Hrvatska skupina: Moćna Španjolska ‘razbila’ Češku i nastavila dominaciju na EuroBasketu

Foto: fah

U susretu 2. kola skupine C EuroBasketa košarkaša, u kojoj igra i Hrvatska, aktualni europski prvak Španjolska je uvjerljivo svladala Češku sa 93-56 (33-14, 23-9, 20-15, 17-18).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolci su nastavili dominirati nad svojim protivnicima i u svom drugom nastupu u Cluju, nakon 39 razlike protiv Crnogoraca u petak, Čehe su svladali sa 37 razlike, ali već na poluvremenu su imali 33 poena “viška”.

Ustvari, pitanje pobjednika je bilo riješeno već u prvih 10 minuta nakon kojih je bilo 33-14 za Španjolsku. Ricky Rubio postigao je 14, a Pau Gasol 13 koševa u toj dionici igre te su pokazali kako je isključena bilo kakva mogućnost iznenađenja.

Stariji brat Gasol susret je okončao sa 26 koševa i osam skokova, Rubio je dodao 17, dok je Martin Križ sa 11 ubačaja bio najefikasniji kod Češke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom subotnjem susretu skupine C Crna Gora je svladala Mađarsku sa 72-48 (14-11, 25-18, 21-11, 12-8). Nakon uvjerljivog poraza u petak od Španjolske, Crna Gora je u svom drugom nastupu ostvarila uvjerljivu pobjedu protiv nejake Mađarske.

Crnogorci su znalački iskoristili svoju nadmoć na centarskim pozicijama, ostvarili su 18 skokova više od Mađara i ostvarili pobjedu, a da niti jedan njih igrač nije proveo na parketu više od 23 minute.

Nikola Vučević i Bojan Dubljević su sa po 13 koševa i sedam skokova bili najbolji kod Crne Gore dok je David Vojvoda ubacio 20 poena za Mađarsku koja je izgubila i drugu utakmicu na prvenstvu, nakon što je u petak bolja bila i Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolo će od 19.30 zaključiti Hrvatska i Rumunjska.

Španjolska je vodeća na ljestvici s dvije pobjede, Crna Gora i Češka imaju po pobjedu i poraz, Hrvatska pobjedu, Rumunjska poraz, a Mađarska dva poraza.

U derbiju 2. kola skupine D u Istanbulu Rusija je svladala Srbiju sa 75-72 ostvarivši tako drugu pobjedu od tri razlike zaredom, u petak su Rusi sa 76-73 svladali domaćine Turke. Rusija je vodila većim tijekom susreta, no Srbija se uvijek uspijevala vraćati i dvoboj je bio neizvjestan sve do samoga kraja. Pri rezultatu 75-72 za Rusiju Bogdan Bogdanović je dobio dva slobodna bacanja 2.5 sekunde prije kraja. Želio je pogoditi prvo, a promašiti drugo kako bi njegovi suigrači u skoku došli do lopte, a onda i koša za produžetak, no promašio je oba, a i Rusi su uspjeli doći do lopte i tako sačuvali pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aleksej Šved je sa 22 ubačaja bio najbolji kod Rusije, Timofej Mozgov je dodao 11 poena, od toga devet u četvrtoj četvrtini, uz osam skokova. U momčadi Srbije su Bogdanović i Boban Marjanović postigli po 19 ubačaja.

Francuska je u susretu 2. kola skupine A u Helsinkiju nadigrala Grčku sa 95-87. Francuzi su nakon neočekivanog poraza od domaćina Finaca odgovorili odličnim prvim poluvremenom protiv Grka u kojem su izgradili prednost od 19 pogodaka (55-36). Grci su se u završnici primaknuli na šest razlike (91-85), no nisu mogli ozbiljnije zaprijetiti preokretom.

Joffrey Lauvergne sa 21 košem i 11 skokova bio je najbolji kod Francuske, 21 poen dodao je i Evan Fournier, dok je Georgios Printezis sa 22 pogotka predvodio Grčku.

Njemačka je postala prva reprezentacija s dvije pobjede u skupini B u Tel Avivu svladavši Gruziju sa 67-57. U slaboj utakmici u kojoj su obje reprezentacije imale više od po 20 izgubljenih lopti na kraju su manje pogrešaka napravili Nijemci. Dennis Schroeder je sa 23 ubačaja bio najefikasniji kod Njemačke, a Zaza Pachulia sa 14 poena kod Gruzije koja tako nije uspjela oploditi pobjedu protiv Litve iz 1. kola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.