Igra mačke i miša: Hoće li Hrvatska doista, kako to serviraju neki mediji, ‘navijati za Srbiju’ protiv Francuske?

Foto: fah

Hrvatska rukometna reprezentacija sjajnom igrom te pobjedom protiv Norveške u fenomenalnoj atmosferi zagrebačke Arene ostala je u igri za polufinale Europskog prvenstva. Da bi izabranici Line Červara zaista i stigli među četiri najbolje reprezentacije Starog kontinenta potrebna je pobjeda protiv najjače i najbolje rukometne reprezentacije svijeta unazad desetak godina. Neće biti lako, svjestan je toga hrvatski izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije ”obračuna” Hrvata i Francuza u srijedu slijedi igra mačke i miša, utakmica moćne Francuske te iz rukometnog konteksta slabašne Srbije. Mediji sugeriraju kako će Hrvati masovno navijati za Srbiju u spomenutoj utakmici, pomoć od hrvatskih navijača je zatražio čak i kontroverzni srbijanski izbornik Jovica Cvetković, koji smatra kako ”našoj djeci ne smijemo ostaviti sjećanje na oluje i pogrome…” Ni riječ izbornik Srbije nije rekao o srbijanskoj agresiji na Hrvatsku.

Hoće li doista Hrvati navijati za Srbiju protiv Francuske, odnosno,  odgovara li Hrvatskoj pobjeda Srba protiv Francuza?

Samo u nekim okolnostima. Naime, ako se dogodi čudo i Srbi na neki način zaustave francusku mašineriju jedno je sigurno – Hrvatskoj i Francuskoj će međusobni dvoboj biti od presudne važnosti. Hrvatska u svakom slučaju mora pobijediti Francusku, no, Francuska ne bi morala dobiti Hrvatsku ako će pobijediti Srbiju… Drugim riječima, Francuzi bi imali prostora za odmoriti neke igrače ukoliko slome Srbiju.  Je li Hrvatskoj doista lakše dobiti Francusku koja ima prostora za kalkulacije ili Francusku koja bi mogla igrati mirno, bez imperativa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, postoje i druge kalkulacije, naime, ako Srbija ostane neporažena, protiv Francuza Hrvatskoj će u posljednjem kolu 24. siječnja biti dovoljna bilo kakva pobjeda protiv već spomenute Francuske.  U tom slučaju bi Hrvatska imala bod ili dva više od Francuske te bi sigurno prošla.

Ako ćemo biti posve ozbiljni i ako se ne dogodi nekoliko senzacija u nizu Hrvatska će morati pobijediti Francusku s tri gola razlike, što je moguće koliko je i moguće da Hrvatska pobijedi super motivirane Francuze. Naime, Francuska je svjetska rukometna velesila, međutim, skloni su kalkulacijama i spremni su odmoriti glave zvijezde, primjerice Nikolu Karabatića, koji nije više u cvijetu rane mladosti.

Naravno da bi Hrvatskoj odgovarao posrtaj Šveđana protiv Bjelorusa, tada bi i remi protiv Francuza bio dovoljan, no, teško je vjerovati da će Švedska dopustiti iznenađenje kad je već tako blizu polufinalu.  Nadalje, ako u posljednjem kolu Norveška pobijedi Švedsku Hrvatskoj će kasnije trebati neriješeno ili bilo kakva pobjeda protiv Francuza.  Ako Norveška i Švedska odigraju neriješeno, Hrvatskoj će opet trebati pobjeda protiv svjetskih prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, Hrvatska ovisi sama o sebo, najmanje o Srbiji. I to je ono što u ovom trenutku budi optimizam, s obzirom na viđeno protiv Norveške izabranici Line Červara imaju priliku vlastitim snagama stići do završnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.