Hrvatska kreće na EuroBasketu: Postaviti se autoritativno, kao favorit protiv svih, ili barem većine, pa što bude!

Foto: fah

Hrvatska košarkaška reprezentacija sutra od 14 sati, dakle, u neobičnom, za košarku atipičnom, terminu igra prvu utakmicu EuroBasketa, protivnik je reprezentacija Mađarske.  Svi su naši košarkaši uvjereni u pobjedu, Hrvatska je nedvojbeno kvalitetnija reprezentacija, no, to treba dokazati i igrom na parketu.  Naš najstariji, najiskusniji košarkaš, povratnik u reprezentaciju, Marko Popović, poziva na oprez, na oprez poziva i najmlađi, Dragan Bender. Hrvatska će na krilima Darija Šarića pokušati nakon 22 godine doći do medalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Benderu, kako piše Večernji list, utakmica protiv Mađarske bit će premijera u seniorskoj reprezentaciji na velikim natjecanjima. Ujedno to će biti i prilika Hrvatima u našoj zemlji biti prilika da preko malih ekrana vide Bendera, da se upoznaju s njegovim igračkim kvalitetima.

“Kod mene nema debitantske nervoze jer sam igrao europska prvenstva u mlađim uzrastima i poznajem ovaj koncept natjecanja i značaj prvih utakmica. Sveukupno, u momčadi se osjeti pozitivna nervoza, no mogu reći da smo dosta dobro uigrani pa se nadam da ispočetka Šarić i ja nećemo igrati puno zajedno. To ne treba pokazivati u ranijim utakmicama, neka nam to ostane za kasnije. Inače, i Mađarska i Rumunjska nisu momčadi koje igraju neke posebne sisteme i to su utakmice koje moramo što prije prelomiti. Bilo bi dobro da se to učini do poluvremena, da nam se u drugom odmaraju naši najbolji igrači”, rekao je Bender.

Nakon Bendera istu je ideju pokušao razraditi veteran Marko Popović, koji je poznat po sjajnom šutu za tricu. Popović tvrdi da Hrvatska utakmicu mora utakmicu pokušati riješiti što prije kako se Mađarima ne bi dalo prostora ”da se razmašu, da se vrte” i kako se moglo što prije razmišljati o sljedećem danu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moramo prelomiti utakmicu i držati tu razliku da naši glavni igrači kao što su Bogdanović, Šarić, Simon i Ukić mogu u ovoj fazi natjecanja igrati manje da bi bili što svježiji u onoj fazi u koju želimo doći. To im moramo omogućiti mi iskusniji, ali i neki mlađi nam moraju dati ruku. Moraju igrati sa samopuzdanjem jer ne igra se svaki dan Eurobasket, posebice što je sljedeći tek za četiri godine.”

“Mađarska je reprezentacija koja nije u našem rangu. Prvi igrač im je Hanga koji u klubu nema glavnu ulogu već djeluje iz drugog plana, dok se u reprezentaciji sve bazira na njemu, ali i Vojvodi i Wittmannu. Imaju respektabilnu momčad s kojom mi moramo izjednačiti svoju energiju ili imati i veću od njih i onda će naša kvaliteta doći do izražaja. Možemo mi ovdje pričati o tehničko-taktičkim detaljima, no u ovakvim utakmicama najbitniji je ipak pristup”, smatra hrvatski reprezentativac, koji je itekako svjestan da je Hrvatska u prošlosti gubila utakmice protiv autsajdera. Utakmice koje je morala dobiti, put do medalje vodi preko pobjeda, ali prvenstvo na startu turnira preko pobjeda u utakmicama koje se ”moraju dobiti.”

“Došli smo na ovaj Eurobasket s vjerom da možemo napraviti puno. Znamo da nismo glavni, ali i da jesmo jedni od favorita skupine i moramo si ljestvicu postaviti visoko. Tako moramo misliti i momčadi od kojih smo na papiru bolji moramo pobijediti i sa 20, 30 razlike ako je moguće, da s time utjeramo strah u kosti drugima. S igračima kakve imamo, s potencijalom koji ova momčadi ima, a nije ga još pokazala, ja se nadam da ćemo eksplodirati na ovom Prvenstvu. Naš je plan cijelo vrijeme bio da se dižemo kroz pripremne utakmice, potom kroz uvodnu skupinu i da u nokaut fazi budemo najbolji…”, kazao je u zaključku Popović, inače sin legendarnog Petra Popovića, svojedobno košarkaša Zadra koji je odlučio legendarnu utakmicu između Zadra i Draženove Cibone davne 1986. godine. Zadar je tricom Popovića srušila Cibonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik Aco Petrović govorio je o pristupu igrača na premijeri i koliko je pristup važan.

“Apsolutni prioritet jer defanzivna energija na početku utakmice. Neću vam reći tko će započeti utakmicu, no i to će vam reći na koji način krećemo, sa što više defanzivne sigurnosti. Važno je da dođemo do laganih koševa, da uđemo u stanje u kojem se nećemo previše trošiti. Ne fizički, jer utakmicu fizički treba odraditi, nego mentalno jer tijekom ovog prvenstva moramo biti u dobrom psihološkom stanju s obzirom da znamo da stižu opasne utakmice…”, poručio je izbornik uoči starta na Eurobasketu i dodao ponešto o prvom protivniku:

“Njihova petorka je stabilna, no kada gledamo rotaciju od 10 igrača, Hrvatska je kvalitetnija i zato moramo biti energetski pravi i lomiti ih četvrtinu po četvrtinu. Mi smo momčad s više resursa i apsolutno spremni ulazimo u ovo prvenstvo. Naravno, ostaje nam još da kroz ove utakmice u skupini implementiramo kapetana Ukića kojeg nije bilo u pripremnim utakmicama, ali će ga biti u startnoj petorci u svakoj od utakmica prve faze…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.