HNS: Država ima loš stav prema nogometu, klubovi će životariti

Foto: fah

HNS je danas dao mišljenje o prijedlogu Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija. Prijedlog Ministarstva financija nije prošao, poslan je na doradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Kada bi tako klubovi funkcionirali, propali bi. U Ministarstvu financija vlada nervoza kada je riječ o oporezivanju. Svjestan sam da žele uvesti red, da žele znati tok novca oko transfera, ali čini se da bi zbog šnicla ubili tele – rekao je Damir Vrbanović, izvršni potpredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.

Naime, po novom Zakonu bi sve udruge građana koje imaju veće prihode od 230.000 kuna trebale postati trgovačka društva i plaćati porez.

– Evo vam primjer, kada bi NK Vrapče organiziralo utakmicu mlade reprezentacije i svi troškovi, odnosno prihod bili veći od 230.000 kuna, oni bi zbog te jedne utakmice u godini morali postati trgovačko društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrbanović je rekao kako država želi dio od transfera, ali…

– Nemoguće je tako poslovati prema propisima Fife, jer po Fifi ne može u transfer biti uključena treća strana. To su ponajprije uveli zbog Brazilaca, jer tamo i banka bude investitor. Klub kupac mora transfer isplatiti isključivo klubu prodavaču. Npr., Barcelona za Alena Halilovića mora novce uplatiti Dinamu, a ne trgovačkom društvu. Država ima loš stav prema nogometu, a puno je većih afera u politici. Apostrofiraju se samo loše stvari. Postali smo taoci zbog osobnih obračuna, a šteta je nemjerljiva iako je 99 posto nogometa zdravo. To je jezero s puno zdravih riba, tek pokoja zapne za mulj. Teško je biti vidovit, ali ako prijedlog prođe, bit će štete za sport. Svi će paziti da ne prijeđu granicu pa će životariti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.