Kako je HRT-u pobjeglo još jedno Svjetsko rukometno prvenstvo i zašto će se prenositi na RTL-u, televiziji koja tome nije dorasla?

Foto: fah

Hrvatska rukometna reprezentacija, nažalost, razočarala nas je rezultatom prije nekoliko mjeseci na Olimpijskim igrama u Riju, igra je bila u nekim trenucima sjajna, no, izabranici Željka Babića posrnuli su u najvažnijoj, naizgled najlakšoj, prepreci, četvrtfinalu protiv Poljske, iako su prije toga u grupnoj fazi olimpijskog turnira svladali Francuze i Dance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog rezultata koji je bio daleko ispod očekivanja izbornik Željko Babić ponudio je ostavku koja je nakon pomnog, dugotrajnog promišljanja – odbijena. Dakle, Babić će naše dečke voditi i na predstojećem Svjetskom rukometnom prvenstvu koje se  održava u Francuskoj od 11. do 29. siječnja. Otprilike za manje od dva mjeseca. Hrvatska kao i uvijek na veliko natjecanje ide s velikim, najvećim ambicijama, uz dodatak da hrvatska rukometna reprezentacija zlato na velikom natjecanju nije osvojila već 12 godina, od Olimpijskih igara 2004., kada je izbornik “Kauboja” bio Lino Červar.

Olimpijski turnir prije nekoliko mjeseci prenosila je Hrvatska televizija, dakle, ona televizija kojoj plaćamo RTV pristojbu i koju zbog toga volimo zvati javnom televizijom, čak i kad ne zaslužuje da je tako zovemo. Svjetski turnir u Francuskoj, međutim, prenosit će komercijalna RTL televizija, koja takvom događaju nije dorasla, iako je, naravno, prenosila slične rukometne turnire, međutim, sve se pretvaralo u soliranje, usiljene osmijehe, prenemaganje i navijanje voditelja za koje mnogi ne bi stavili ruku u vatru da se radi o pravom navijanju. Ukratko, mnogi će reći kako je ”navijačka atmosfera” na RTL-u uglavnom bila umjetna.

Foto: Snimka zaslona
Foto: Snimka zaslona

Hrvatska televizije, uz povremene, nažalost zadnjih godina učestale, ispade, ima ako ništa drugo još uvijek dobro posloženu, jaku Sportsku redakciju, makar su neke zvijezda Sportskog programa otišle na neke druge televizije ili u mirovinu. Spomenimo Božu Sušeca, Miću Dušanovića, Ivicu Blažićka, Željka Velu…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane RTL televizija od 2009. godine naovamo prati rukomet i hrvatsku reprezentaciju kad HRT prepusti RTL-u velika natjecanja, a to se, nažalost, ne događa rijetko. Naprotiv, HRT povremeno gubi prava, ili se nedovoljno za njih bori, na prijenose utakmica hrvatske nogometne reprezentacije, koju onda Hrvati prate na kanalima koji nisu svima dostupni.

Prošlo Europsko prvenstvo, prošle godine, imali smo prilike pogledati na RTL-u, dok se HRT morao zadovoljiti tek šturim izvještajima u informativnim emisijama.  Bilo je to u Poljskoj i Hrvatska je osvojila brončanu medalju, stručni sukomentator RTL-a tijekom prijenosa utakmica bio je zlatni olimpijac iz Atlante 1996. legendarni Zlatko Saračević. Iako je Saračević bio već uobičajeno odličan ipak to nije bilo to, nije imao pravog sugovornika u novinarima. Bivša zvijezda HRT-a, Božo Sušec, surađivala je s RTL-om tijekom Europskog prvenstva, ali Sušec ipak nije radio prijenose naše reprezentacije.

Kako je Hrvatskoj televiziji “pobjeglo” još jedno rukometno Svjetsko prvenstvo i čemu uopće plaćati RTV pristojbu ako ono što je od interesa većine hrvatskih građana, što građani žele gledati, moraju gledati na komercijalnim televizijama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u Francuskoj će  nastupiti 24 najbolje reprezentacije svijeta, među njima i Hrvatska. RTL će pratiti SP tako što će  osim ekipe voditelja iz Francuske, turnir pratiti i u zagrebačkom studiju, uz razne goste. Jedan od njih mogao bi biti i Mirza Džomba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.