Hajdukova svjetloljubičasta boja dresa: Povratak u vrijeme kad je predsjednik kluba bio zloglasni orjunaš Grga Budislav Anđelinović?

Foto: Hajduk.hr

Uoči početka nove sezone, od koje na Poljudu, s obzirom na prijelazni rok, Hajdukovci ponovno nemaju prevelikih očekivanja, navijači prvog prvaka slobodne Hrvatske saznali su promjenu kod treće garniture službenog dresa. Podsjetimo, posljednjih godina je to bila sivkasta pa posljednjih godina crna, od ove se sezone Hajduk odlučio na promjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, prva garnitura je tradicionalno bijela, druga plavo-crvena, treća garnitura bit će u nijansi svjetloljubičaste, tj. boje lavande. Povratak je to u davnu prošlost Hajduka, točnije 1912. i 1913. kada je prvi dres bio boje lavande.  Spomenimo kako je promjenu doživio i pričuvni dres na kojem su okomite pruge uže nego u prošloj sezoni.

Hajduk je i službeno objavio kako izgledaju nove garniture dresova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Treći Hajdukov dres za sezonu 2019./2020. inspiriran je počecima djelovanja Kluba, preciznije, 1912. godinom. Nakon što se momčad nakon osnutka formirala, odmah se počelo i s odigravanjem prvih utakmica. Godine 1912. postavljene su prvi put i mreže na Starom Placu, branke su obojane u crvenu i bijelu boju po uzoru na sportske prijatelje iz praške Slavije, a momčad je igrala u ljubičastim majicama i bijelim gaćama.

Može se kazati da se radi o dresovima boje lavande, jednog od prepoznatljivih simbola Mediterana. Vrata prve momčadi branio je tada legendarni barba Luka Kaliterna, debitirao je i Nikola Gazdić, prvi nogometaš naše momčadi koji je postigao više od 100 golova za Hajduk.

Danas, 107 godina kasnije, HNK Hajduk predstavlja praktički repliku dresa boje lavande, iz tog važnog razdoblja osnutka Kluba, koji je ovaj put izrađen u suradnji s našim tehničkim sponzorom – tvrtkom Macron, a u kojima će nogometaši HNK Hajduk igrati neke od svojih utakmica u sezoni koja je pred nama. Majica (dres) je ljubičaste boje, a gaće i štucne bijele s motivima boje lavande.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći dres je retro stila, krasi ga bijeli polo ovratnik i bijeli vezeni rubovi rukava. Materijal dresa sastoji se od finih reljefnih pruga. S desne strane na prsima izvezen je Macron Hero, nova ikona našeg tehničkog sponzora, dok je s lijeve grb Hajduka. Upotpunjen je bijelim hlačicama s gornjim svjetloljubičastim rubovima te se s prednje strane ističe Macron Hero, a sa stražnje natpis Hajduk”, navodi se na službenoj stranici kluba.

No, uz povratak u boje lavande i daleku prošlost Hajduka vezuje se i jedna danas prešućena činjenica. Naime, te 1913. predsjednik Hajduka bio je Grga Budislav Anđelinović, inače deklarirani orjunaš i kasnije prema nekim podacima suradnik zloglasnog četnika i ratnog zločinca Momčila Đujića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Anđelinović je odgovoran za gušenje pobune hrvatskih vojnika 5. prosinca 1918. godine i pokolj koji se tada zbio na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.