Iva Radoš: Bez podrške obitelji nema uspješnog sportaša!

Taekwondo je jedan od najuspješnijih sportova hrvatske olimpijske obitelji, ali i inače. Među najbolje svjetske natjecatelje spada i naša 20-godišnja predstavnica Iva Radoš, koja je višestruka europska prvakinja u juniorskoj i seniorskoj kategoriji. Članica zagrebačkog “Metalca” u razgovoru za Narod.hr otkrila je svoje planove za budućnost, ambicije i najdraže osvojenu medalju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sad si ostvarila brojne uspjehe nastupajući na velikim natjecanjima. Možeš li ukratko reći koje medalje su ti najdraže i s kojim rezultatom se najviše ponosiš?

“U zadnjih 15 mjeseci osvojila sam medalje na svim službenim natjecanjima osim Olimpijade! U svibnju prošle godine bila sam prvakinja Europe i proglašena sam najboljom sportašicom turnira! To je bio početak, odmah zlato i odmah MVP. Nakon Europskog zlata u standardnoj kategoriji do 73 kg osvojila sam i Europsko srebro u olimpijskoj kategoriji iznad 67 kg tri mjeseca kasnije. Ove godine osvojila sam broncu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i broncu na Europskim igrama u Azerbajdžanu. U srpnju ove godine na Univerzijadi u Koreji uzela sam srebrnu medalju. Osim toga nastupala sam na otvorenim prvenstvima raznih država te pokupila zlato u Grčkoj, Bosni, Izraelu, srebro u Nizozemskoj, Turskoj, Egiptu, Srbiji, Iranu i broncu u Kataru! Najdraža medalja koju sam osvojila je zlato na Europskom prvenstvu nakon pobjede u finalu nad olimpijskom pobjednicom iz Srbije, Milicom Mandić!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko ti je najzahtjevnija protivnica s kojom si se borila?

“U top 10 olimpijske kategorije sve sportašice su vrhunske. Neke mi više odgovaraju, a neke manje. Jedino što znam je to da moram još puno trenirati i dosta napredovati tako da se ne opterećujem drugima. Cilj svakog vrhunskog sportaša je pobijediti samog sebe. Ako to uspijem, tko onda mene može pobijediti?”

Članica si taekwondo kluba Metalac iz Zagreba, gdje si 2014. proglašena seniorkom godine. Koliko ti vremena dolazi na treninge i putovanja po natjecanjima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U prosjeku imam dva treninga dnevno. Između treninga idem na fakultet ako nisam na pripremama ili putovanjima. Koliko vremena imam? Ovaj mjesec moram mijenjati putovnicu zbog popunjenosti iste egzotičnim vizama, a do sad sam dva puta upisivala vozački jer sam morala odustajati zbog nedostatka vremena. Sami procijenite koliko imam slobodnog vremena” – našalila se ponajbolja svjetska taekwondašica.

“Članica sam kluba Metalac koji je povijest hrvatskog taekwondoa i klub koji ima osvajače dviju olimpijskih medalja te nekoliko svjetskih i europskih medalja” – s ponosom kaže Iva Radoš.

S obzirom na veliki broj treninga i natjecanja, čime se baviš u slobodno vrijeme?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Slobodno vrijeme najviše spavam! Ali nađe se vremena i za druženje s dragim ljudima s fakulteta, obitelji, prijateljima.”

Svakom uspješnom sportašu obitelj je velika potpora, slažeš li se s time?

“Bez obitelji ne postoji uspješan sportaš, posebno u Hrvatskoj gdje je potrebna moralna, materijalna, organizacijska i svakojaka podrška obitelji. Granice ljudske su nedefinirane u bilo kojoj sferi ljudskog rada pa tako i sporta. A tu granicu najkvalitetnije potiče obitelj. Nakon izgubljene borbe za finale svjetskog prvenstva imala sam vrlo brzo borbu za broncu. Zvala sam obitelj i imala sam potrebu čuti svog sedmogodišnjeg brata Mihaela. Bronca je osvojena za njega!”

Kakvo je bilo tvoje djetinjstvo, gdje si odrasla i u koju si školu išla? Da li je taekwondo bio tvoja “prva ljubav” kad je u pitanju sport?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moje djetinjstvo je bilo puno igre, veselja u velikoj obitelji sa sestrom, bratom, nećacima i nećakinjama, s roditeljima, bakom, djedom u Sesvetama. Tu sam završila osnovnu i srednju školu. Taekwondo je moja zadnja sportska ljubav. Prva je bila gimnastika, pa plivanje, a bilo je tu i malo rukometa”

Kakvi su ti planovi za budućnost, vezano uz sportski dio, ali i privatni?

“Planovi su plasman na olimpijske igre i završiti fakultet. A intenzivan društveni život će mi pomoći u budućnosti kroz mrežu prijatelja, kontakata po cijelom svijetu. Gdje ću završiti? Samo Bog zna! Nadam se negdje u Hrvatskoj.”

Olimpijske igre su u Riju, gdje se vidiš u ljeto 2016. godine? S obzirom na posljednje rezultate i kvalitetu možemo li očekivati medalju?

“Drago mi je ovo pitanje, ali još je upitan i vrlo težak put do karte za Rio! Osvojila sam najviše bodova od svih sportašica u zadnjih godinu dana, ali sam i najmlađa u TOP 10. Ostale konkurentice cijeli olimpijski ciklus skupljaju bodove. Moram priznat malo mi fali! Nadam se da ću uspjeti, a nakon toga što će biti? Ništa ne očekujem nego kao svaki drugi sportaš samo želim biti najbolja!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.