Hrvatska oštećena: Je li trebalo ponoviti jedanaesterac i što nam to dokazuje?

hrvatska
Foto: Snimka zaslona

Hrvatska nogometna reprezentacija na startu Europskog nogometnog prvenstva doživjela je težak i neugodan poraz od jake Španjolske. Bilo je 3:0 za Španjolce koji su, ruku na srce, bili bolji protivnik, poglavito u prvih dvadesetak minuta utakmice. Dojam je kako su naši zapravo izgorjeli u fantastičnoj atmosferi koju su stvorili jednako takvi hrvatski navijači na tribinama Olimpijskog stadiona u Berlinu. No, jedanaesterac koji je došao nakon prekršaja nad Brunom Petkovićem sa sobom je donio nova pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Hrvatska doživjela težak poraz od Španjolske na otvaranju Eura

Daleko od toga da je sve gotovo

Očito nas je donekle zavarala pobjeda protiv Portugala u prijateljskoj utakmici nekoliko dana prije Eura. Stvorila se euforija, i kod samih igrača, dakle, ne samo kod navijača, a što nije najbolja opcija uoči jednog velikog natjecanja na kojem imate malo prilika za pogrešku.

Naravno, daleko od toga da je sve izgubljeno, Hrvatska još uvijek sve drži u svojim rukama te bi u slučaju pobjede protiv Albanije i remija s Italijom Vatreni kao trećeplasirana momčad skupine mogli u osminu finala. A onda, u jednoj utakmici…

Propuštene prilike i  jedanaesterac

Iako je Hrvatska poražena od Španjolske u igri koja je u najmanju ruku razočarala navijače čak i takva Hrvatska stvorila je nekoliko fantastičnih prilika za gol. Lopta jednostavno nije htjela u mrežu protivnika koji je bez sumnje jedan od favorita Europskog prvenstva. Kao da nam se sve loše što se moglo dogoditi dogodilo tog popodneva na Olimpijskom stadionu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, najveća prigoda u nogometu definitivno je jedanaesterac, Hrvatska je i takvu prigodu uspjela zapucati. Naime, u završnici susreta Bruno Petković, koji je ušao u igru u drugom poluvremenu, izborio je kazneni udarac za Hrvatsku. Iako je nepisano pravilo da igrač na kojem se kazneni udarac dogodio ne puca jedanaesterac Petković je uzeo loptu i – promašio, točnije sjajni španjolski golman Unai Simon je isti uspio obraniti. U nastavku akcije te obrane Simona Petković je zabio pogodak na asistenciju Ivana Perišića.

Jedanaesterac je trebalo ponoviti?

I upravo u tome je bio problem, nakon VAR intervencije Petkoviću je gol poništen jer je Perišić prerano utrčao u kazneni prostor Španjolaca. I nema spora, Perišić je doista za korak-dva bio prebrz.

Međutim, na snimci se vidi i reakcija, točnije obrana, španjolskog vratara, vidi se kako se kretao i ušao u prostor PRIJE Petkovićevog pucanja, što je zabranjeno, i po pravilima se jedanaesterac trebao ponoviti. Nitko na takvu važnu pojedinost nije obratio pozornost, pa ni glavni sudac utakmice, kao ni suci u VAR sobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Dalić zahvalio navijačima, govorio o Petkovićevom jedanaestercu, Perišiću…

Što nam to dokazuje? Naime, sama činjenica da je Petković na brzinu uzeo loptu, prije bilo kakvih konzultacija sa klupom, ozbiljne konzultacije sa suigračima, te prije nego li je klupa stigla reagirati, dokazuje kako je u našim redovima vladala potpuna dekoncentracija. Dakako, razumljivo, kod 0:3 teško se vratiti, nema nikakvog jamstva da bi se Hrvatska vratila nakon što bi smanjila prednost, no nije isto izgubiti tri ili dva razlike, a postoji mogućnost da bi na juriš, na zanos Vatreni u samom finišu i dodatno smanjili veliku španjolsku prednost. Međutim, to je u sferi nagađanja.

Za daljnji tijek natjecanja gol razlika može biti itekako značajan čimbenik. Vatreni se nisu također snašli i upozorili suca utakmice na kretanje španjolskog vratara, no prije svega to je ipak zadaća sudaca u VAR sobi. Ili nisu vidjeli, ili nisu obraćali pozornost na španjolskog golmana, ili nisu htjeli vidjeti.  Uglavnom – pogriješili su. I oni, makar to ne bi smjeli, izgubili su koncentraciju u jednoj posve atipičnoj utakmici u kojoj su Španjolci zabili sve što su prema našem golu pucali.

Važna reakcija najvažnijih aktera

Naravno, Španjolska je bila bolja, alibi nemamo pravo tražiti, već se ”srediti”, koncentrirati za ono što dolazi. Ne jednom Vatreni su dokazali da su najbolji kad je to najteže i najvažnije. I sam kapetan Vatrenih Luka Modrić, kao i izbornik Zlatko Dalić, dokazali su svojim izjavama nakon poraza da su svjesni što se zapravo dogodilo. Na neki način Modrić je dao obećanje, ne da će se pobijediti Albaniju i Italiju, to nitko ne može obećati, već obećanje da će pristup biti daleko drugačiji. Izbornik se ispričao sjajnim navijačima te je na istom tragu kao i kapetan. Hrvatska definitivno preko noći nije zaboravila igrati nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.