Gubi se strpljenje s Englezima: Hoće li UEFA premijestiti finale Eura u Mađarsku?

London, 13.06.2021 - Hrvatski navijaci u Londonu na Wembley stadionu pred pocetak utakmice 1. kole D skupine Europskog nogometnog prvenstva, Engleska - Hrvatska. foto HINA/ Daniel KASAP/ ds

Kako je pisao Times, a UEFA potvrdila, razmišlja se ozbiljno o premještanju finala Europskog prvenstva s Wembleyja i to u Mađarsku, na velebnu arenu u Budimpešti koja nosi ime slavnog Ferenca Puškaša. Razlog su tome beskrupulozne mjere koje Velika Britanija i dalje drži prema većini ostalih zemalja, a Wembley će ugostiti jednu utakmicu osmine finala, oba polufinala i samo finale prvenstva Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva je situacija postala neizdrživa te UEFA navodno gubi strpljenje. Recimo kako na startu Eura, na Wembleyju, zbog mjera koje drži Velika Britanija hrvatskih navijača na utakmici Engleska – Hrvatska 1:0 bilo je tek u tragovima. Naravno, ”razmišljanje” UEFA-e o premještanju utakmica Eura s Wembleyja daleko je od realizacije.

Jučer se, podsjetimo, i hrvatski izbornik Zlatko Dalić na tiskovnoj konferenciji požalio da najviše zbog toga svega ispašta hrvatska nogometna reprezentacija.

”Organizatori turnira pregovaraju s vladom Velike Britanije otkako je odgodila planove za ukidanje ograničenja COVID-19 21. lipnja”, priopćili su iz sjedišta UEFA-e u Nyonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uvijek postoji plan za nepredviđene situacije, ali uvjereni smo da će se tjedan s finalom i polufinalima održati u Londonu.”

”Iako bi bilo veliko iznenađenje kada bi UEFA poduzela neviđeni korak i premjestila finale u tako kasnoj fazi natjecanja, Budimpešta je kao domaćin svoje četiri utakmice EURA 2020 održala pred punim tribinama, prodavši karte mađarskim navijačima koji su cijepljeni ili gostujućim navijačima s dokazom negativnog testa na COVID-19”, piše portal gol.dnevnik.hr.

Kako je priopćila UEFA razgovori s vlastima u Londonu usmjerili su se na omogućavanje stranim navijačima da prisustvuju utakmicama “uz strogo testiranje na COVID-19 ili uz koncept ‘mjehura’ što bi značilo da će njihov boravak u Velikoj Britaniji biti kraći od 24 sata, a kretanje ograničeno na odobreni prijevoz i mjesta održavanja utakmica”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz UEFA su također potvrdili da razumiju pritiske s kojima je britanska Vlada suočena te se nadaju da će rasprava dovesti do “zadovoljavajućeg zaključka”, a posebno raduje činjenica što bi kapacitet na Wembleyju trebao porasti na najmanje 50 posto za utakmice u nokaut fazi.

Prema važećim propisima u Engleskoj, navijači koji putuju iz zemalja s vladinog ‘žutog’ popisa moraju biti u karanteni deset dana po dolasku u Veliku Britaniju.

Osim britanske momčadi koje dolaze iz Velike Britanije – Engleske, Škotske i Walesa – sve ostale zemlje sudionice EURA su na žutom popisu, osim Turske koja je na strožem crvenom popisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada Velike Britanije pristala je povećati kapacitet na Wembleyju na 50 posto za nokaut fazu EURA, što znači 40 000 gledatelja, a ne 22.500 kao što je u grupnoj fazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.