Izbornik Dalić pješke hodočasti od Livna do Međugorja: Vjera mu daje snage, uvijek ima krunicu u džepu

dalić
Foto: TomislavNews

Trofejni izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatko Dalić, rodom iz Livna, krenuo je u nedjelju iz rodnog grada na hodočašće u Međugorje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propješačit će oko 130 km koliko je od Livna do Međugorja. Prema procjenama, za ovaj put je potrebno 2-4 dana, ovisno o brzini kretanja.

Ne putuje sam, nego s trojicom prijatelja. U nedjelju oko 13 sati bili su u Prisoju (Buško jezero), gdje je Dalić zastao i porazgovarao s prolaznicima koji su ga prepoznali, te se potpisao jednom mladiću na majicu koja mu se tu zatekla, piše tomislavnews.com, koji donosi i fotografije.

Nakon toga, Dalić i ekipa krenuli su prema Privali, Vidikovcu, odakle su krenuli cestom koja vodi do vjetroparka iznad Gornjeg Brišnika, Donjeg Brišnika, i Mrkodola. U Gornjem Brišniku ga je prepoznala i zaustavila jedna Brišnička koja, kako kaže, svake nedjelje šeta tim putom, a s kojom se fotografirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Tomislav News

Iz Gornjeg Brišnika hodočasnici su se spustili u Donji Brišnik i posjetili Prvi brišnički sabor, odnosno Caffe “Tomislav”, čiji su vlasnici Jimmy i Mario Ćerdić. Prvi hrvatski sabor ove godine slavi 120 godina od utemeljenja, a Sabor je i pravi hram dresova, što je dobro znao i izbornik Dalić pa je darovao potpisani dres. I slikao se s domaćinima, za uspomenu.

Što je Dalić govorio o vjeri?

Zlatko Dalić otvoreno je ranije progovorio o svojoj vjeri za Glas Koncila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ranije su bila drugačija vremena, no ministrirao sam još kao dijete, rado sam išao na misu, majka me učila i usmjeravala ka vjeri. Cijeloga sam života vjernik, tako odgajam i svoju djecu. Svake nedjelje nastojim ići na euharistiju. Vjera mi daje snagu, uvijek imam krunicu u džepu i pomolim se prije utakmice. Zahvalim se Bogu na svakom danu, jer dao mi je snagu i vjeru, ali i prigodu da nešto u životu napravim. Meni i mojoj obitelji vjera je izuzetno bitna”, priča Dalić.

“Bog je svakodnevno prisutan u mojoj obitelji i životu. Gledajući globalno, promatra se profit, zarada, no takav je današnji svijet. Ljudske brige su zemaljske i s njima se radi opstanka treba nositi. No kad se čovjek smiri i ostane sam pred nekom odlukom, tada se pozove na Božju pomoć”, dodaje Dalić.

> Izbornik Dalić: Vjera mi daje snagu, uvijek imam krunicu u džepu i pomolim se prije utakmice

“Svatko od nas, na ovaj ili onaj način, nosi svoj križ. Dođu teški trenutci u životu kada se čovjek ne smije predati, potonuti, pasti. S vjerom se čovjek kvalitetnije može vratiti na pravu putanju. Treba što dostojnije, čvršće i jače nositi križ i boriti se s njim. U situacijama koje izgledaju bezizlazno također se nađe rješenje, no treba vjerovati”, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
“Mnogo sam dužan svojoj obitelji, jer me nije bilo sedam, osam godina tijekom rada u inozemstvu. Djeca su odrastala bez mene, oni su danas formirani ljudi. Moguće da sam im nedostajao kada je njima bilo najteže u pubertetu, no supruga je iznijela i usmjerila ih na pravi put. Uzalud sve ako čovjek nema sreću u obitelji. Zahvaljujem se obitelji što je izdržala mene i moj posao, i da smo ostali zajedno”, zaključio je za Glas Koncila.

Dalićevi uspjesi s reprezentacijom

2017. godine HNS je Dalića postavio na mjesto izbornika hrvatske nogometne reprezentacije. Tu je naslijedio Antu Čačića, za utakmicu protiv ukrajinske nogometne reprezentacije u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Dalić se pokazao kao odličan izbor i odveo je Hrvatsku na SP.

Na Svjetskom prvenstvu 2018. Zlatko Dalić s reprezentacijom je ostvario najveći uspjeh u povijesti plasiravši se u završnicu prvenstva nakon tri pobjede u skupini. Prvo nad Nigerijom (2:0), Argentinom (3:0) i Islandom (2:1). Zatim tri pobjede u drugoj fazi natjecanja, nad Danskom (1:1, 3:2), Rusijom (2:2, 4:3) i Engleskom (2:1). U finalu pred punim Lužnjikijem, Francuska je slavila s 4:2. Golove su zabili Griezmann, Pogba, Mbappé i autogol Marija Mandžukića, dok su golove za Hrvatsku postigli Ivan Perišić i Mandžukić.

Foto: fah

Dalić je Hrvatsku vodio i na Europskom prvenstvu 2021. godine, gdje je reprezentacija prošla skupinu.

Uskoro će Dalić Hrvatsku voditi i na svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine. Pobjedom Hrvatske nad Rusijom u posljednjoj utakmici grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru, Hrvatska je izborila nastup na istom natjecanju. Time je Dalić postao prvi hrvatski izbornik koji je odveo reprezentaciju na tri velika natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko dana izabranici Zlatka Dalića u Beču su s 3-1 savladali Austriju i premijerno se plasirali na Final Four Lige nacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.