Hrvatski dijamant: Sara Kolak – sportašica budućnosti!

Foto: Facebook

Sara Kolak (Ludbreg, 22. lipnja 1995.) hrvatska je atletičarka koja se natječe u bacanju koplja, i koja je u 21 godini stekla planetarnu slavu te za mnoge postala najveće iznenađenje brazilskih Olimpijskih igara.  Njezin osobni rekord je ujedno i hrvatski rekord, a iznosi 66,18 m, koji je ostvarila na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru gdje je osvojila zlatnu medalju. Ujedno to je i peto hrvatsko zlato na Olimpijskim igrama u Riju, što je rekord koji se teško mogao očekivati. Naime, optimisti su se nadali osvajanju desetak medalja, međutim, da će od tih deset pet biti zlatnih malo tko je vjerovao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah

Sara je svojim izjavama nakon osvojenog zlata oduševila sve u Hrvatskoj, ali i u svijetu, mlada Hrvatica je zaključila da sve to ne bi mogla napraviti da nije bilo njenih roditelja. Posebno zahvalu uputila je treneru.

“Trener mi je pružio krov nad glavom, on je moj tata broj 2., sad ima olimpijsku pobjednicu”, kroz suze je govorila Sara dodavši kako je blagoslovljena što ima takve ljude oko sebe.

“Mama, tata, još ne mogu vjerovati, zlato ide doma”, poručila je u suzama hrvatska sportska heroina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Rođena sam Ludbrežanka, koja studira u Rijeci, a drugi dom je u Celju, odakle mi je trener Andrej. Fizički i psihički smo naporno radili za ove Igre, došla sam tu spremna, s vjerom da mogu napraviti nešto veliko. Sad mi je cilj prvo dovršiti fakultet, a onda na more u rujnu. I ne, Saru ovo zlato neće promijeniti”, poručila je Sara.

“Vi Hrvati i ne znate kakav dijamant imate. Ja sam znao da će baciti u finalu 66 metara, ona je stvarno cura za velike stvari. Objektivno treba nam još dvije godine da dođe na tehničku razinu koju ja želim. A prije dvije godine i nesretne operacije ramena bila je 40 posto jača, otad je smršavila 11 kilograma. Ona je pozitivac, veliki radnik i vrlo posebna osoba koja je prije mene promijenila čak pet trenera, a ja se s njom u dvije godine ama baš nijednom nisam posvađao”, kazao je trener Andrej Hajnšek, znakovito dodavši:

“Kladio bih se da će Sara jednog dana srušiti svjetski rekord”. Koliko je bio u pravu pokazao je Rio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je Sara Kolak?

Njezina priča o atletici seže do dobi od 12 godina, kada su krenuli treninzi u varaždinskom Atletskom klubu Sloboda. Tada ju je iz njezinog rodnog Ludbrega doveo trener trener tjelesnog odgoja nakon što je kao sedmašica daleko najdalje bacala lopticu u Erste Plavoj ligi, natjecanju za djecu (simulacija bacanja kugle za djecu).

Nije imala previše izbora, jednom je i sama rekla – koplje su joj dali u ruke. Potpuno se u atletiku zaljubila nakon 2008. godine, no sve što je do danas ostvarila ne bi bilo moguće da je roditelji nisu svakodnevno vozili na trening (50 km svaki dan) i bili joj najveća podrška.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah

Sarinim odlaskom u Rijeku 2012. u Atletski klub Kvarner, gdje je upisala studij na Poslovnoj akademiji, počeo je uspon, i olimpijsku medalju osvojila je jako brzo, brže nego što je i sama očekivala.

Radila je godinama s trenerom Andrejem Hajnšekom, slovenskim stručnjakom, i to je dovelo do vrha. No, to ne znači da joj je bilo lako. Iza sebe ima i pravi pakao od 15 mjeseci mukotrpne rehabilitacije, ali očito je vrijedilo. U ožujku ove godine na Otvorenom prvenstvu Slovenije u Ptuju kreće njezin uspon. Tada je prvi put prebacila granicu od 60 metara (60,24 m) što je bio novi hrvatski rekord. Nakon toga, na Zimskom otvorenom bacačkom prvenstvu u Splitu postala je priča dana nakon što je sa 62,75 metara izborila plasman u Rio. Zatim je početkom srpnja na Europskom prvenstvu u Amsterdamu koplje bacila 63.50 metara što joj je donijelo brončanu medalju.

San je postao stvarnost…

Sportašica budućnosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sara Kolak je, s obzirom na 21 godinu, sasvim sigurno hrvatski dijamant, kako ju je nazvao trener, budućnosti. Izjave Sare Kolak su u potpunosti spontane, nema u njima namještenih fraza, usiljenih osmijeha, nema glume. Kad je nakon osvajanja zlata kroz suze novinaru HRT-a, Bruni Kovačeviću, rekla kako jedva čeka da čuje himnu bilo je to spontano, niti jednog trenutka nije mislila o kamerama i svima onima koji će s oduševljenjem popratiti takvu jednu izjavu mlade Hrvatice.

Foto: fah
Foto: fah

Posebno je hrvatsku javnost, dok nam previše ionako nije stalo što misli takozvana “mitska” nepostojeća regija, Sara oduševila kada je suznih očiju poručila: “Mama, tata, donosim vam zlato doma!” Ako bude sreće, što znači ako neće biti ozljeda koje, nažalost, prate život sportaša, Hrvatska u Sari Kolak ima potencijalnu sportsku kraljicu nasljednicu Janice Kostelić, Blanke Vlašić, Sandre Perković…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.