Hrvatski klubovi i hrvatski sportaši podržavaju prosvjed protiv rasizma, ali ne i divljanje ekstremne ljevice diljem SAD-a…

Foto: Snimka zaslona

Diljem Sjedinjenih Američkih Država traju prosvjedi, koji su se pretvorili u pljačku, palež, otimačinu, ukratko rečeno divljanje predvođeno ljevičarskim ekstremistima iz pokreta Antifa i Black Lives Matter te mnogih drugih koji su se u sve uključili i zapravo uzurpirali same prosvjede koji su potaknuti ubojstvom Afroamerikanca Georgea Floyda, čiji je ubojica u zatvoru, pod optužbom za ubojstvo. Divljaci pale čak i crkve, razbijaju automobile, pljačkaju trgovine, prebijaju mirne građane, ima, nažalost, i mrtvih. Iza svega se zapravo krije napad na Donalda Trumpa u izbornoj godini, a o čemu ne treba imati iluzija. Oni koji stoje u pozadini prosvjeda neće birati metode, što su već i dokazali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobar dio uvjetno rečeno hrvatskih medija podržavaju prosvjede, uključujući i neke novinare navodno javne Hrvatske televizije, no, posve je predvidivo zaključiti kako bi reagirali takvi novinari kada bi netko zapalio njihov automobil, njihovu kuću ili, ne daj Bože većeg zla, pretukao njima nekog bližnjeg. Nasilje nikad nema opravdanja, osim ako je nužno u samoobrani u ratu, kao što je to bilo u Hrvatskoj devedesetih uslijed velikosrpske agresije.

U borbu protiv rasizma. što je, dakako, u osnovama sporta i fair play ponašanja, uključili su se i brojni sportaši, sportski djelatnici, neki od njih iz razloga što im se rasizam, kao i većini normalnih stanovnika ove naše planete, gadi, a neki kao politički aktivisti, poput trenera San Antonia, Gregga Popovicha. Borbu protiv rasizma treba izdvojiti od političkog aktivizma dijela sportaša u SAD-u, koji svojim govorom mržnje samo pridonose nasilju i nikakve veze s borbom protiv rasizma nemaju.

Sjedinjene Države imaju problem s rasizmom od svog nastanka, dakle, već preko 200 godina, i za rasizam optuživati aktualnu administraciju Bijele kuće je u najmanju ruku zločesto i zlonamjerno. Čak je i bivši američki predsjednik iz građanskog rata, Abraham Lincoln, oslobodio nesretne robove iz pragmatičnih razloga, kako bi lakše dobio rat protiv odmetnutih južnih država, a ne iz stvarnog uvjerenja, a posebno to uvjerenje nisu ljudi iz njegovog najbližeg okruženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U borbu protiv rasizma uključili su se i neki hrvatski sportaši, pisali smo već o Mateo Kovačiću i Dejanu Lovrenu, članovima Chelsea, odnosno Liverpoola.

HNK Gorica je prvi klub Prve hrvatske nogometne lige koji je klečenjem poslao poruku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zajedno protiv rasizma. Zajedno za jednakost”, stoji u objavi hrvatskog prvoligaša.  Naime, na fotografiji su svi igrači Gorice i članovi stručnog stožera, svi oni su okupljeni u krug na sredini nogometnog igrališta i kleče na jednom koljenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.