Hrvatski klub iz Njemačke prijavljen zbog “ustaškog grba” iako je riječ o povijesnom hrvatskom grbu

Foto: Facebook

Najpopularniji hrvatski nogometni klub u Baden Württembergu, Croatia Stuttgart, pijavljen je nogometnom savezu Württemberga i to zbog “dresova na kojima nose ustaški grb”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o službenom grbu Croatije koji počinje s bijelim poljem, a kojeg jedan od 4 najveća hrvatska kluba u Njemačkoj (Croatia Berlin, Croatia Frankfurt i Croatia München), nosi od početka devedesetih godina prošlog stoljeća, piše portal Fenix-magazin.de.

Generalni direktor nogometnog saveza Württemberga Frank Thumm poslao je službeni dopis na adresu Croatije u kojem stoji kako “uzorak šahovnice integriran u klupski amblem (grb) ne odgovara onom službenom grbu s hrvatske državne zastave”.

“Ne ulazeći u provjeru dopisa kojeg je dobio od nama još uvijek nepoznatog ili nepoznatih pošiljatelja, Thumm je po svemu sudeći samo prepisao i u svom dopisu nam poslao kao činjenične navode iz te prijave. Jer kako drugačije objasniti da je u svom dopisu napisao kako ‘grb Croatije odgovara grbu sa zastave fašističkog ustaškog pokreta’. Također je napisao kako ‘postoji razlog za pretpostaviti da je uporaba logotipa grba Croatije Stuttgart suprotna načelima statuta nogometnog saveza Württemberga”, rekao je u razgovoru za Fenix-magazin Mijo Čagalj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na spomen tužbe, čini mi se kako je shvatio da je postupio ishitreno i neprimjereno. Rekao sam mu kako grb Croatije s bijelim početnim poljem, a kojeg nosimo od početka našeg postojanja kluba nakon što je raniji Dinamo Stuttgart promijenio ime u Croatiju Stuttgart, nije nikakav ustaški grb već povijesni hrvatski grb kakav postoji na bezbroj mjesta u Hrvatskoj i izvan nje. Spomenuo sam mu i postojanje velikog takvog grba i na krovu crkvi Sv. Marka u Zagrebu na Gornjem gradu, gdje je i zgrada Hrvatskog sabora i Banskih dvoru u kojima je Hrvatska vlada”, poručio je Čagalj.

Croatia Stuttgart ne misli stati na ovome nego će tražiti informaciju tko je prijavio klub kako bi mogli pokrenuti sudske postupke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 20. lipnja 1990. Hrvatski sabor promijenio je službeni naziv Socijalistička Republika Hrvatska u Republika Hrvatska. Ispred zgrade Hrvatskog sabora skinuta je zastava sa zvijezdom petokrakom i podignut hrvatski barjak crven-bijeli-plavi s povijesnim hrvatskim grbom, s početnim bijelim poljem hrvatskoga grba.

Ovo je prva službena zastava Republike Hrvatske koju je podigao dr. Franjo Tuđman 1990. godine, koja je ujedno i službena zastava Hrvatske dijaspore:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slikovni rezultat za prva službena zastava republike hrvatske
Foto: Wikipedia

Zastava NDH sa stiliziranim tropletom i slovom U:

Slikovni rezultat za zastava NDH
Foto: Wikipedia

NDH – Hrvatski grb na zastavi imao je početno bijelo polje, međutim, u Zakonskoj odredbi o državnom grbu određeno je da se u samoj zastavi u lijevom kutu crvenog vodoravnog polja nalazi troplet sa slovom U, te se stoga samo ta inačica zastave može smatrati službenom zastavom NDH ili tzv. „ustaškom zastavom“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.