Igor Štimac o pogreškama Darija Šimića nakon poraza: ‘Krajnje je vrijeme da se država pozabavi stanjem u HNS-u’

Foto: fah

Bivši hrvatski izbornik Igor Štimac dosta je oštro komentirao uvjerljivi poraz, da ne kažemo debakl, Darija Šimića u izborima za predsjednika HNS-a. Doduše, Štimac je rekao da je ponosan, no, onda je ipak bio nešto konkretniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Šimić zapravo nije uspio ni skupiti dovoljan broj potpisa kako bi bio službeni kandidat, aktualni predsjednik Davor Šuker pobijedio je i prije same izborne skupštine koja će se održati 22. prosinca. Na kraju ispada da je Šuker pomeo Šimića, iako tijekom kampanje to ni blizu nije tako djelovalo.  Naprotiv, kroz medije se dalo naslutiti kako Šimić Šukeru stalno puše za vrat.

Igor Štimac ima iskustva kad je u pitanju bitka za čelno mjesto HNS-a, doduše poražen je prije nekoliko godina, ali je bio jako blizu.  Bilo je to 2010. godine. Nije tajna da je Igor Štimac, kao uostalom i NS Splitsko dalmatinske županije, dao svoj glas za Šimića.

Na pitanje je li razočaran načinom na koji se Šimić borio, pa onda i porazom, Igor Štimac za Sportske novosti kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Nisam, ponosan sam na Šimića, iako sam davno predvidio ovakav ishod. Politika je ta koja mora preuzeti odgovornost za stanje u nogometu. Ovakvo ignoriranje mišljenja javnosti vodi naš najdraži sport u totalni kaos bez obzira na uspjehe reprezentacije. Savez se mora demokratizirati, svojim radom povratiti povjerenje javnosti. Zar je normalno da jedna FIFA, koja broja 211 članica, za predsjedničku kandidaturu traži samo pet podrški, a kod nas mogu biti maksimalno dva kandidata?!…”

Međutim, pravila su takva kakva su, ako su loša treba ih mijenjati, za Šimića prekasno, barem za sada.  Štimac je odgovorio i na pitanje kako objašnjava da su klubovi dobrim dijelom nezadovoljni a glas su ipak dali Šukeru?

”Jednostavno je: svi znaju da se ne radi dobro, ali ne žele ući u sukob s jedinim kandidatom izbora koji je davno zacementirao potrebnu većinu. Dobro se sjećam što su meni govorili kada sam započeo kampanju za predsjednika: “nemoguća misija”, “nema šanse”, “pretvrdo Marković drži poziciju” i slične stvari. To me nije poljuljalo jer sam znao da većina želi promjene, bilo je samo pitanje hrabrosti i vjere kako do Skupštine izdržati sve te pritiske, ucjene i napade koji će uslijediti. Ponosan sam na sve one divne ljude koji su dokraja vjerovali i išli sa mnom u boj za promjene. Šteta što smo platili danak zbog korumpiranih pojedinaca koji su odraz društva u kojem živimo. Da je tada Ministarstvo sporta samo stavilo nadzor nad radom Verifikacijske komisije, danas bismo imali kudikamo bolje odnose i uređeniji Savez. Da je tadašnji ministar uprave Mlakar radio savjesno svoj posao, opet bi pravda bila zadovoljena. Krajnje je vrijeme da se država pozabavi radom i funkcioniranjem HNS-a i otvori put onima koji nogometu žele dobro…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor Štimac je progovorio o pogreškama u kampanji za predsjednika HNS-a.

”Osnovna je pogreška bila samo polazište. Šimić je prvo morao dobiti podršku svog gradonačelnika Milana Bandića, tada bi sigurno imao otvoren put do pobjede jer bi mogao računati na ZNS i na Zagrebačku županiju. Vlaović je trebao raditi na Slavoniji, Pletikosa jače na Dalmaciji… Kada pogledam unatrag na svoju kampanju i 10-godišnji rad u hrvatskom nogometu, vidim puno pogrešaka, ali bitno je kročiti putem s časnim namjerama. Šimić je, siguran sam, puno naučio ovaj put, pomoći će mu to…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.