Hrvatska nogometna tržnica: Prodavalo se, zaradilo se, kupilo se malo ili ništa…

Foto: Twitter

Ljetni i najvažniji prijelazni rok u godini je došao i prošao, hrvatski klubovi su uglavnom prodavali obiteljsko srebro, kupovali bižuteriju ili sirovinu, koliko god to na prvu ružno zvučalo, koju će možda jednog dana pretvoriti u srebro, opet za prodaju. Nažalost, tako to ide u ovom dijelu Europe koja još uvijek ne može opstati bez rasprodaje, ne prodaju samo Dinamo, Hajduk ili Rijeka, prodaje i rasprodaje već godinama čitava država, kad nema što prodati onda bez previše pregovora prodaje ugled, ono malo što je ostalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzmimo za primjer najbolje hrvatske klubove, Dinamo i Rijeka su prodavali, malo su toga doveli, odnosno kupili. Dinamo je zaradio rekordnih 40,55 milijuna eura, Rijeka skoro deset puta manje, a opet solidnih 6,4 milijuna eura, Hajduk dovoljnih za preživljavanje 3,9 milijuna eura… Naime, Hajduk je novac uložio na dovođenje Zvonimira Kožulja te otkup ugovora mladog Australca Anthonyja Kalika.  Rijeka ovoga ljeta ni za jednog igrača nije platila odštetu! Ukratko, to je kratki i nepotpuni  rezime ljetne tržnice, naravno, ako sve ili većinu prodate a malo ili ništa kupite ne možete ni očekivati rezultate kakvim ste se možda nadali donedavno. Sami sebe, a onda i navijače, obmanjujete.  Ukoliko, kao što se to znalo događati u prošlosti, izgubite 7:1 u Ligi prvaka, opet od Lyona, pitat ćete se zašto, odgovor u tom slučaju potražite u ljetnom prijelaznom roku.

Osnovna politika hrvatskih klubova je stvaraj ili kupi jeftino, a onda prodaj skupo, to je ujedno i najmanje loš način, a opet je loš za hrvatske klubove koji jedva preživljavaju, posebno se to odnosi na Hajduk pa i na Rijeku, tako da prodaju igrače. Jasno je da je najbolje tržio Dinamo, koji je prodao, između ostaloga, Marka Pjacu i Marka Roga, najveći transfer iza tri najbolje hrvatska kluba ostvario je Slaven Belupo koji je transferom Nikole Jambora u Lokeren zaradio 700 tisuća eura.

Nažalost, ljetna rasprodaja osjetiti će se u jesenskom blatu, kad krenu dvoboji u Ligi prvaka, protiv jakih europskih suparnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo malo na protok igrača, u Dinamo, iz Dinama.

Tako su u Dinamo došli:  Rrahmani, Lešković, Karimi, Jonas (posudba), Majstorović, Zagorac, Fiolić, Perić… Ukupno su Modri  potrošili na pojačanja, koja to još uvijek čak i nisu: 3,96 milijuna eura

Iz Dinam su otišli Pjaca, Brekalo, Eduardo, Rog, Andrijašević, Husejinović, Barišić, Ježina, Šovšić , Taravel, Radonjić , Majstorović , Zagorac … Dinamo je ukupno zaradio više od 40 milijuna eura, ako se od rasprodaje oduzme kupovina ostaje fascinantna činjenica da su Modri zaradili  36,59 milijuna eura, ako tome dodamo 15 milijuna eura od Lige prvaka ispada da su plavi u svoju blagajnu inkasirali preko 55 milijuna eura. Ozbiljan je to novac, prava podloga za navodno fantomske priče o izgradnji novog stadiona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, niti jedno zvučno pojačanje ovog ljeta nije stiglo u Maksimir, ako ništa drugo barem Ante Ćorić nije napustio Dinamo. I to je pojačanje, do zime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.