Ivica Tucak najavio nastavak vaterpolske sezone i poručio: SP i EP igrat ćemo s najboljima, nećemo napraviti isto što i Srbi

Foto; fah

Kako pandemija koronavirusa polako jenjava tako se i sportaši pripremaju za nastavak sportskih natjecanja, iako će se jedno vrijeme ipak zbrajati šteta koju je uzrokovala pandemija. Prema svemu sudeći vaterpolsko prvenstvo igrat će se usred ljeta, počevši od 24. lipnja, barem je takav plan, pa najkasnije do 1. kolovoza.  Mnogi smatraju da je ovo dobra stvar za vaterpolo, dakle, da se igra ljeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što o svemu misli izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije, Ivica Tucak?

‘Mislim da bi to bila pobjeda vaterpola”, kazao je trofejni izbornik trofejnog sporta.

Kako piše portal 24 sata vaterpolo nije kalendarskoj žurbi i raskoraku. Otvoreni bazeni na Kantridi, Crnici, Zvončacu, pa nešto zatvorenijem Gružu ili onom Mladosti uz rijeku Savu bili bi najbolja, a opet najjeftinija promocija vaterpola. Slika koja mora mamiti i, vrlo važno, slika za koju ne treba financijski ništa izdvajati, već je samo iskoristiti. Jug, primjerice, uspije li riješiti organizacijske prepreke, može zaigrati i u morskom bazenu u Portu u kojemu se već godinama stvara nezaboravna kulisa Divlje lige. Tko to može platiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”I ja priželjkujem da se igra ljeti, da bazeni budu puni popravi li se još ova situacija za mjesec dana. Budimo optimistični da će i biti tako. Vaterpolo je ipak ljetni sport”, poručio je Tucak.

Dakako, sve će imati puno više smisla ukoliko se i gledateljima dopusti povratak na tribine, sport bez gledatelja, pa tako i vaterpolo, nije pravi sport. Srećom, sve ide u smjeru povratka gledatelja.

Naš bivši reprezentativac Ivan Buljubašić nedavno je vaterpolo u Hrvatskoj usporedio s hokejom u Kanadi, odnosno nešto što jedan turist mora vidjeti. doživjeti kada je već tamo. Dodatan plus cijele priče jest i što vaterpolo u nadolazećem periodu neće imati veliku konkurenciju izuzev HNL-a. Košarka, rukomet, odbojka… Ništa neće zauzimati televizijski i medijski prostor, piše portal 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije povratka klubova u bazene nešto će ranije u Gruž i reprezentacija, koju je pandemija koronavirusa sredinom ožujka zaustavila tijekom priprema za predolimpijski kvalifikacijski turnir u Rotterdamu.

”Dogovorili smo prvo zajedničko okupljanje u Dubrovniku od 10. do 14. lipnja. Vidjet ćemo u kakvom su igrači stanju i da osobno porazgovaram s igračima koji su se možda planirali nakon Tokija oprostiti od reprezentacije.”

Koji su to igrači koji bi se uskoro mogli oprostiti od reprezentacije. Kapetan Andro Bušlje ima 34 godine, a Xavi Garcija ima 36 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Sada se sve pomaklo za još godinu dana, moram vidjeti koje su njihove želje i postoji li strast i želja. Nekim igračima istekli su ugovori, nemaju ugovore i nastojat ćemo im organizirati rad tijekom cijelog ljeta.”

Glede ugovora i izborniku vaterpolske reprezentacije Hrvatske uskoro ugovor istječe. Upravni odbor se složio da Tucak dobije novi ugovor, za još jedan olimpijski ciklus, sve do ljeta 2024. godine.

”Ne mogu to još potvrditi jer sve mora amenovati Skupština u kolovozu. To je procedura. Međutim, želja postoji, razgovarao sam i s predsjednikom Saveza Drnasinom i dopredsjednikom Bukićem, oni žele nastavak suradnje, kao i ja.”

Dakle, nastavit će se era Ivice Tucka na klupi hrvatske reprezentacije, a Tucak je već sada  s osmogodišnjim stažom najdugovječniji izbornik Barakuda koje je preuzeo od Ratka Rudića nakon Olimpijskih igara 2012. godine. Rudića, koji je sedam godina u nizu bio glavni i odgovorni, pak, pretekao je još lani i na listi najuspješnijeg i na obje će mu još malo pobjeći. Glede Rudića radi se o bivšem izborniku koji je nedavno završio svoju trenersku karijeru. Tko će i kada stići Tucka? Zapravo nevažno, Rudić je otišao, a govori se i mogućem organiziranom oproštaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Krajem ljeta planiramo utakmicu Hrvatska – Svijet i to nam je sada aktualno. Planiramo da se utakmica igra na onom bazenu na kojemu je i on počeo, Jadranovom u Splitu na Zvončacu. Želimo da to bude pravi oproštaj.”

S obzirom da je zbog pandemije odgođena Olimpijada u Tokiju za iduću godinu, iduće ljeto, pomaknuto je i Svjetsko prvenstvo Svjetsko prvenstvo u japanskoj Fukuoki za svibanj 2022. godine. Termin Europskog prvenstva u Splitu zasad ostaje isti – sredina srpnja – što znači da će se u dva mjeseca, čak i manje, održati dva velika natjecanja.

”Izvjesno je da će tako biti. Međutim, mi bismo pomaknuli Euro u Splitu za kraj osmog i već smo napravili zamolbu koju ćemo poslati LEN-u da se to i dogodi.”

Mjesec dana, ovisno o stajalištu, može biti i ne mora velika razlika za vremensko razdoblje koje će proći između dva natjecanja. Pitali smo izbornika postoji li opcija po kojoj bi, stoga, u Fukuoku poslao, recimo to tako, malo mlađu reprezentaciju, a onu najbolju ostavio s teretom manje na leđima uoči domaćeg Eura. Srpski izbornik Dejan Savić, primjerice, baš je to napravio lani u Gwangjuu; svoje glavne, ujedno i starije igrače nije vodio u Južnu Koreju, već ih je štedio za Olimpijske igre te svjesno, zapravo, i smanjio rezultatske ciljeve koji su kod naših susjeda uvijek bili najveći. Igre koje se, eto, neće održati ove godine.

”Mi to nećemo raditi sigurno. Ispast će na kraju tri mjeseca između dva turnira i mislim da je to dovoljno vremena za odmor. Euro će nam biti najvažnije natjecanje, ali naravno da nećemo zanemariti SP koji je vrh”.

Može li Hrvatska ostati na vrhu i u godinama koje dolaze?

”Već sam rekao da smo jedna od rijetkih reprezentacija koja ima fenomenalnu sliku za budućnost. S gro sadašnje ekipe nastavit ćemo novi ciklus i radit ćemo male izmjene. Imamo dvojicu opterećenu godinama, Bušlju i Xavija, da, nije daleko ni Maro Joković. Oni jesu stožerni i njih će biti teško nadoknaditi, no nadamo se da će prva dvojica uspjeti izgurati do Splita. Mislim da nijedna reprezentacija nema takvu perspektivu.”

Španjolska je već napravila smjenu generacija u kojoj su Munarriz, Granados i Tahull već formirani igrači i tek ulaze u najbolje godine, dok Grci dominiraju u mlađim kategorijama, a glavni igrač Fountoulis ima sigurno još cijeli olimpijski ciklus ispred sebe, kao i Gounas te centri Mourikis i Kolomvos. Tu su još nešto mlađi Vlachopoulos, Genidounias, Dervisis, pa tek Jugov Papanastasiou…

”Istina, ali mislim da Španjolska bez Perronea i golmana Lopeza neće biti ništa. Oko Perronea se sve vrti, a sjetimo se samo što nam je radio Lopez u zadnjim utakmicama. A Grci mislim da su imali svoj zenit 2015. kada su u Kazanju osvojili medalju nakon deset godina”, poručio je Ivica Tucak, piše portal 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.