Hrvatskim navijačima u Katru preporučeno da nose jednokratni telefon

Foto: fah

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) izdala je preporuke za sve hrvatske navijače koji će boraviti u Katru na Svjetskom prvenstvu u nogometu, a na temelju upozorenja i preporuka u sklopu međunarodne suradnje europskih nadzornih tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Agencije su tako izvijestili da navijači prilikom dolaska u Katar, moraju preuzeti dvije mobilne aplikacije, službenu aplikaciju za Svjetsko prvenstvo – Hayya – te aplikaciju za praćenje COVID-a – Ehteraz.

Iz uvodnih postavki aplikacija može se zaključiti da te aplikacije mogu pristupiti podacima korisnika mobitela, pratiti njihovu lokaciju, čitati, brisati ili mijenjati sadržaj s mobitela te sprječavaju mobilnom uređaju da prijeđe u stanje mirovanja, upozorili su iz AZOP-a.

Stoga je preporuka da, ako su u mogućnosti, putnici putuju s tzv. “burner” uređajima, koje će moći uništiti, praznim mobilnim uređajem ili mobilnim uređajem koji je resetiran na tvorničke postavke te da navedene aplikacije instaliraju tek neposredno prije polaska i izbrišu ih odmah po povratku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, preporučili su da putnici ograniče internetske veze na usluge koje zahtijevaju autentifikaciju na najnižu moguću mjeru, drže svoj pametni telefon stalno uz sebe i imaju snažnu lozinku za otključavanje mobilnog uređaja.

Iz AZOP-a su napomenuli i da fotografije, videozapise ili digitalne radove koji nisu u skladu sa zakonodavstvom zemlje u koju putuju, putnici ne čuvaju na svojim mobilnim uređajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.