Ivica Tucak – raskinuo ugovor s Crvenom zvezdom i branio Hrvatsku u Domovinskom ratu

tucak
Foto: fah

Izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak ima samo još jedan san – želi osvojiti zlato na Olimpijskim igrama u Parizu. Ovaj najtrofeniji vaterpolo izbornik svih vremena inače je bio branitelj Hrvatske i svoga Šibenika u Domovinskom ratu. Nije od onih koji žele govoriti o ratu, ali bilo je prilika kad je govorio o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke detalje je otkrio tijekom intervjua u Podcast Inkubatoru. Godinama je igrao za Šibenik, a onda je 1990. godine potpisao ugovor s Crvenom zvezdom i to na četiri sezone. No, kad je započeo Domovinski rat, odlučio je raskinuti suradnju i napustiti Srbiju.

> Tucak: Ako osvojimo zlato na Olimpijskim igrama, mogu ići u mirovinu

“Kronologija je vrlo jednostavna. Ja sam potpisao ugovor za Zvezdu pred rat, na poziv trenera Nikole Stamenića koji me je trenirao u reprezentaciji Jugoslavije. Tada je Zvezda pokušala, a kasnije je i uspjela napraviti veliku momčad. Otišao sam na njegov poziv, sa željom da napravim napredak u karijeri, međutim rat je to sve prekinuo”, ispričao je Tucak.

“U svibnju 1991. godine, pokupio sam se i iz Beograda vratio u Šibenik. Nije bilo druge nego pokupiti pušku i sudjelovati u ratu. Čim su počele te lude godine, raskinuo sam sjajan četverogodišnji ugovor”, objasnio je Tucak svoj potez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tucak o ratnim godinama

Opisao je ratne godine: . “Ideš na trening u zatvoreni bazen pa si sutra u skloništu. Bilo je teško trpjeti. Da se sutra opet dogodi tako nešto, ja bih opet uzeo pušku i branio svoj dom i svoj grad. Postoji razlika između napadanja bilo koga i obrane nečeg što je tvoje. Napadati nikad u životu, braniti uvijek”.

No, ističe i da njegov udio u ratu je bio malo u odnosu na druge hrvatske branitelje.

“Ništa je to u odnosu prema onima koji su branili Hrvatsku godinama ili onima koji su dali živote. Jesam li se bojao? Pa, nije mi bilo svejedno, naravno da se u nekom trenutku pitate hoćete li se vratiti doma”, zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.