(VIDEO) Ivan Rakitić stasao u veliku zvijezdu Barcelone: Dres hrvatske nogometne reprezentacije nosio je sa četiri godine

Svega nekoliko sati prije velikog finala Lige prvaka u Berlinu, koje s nestrpljenjem očekuju i hrvatski prijatelji nogometa, poznata je tek jedna činjenica, ako u sportu uopće može biti činjenica takve vrste. Naime, Barcelona, predvođena najboljim nogometašem današnjice, Lionelom Messijem, je veliki favorit, šansa Juventusa je u čvrstini njegove obrane i činjenici da se igra tek jedna utakmica, a u jednoj utakmici, bez obzira na kvalitetu, sve se može dogoditi, pa i slab dan Messija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Hrvati s nestrpljenjem čekaju krunu nogometne sezone

Hrvatski navijači s nestrpljenjem očekuju utakmicu kako bi još jednom mogli, makar i putem TV ekrana, svjedočiti trijumfu jednog hrvatskog sporta, istinske Barcelonine zvijezde, Ivana Rakitića, koji drugi dio sezone, a nakon dolaska iz Seville, igra sve bolje. Očito je trebalo nekoliko mjeseci da Rakitić pohvata konce na Nou Campu.

Navijači su ga prihvatili, što je najvažnije, trener Luis Enrique mu sve više vjeruje, ni to nije nevažno, naprotiv. Svjetski mediji donose čitav niz zanimljivosti o Ivanu Rakitiću, koje se nužno ne vežu uz nogomet, iako je Raketa, kako je ovom požrtvovanom igraču nadimak, nogometni fanatik u pozitivnom smislu riječi, fanatik koji se zna, tu i tamo opustiti, pa i pretjerati, reći će treneri. No, sa svojih 26 godina na leđima pretpostavljamo se smirio, zbog čega i ima povjerenje trenera u klubu u kojem su igrale najveće nogometne zvijezde u povijesti, i koji je sportski cilj skoro svih nogometaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatreni dres obukao s četiri godine

Tako se o Rakitiću može čitati nekoliko detalja koji medijski nisu bili forsirani, niti se o njima govorilo toliko. Rakitć je navijač zagrebačkog Dinama, mada je gotovo sigurno da nikada neće obući plavi dres, koji se od najranijih dana druži s loptom, i koji se bratom Dejanom, danas svojim menadžerom, najradije igrao s loptom, to je bila njhova glavna igračka, ostale ih nisu zanimale.

Dres hrvatske nogometne reprezentacije Ivan Rakitić obukao je daleko ranije nego što se misli, naime, otac mu je poklonio dres Vatrenih s desetkom na leđima kada je imao samo četiri godine. Znate li tko je u to vrijeme nosio desetku prve generacije Vatrenih? Naravno, ne trebate puno razmišljati, radi se o legendarnom kapetanu hrvatske nogometne reprezentacije Zvonimiru Bobanu, jednom od najboljh hrvatskih nogometaša svih vremena. Rakitić se večeras u Berlinu ima prilike pridružiti Bobanu koji je osvajao Ligu prvaka s Milanom davnih devedesetih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo progovorio hrvatski, na utakmici maksimirskog kluba 1997. godine

Rođen u Švicarskoj, daleko od domovine, odrastajući u okolni koja je bila sve samo ne ratna kao u Hrvatskoj, Rakitić je ipak najprije svladao hrvatski jezik, tako se mogao sporazumijeti s bakom, tek nakon toga počeo je govoriti kombinaciju njemačkog-talijanskog-francuskog jezika, riječ je o jezicima koji su u uporabi u Švicarskoj, naravno, ovisno od kantona kantona.

Prvi je puta na utakmici zagrebačkog Dinama, bolje rečeno Croatije ( devedestih je Dinamo nosio to ime ), Rakitić bio prije 18 godina, dakle, u vrijeme kada je imao samo sedam-osam godina, mislimo na legendarni dvoboj Grasshoper – Croatia 0:5, na spomenutoj utakmici, a nakon što je u Maksimiru u prvom dvoboju bilo 4:4, briljirao je tandem Robert Prosinečki – Igor Cvitanović, naravno, Croatia je prošla u sljedeće kolo tadašnjeg Kupa Uefa, danas Europa lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva prijatelja koja su daleko dogurala

Raketa ima puno prijatelja među hrvatskim sportašima, jedan od njih je i najbolji hrvatski tenisač, rodom iz Međugorja, Marin Čilić, prošlogodišnji pobjednik US Opena i jedan od najboljih tenisača svijeta. Rakitić i Čilić su vršnjaci i dobri prijatelji već godinama, što ne kriju. Inače, Rakitić obožava tenis.

No, to nije prvi slučaj velikog tenisko – nogometnog prvenstva. Naime, tko može zaboraviti činjenicu da su veliki prijatelji bili i ostali Goran Ivanišević i Zvone Boban. Davne 1998. Hrvatska je osvojila treće mjesto na svijetu, Goran igrao finale Wimbledona, i izgubio od Samprasa, tih dana Ivanišević je Londonom šetao u dresu hrvatske nogometne reprezentacije. Zvone je sjajno igrao tenis i bio neugodan trening protivnk Goranu u njihovim brojnim mečevima prijateljskog karaktera.

Raketa juri u povijest?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Rakitić je od dječaka koji je loptu, skriven od maminih pogleda, znao ponijeti čak i u školu, izrastao u jednog od najboljih veznih igrača svijeta i svakako protiv Italije za tjedan dana na Poljudu glavnog aduta Vatrenih, posebno u kontekstu činjenice da zbog ozljede neće biti Luke Modrića.

Rakitić večeras u Berlinu može ući u povijest kao jedini Hrvat koji je vezao dva velika europska trofeja, Europa ligu sa Sevillom prošle godine i Ligu prvaka s Barcelonom, no, to je lakše reći nego osvojiti. Ivan je četvrti Hrvat zaredom u finalu Lige prvaka, prije njega to su bili Olić, Mandžukić, Modrić, Mario Mandžukić i Luka Modrić su osvojili. Hoće li i Raketa?

Vatreni Rakitiću poslali poruku podrške
Na Facebook-stranicama Hrvatskog nogometnog saveza Vatreni su snimili video i poslali poruku podrške našem Raketi uoči finala… sretno @ivanrakitic!

Vatreni su poslali poruku podrške našem Raketi uoči sutrašnjeg finala… sretno @ivanrakitic! #rakitic #championsleague #croatia #beproud #barcajuve

Posted by Hrvatski nogometni savez on 5. lipanj 2015

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.