prolaz do četvrtfinala.

“Zlatko je u dobroj formi, čak bih rekao da mu je najveći izazov što je presiguran u sebe i mogućnost da baci protivnike, pa ne pripremi do kraja gard i onda mu se dogodi, poput Catharine, da ga iskontriraju”, analizirao je Kumrićev trener Tomislav Marijanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve tri hrvatske predstavnice u kategoriji preko 78 kilograma (Ivana Šutalo, Zrinka Miočić i Tina Radić) nisu uspjele proći u drugo kolo. Šutalo je izgubila od Mongolke Erdenebileg, Radić od ruske predstavnice Guščine, a Miočić od prve nositeljice turnira Larise Čerić iz BIH. Ivan Čović (do 100 kg) i Mario Hitzthaler (do 90kg) također nisu prošli u drugi krug natjecanja. Čovića je zaustavio Talijan D’arco, a Hitzthalera Kanađanin Burt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.