Hrvatski boksački savez odgovorio treneru: ‘Tražili smo upute za postupanje i o svemu izvijestili reprezentativce’

Foto: fah

Glavni trener Boksačkog kluba Gladijator Tomo Kadić, koji se nalazi u samoizolaciji nakon povratka s olimpijskih kvalifikacija iz Londona, otkrio je kako je jedan član reprezentacije pozitivan na koronavirus te se požalio na odnos Hrvatskog boksačkog saveza prema igračima.

Uskoro je dobio i odgovor.

“U trenucima kada Hrvatska i Zagreb proživljavaju jedne od najtežih trenutaka zbog velikih kriza izazvanih pandemijom koronavirusa te uzastopnim zemljotresima, koji dodatno stvaraju nelagodu među stanovništvom, pozivamo na zajedništvo, ne stvaranje panike te suzdržavanje od prozivanja državnih institucija, koje najbolje što znaju rade svoj posao. Upravo od tih institucija Hrvatski boksački savez prije povratka naše reprezentacije iz Londona, tražio je upute i njihovo postupanje. I dobili smo ih s pohvalama na naš profesionalni pristup. Napisano je kako cijela reprezentacija ide odmah po povratku u samoizolaciju! Napisano je da ih se ne dočekuje u zračnoj luci, jer inače nema svrhe samoizolaciji te da stručne službe preuzimaju situaciju i da se ne miješamo. To smo i poslušali”, opisuju okolnosti u Savezu.

“Na naše inzistiranje da se članovi naše delegacije testiraju, dobili smo odgovor da epidemiološka služba određuje tko će se testirati i da se testiraju osobe samo s izraženim simptomima poput povišene tjelesne temperature, suhog kašlja, kihanja, šmrcanja, bolova u prsima ili mišićima, proljeva i slično. U takvom slučaju potrebno je da se osoba javi svom liječniku obiteljske medicine radi provedbe testiranja. O svemu tome izvijestili smo Izbornike i članove ekspedicije na e-mail prije njihovog povratka u Hrvatsku!”, tvrdi HBS.

“Glede hijerarhije, Hrvatski savez načelno komunicira s reprezentacijom preko Izbornika ili vođe puta, koji je u ovom slučaju bio Izbornik Dorijan Čalić. On je pohvalio odrađeno, jer smo veći dio reprezentacije vratili u najkraćem mogućem roku. Dio je na vlastito inzistiranje ostao u Londonu i njihov povratak organizirali smo prekjučer. Zabrinuti smo za zdravstveno stanje cijele naše boksačke obitelji, ali ponajviše naših povratnika iz Londona.

Napominjemo, kako je dio tih sudionika, bio prošlog mjeseca na pripremama u Italiji, gdje im je savez po izbijanju epidemije naložio da se hitno vrate. Smatramo kako pojedinačni istupi poput trenera BK Gladijatora nisu pravo stanje stvari, obzirom da su oba Izbornika Dorijan Čalić (muški) i Ante Matas (žene) imali samo pozitivne riječi za postupke Saveza. Savez je napravio sve što je bilo moguće i mi smo toga svjesni i zahvalni. Bitno je da smo se vratili kući”, ističe HBS te potom prilaže mišljenja svojih izbornika Čalića i Matasa koji su zadovoljni postupanjem u krizi te demantiraju trenera.

“Niti ja niti ostatak reprezentacije nemamo isto mišljenje kao trener Kadić, pa mi nije jasno u čije ime on to govori. I na samom natjecanju se ponašao neprimjereno, a nakon neočekivanog poraza njegovog boksača totalno se izgubio”, kaže Čalić, dok je Matas kratko izjavio – pogrešna adresa napada. Savez tu nije ništa kriv. Ali pustimo sada to, treba se usredotočiti na zdravlje, a ne baviti se glupostima!” citira nam Savez izjave svojih izbornika u službenom priopćenju,

“Hrvatski boksački savez moli sve medije da poštuju privatnost članova naše reprezentacije te da ne iznose imena ili pretpostavke da li je i tko je od članova reprezentacije obolio od Koronavirusa. I za kraj, uz riječi podrške svima, željeli bismo izraziti sućut obitelji jučer preminulog Hrvatskog tigra Branka Cikatića, jednog od najboljih i najpoznatijih boraca s ovih prostora. Neka mu je laka Hrvatska zemlja!”, zaključuju u HBS-u.

‘Hrvatski boksački savez nije stao iza nas, nisu nas zaštitili’

“Danas sam iščekivao rezultate testiranja na koronu jednog našeg kolege iz reprezentacije koji se testirao. Javili su mu da je pozitivan. Samim time sam vjerojatno i ja, kao moguće i ostali kolege iz reprezentacije. To nije baš lagan osjećaj za progurati. Nemam straha to reći jer želim sve potaknuti da shvate da je situacija ozbiljna”, kazao je trener Tonija Filipija.

“Hrvatski boksački savez nije stao iza nas. Oni se vole samo slikati kad se vratimo s medaljama. Razočaran sam. Nisam dobio ni poruku kad sam sletio, a ni do dan danas. Tomo, kako ste? Treba li vam što? Otišli smo u London bez ičeg, nismo imali ni maske, ništa. Nisu nam osigurali ni prijevoz do kuće da ne zarazimo druge ljude. Sedam sati im je trebalo da odgovore na taj mail i kažu da ništa od toga. Žrtvovali smo zdravlje zbog Hrvatske i sporta, a oni nisu mogli poslati jedno vozilo po nas”, razočarano je komentirao Kadić na Facebooku.

“Ovo nije šala i moramo pristupiti ozbiljno. Ne bojim se za sebe. Danas nemam temperaturu, nadam se da neću niti sutra. Ako sam pozitivan na koronu, izborit ću se za sebe. Hvala svima na porukama. Morao sam to reći jer sam razočaran, ali sam i ponosan nakon što sam vidio ovakvu razinu zajedništva nakon potresa. Morate vjerovati jedni u druge”, istaknuo je Kadić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr