Istra ponovno zatvara stadion, HNS: Riječ je o pojedinačnoj odluci

Foto: fah

U trenucima dok se pogoršava epidemiološka situacija u našoj zemlji, ali i dok se ne uvode stroga ograničenja, NK Istra 1961 odlučila je ponovno zatvoriti tribine svoga stadiona za publiku. Iz HNS-a poručuju da je riječ o pojedinačnoj odluci koja se neće automatski odraziti i na ostale stadione.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku o zatvaranju tribina iz NK Istre 1961 objavili su tjedan dana uoči utakmice s Dinamom, ali i na dan velikog derbija u Makismiru, na kojem će, kao i na svim ostalim utakmicama, gledatelji biti prisutni u ograničenom broju.

– Zbog pogoršanja epidemiološke situacije vezano uz COVID-19 bolest u Republici Hrvatskoj i našoj županiji te činjenice da su otkazana sva veća javna okupljanja i javne manifestacije u Gradu Puli i Županiji, a budući da se na utakmicama NK Istre okuplja veliki broj posjetitelja što onemogućava održavanje fizičke distance i u takvim okolnostima je teško provoditi protuepidemijske mjere, donosena je odluka o zatvaranju tribina stadiona Aldo Drosina za predstojeću utakmicu s GNK Dinamom s ciljem zaštite zdravlja stanovništva Istarske županije i Republike Hrvatske te izbjegavanja opterećenja zdravstvenog sustava u županiji, stoji u priopćenju NK Istre 1961.

Slijedi li nakon takve odluke lančana reakcija i na ostalim stadionima, pitali smo povjerenika za Natjecanje HT Prve lige, Josipa Breznog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Iz Pule su mi najavili takvu odluku jer prate odluke lokalnog Stožera civilne zaštite. Ne očekujem da će se to primjeniti u cijeloj zemlji, jer upute nisu takve, ali je moguće da će pojedini lokalni stožeri eventualno zabraniti javna okupljanja, pa samim time i dolazak na stadione. U tom pogledu klubovi su u kontaktu s lokalnim stožerima, rekao je Josip Brezni, pojašnjavajući da Hrvatski nogometni savez ne može utjecati na odluke pojedinih klubova.

– Mi smo od prvog dana povratka nogometa poštivali sve preopruke i upute Zavoda za javno zdravstvo, ali lokalni stožeri su ti koji brinu za svoje područje i spremni smo poštivati svaku takvu odluku, sve u cilju da zadržimo tijek natjecanja, kao i da se pripremimo za slijedeću sezonu. I dalje posebno pazimo na kontakt igrača i stožera sa širim skupinama i toga ćemo se držati do kraja, a što se tiče gledateljstva, nismo u mogućnosti na to utjecati nikako osim prodajom karata numeriranih s uračunatim potrebnim razmakom. Ni to ne sprječava pojedine skupine da se druže na tribini, no to je stvar osobne odgovornosti koja bi trebala biti veća, poručio je Brezni.

Činjenica je da su stadioni manje opasni za širenje zaraze od brojnih drugih aktivnosti, ali i da se publika na nekim stadionima više, a na nekima manje pridržava preporuka organizatora. Razmišlja li se u HNS-u o selektivnim, djelomično strožim mjerama za klubove i navijače koji se ne pridržavaju preporuka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Teško možemo utjecati na to da ljudi sjede na sjedalicama koje su im namijenjene. Razumijem da obitelji i prijatelji sjednu zajedno, ali vidimo da se negdje stvaraju i veće skupine. Ako stožer bude zahtijevao strože mjere, naravno da ćemo mi kao nogometna organizacija to također poštivati, zaključio je Brezni, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.