Jedna pobjeda dovoljna za finale: Tko god od velikh dođe Portugal će biti tvrd orah!

Foto: fah

Nakon pet utakmica, pet remija, Portugal je napokon nekoga pobijedio na Europskom prvenstvu. Jedna je pobjeda bila dovoljna za plasman u finale, što će, uz još neke zanimljivosti, Euro u Francuskoj učiniti posebnim. Naime, lako se moglo dogoditi, da nije bilo bljeska najboljeg europskog nogometaša, Cristiana Ronalda, da Portugal ode u još jedne produžetke i da nakon produžetaka ili jedanaesteraca još jednom pobijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Rijetko koju je reprezentaciju sreća toliko pratila kao što prati Portugalce, upravo su zato vrlo opasni. Naime, bez sreće se ne mogu osvajati velika natjecanja, pokazao je to jučer i najbolji hrvatski tenisač, Marin Čilić, u Wimbledonu. Portugal je dosad sreće imao u izobilju, samo je pitanje koliko im je u rezervi preostalo?

Trebat će im puno više od lagane pomoći fortune da bi se dobila jedna Francuska ili Njemačka, iako je u jednoj utakmici, pogotovo kada imate Cristiana Ronalda, sve moguće. Možda bi to bilo i najpravednije? Naime, Portugal je dosad igrao pet polufinala europskih prvenstava,  dva puta došao do finala, zar nije red da napokon ponešto i osvoje?  Kad će ako ne sad, tko će ako ne Ronaldo? Velikan poput Ronalda, bez obzira što o njemu mislili, zaslužio je otići uz veliki bljesak. Uz nagradu kakvu je zaslužio igrač koji je godinama zaštitni znak Reala.

Nakon ne baš velikog polufinala, nakon slabog nogometa, Portugal je s 2:0 bio bolji od Walesa, da igra nije bila na razini  rezultata svjestan je i portugalski izbornik Fernando Santos, koga takve stvari previše ne brinu. Naime, na velikim natjecanjima važan je rezultat, sve je podređeno rezultatu i on opravdava sredstva.  Portugalu se “ziheraštvo” isplatilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugal je svoj cilj ostvario, na korak su do san, kako kaže i Ronaldo.

“Nije važno doći do finala, važno ga je i osvojiti. Teško je pobijediti Portugal. Mi imamo svoj stil i nije nas briga je li to nekome lijepo ili nije”, rekao je nakon prvog polufinala Eura izbornik portugalske reprezentacije. Portugal je sve riješio više sretno nego spretno, u tri minute zabivši dva gola. Ipak, treba biti pošten i priznati da su Portugalci ovu pobjedu zaslužili isto onoliko koliko su zaslužili od Hrvatske ispasti u osmini finala.

“Ovo je velika sreća, nevjerojatna sreća među igračima, kao i među svim Portugalcima. Bez ijedne iznimke. Sreća i za mnoge Grke koji su uz mene na ovom prvenstvu. Hvala im na velikoj potpori koju mi daju kroz cijeli turnir, a pogotovo u nokaut fazi”, kazao je Santos poslije utakmice, izbornik nije mogao sakriti sreću i olakšanje koje je osjetio poslije dvoboja u koji je Portugal ušao kao favorit, ali ne onako izrazitit kao što bi to možda bio u nekim drugim okolnosti.  “Postigli smo cilj koji smo si zadali prije dvije godine na mojoj prvoj utakmici u Saint-Denisu. Obvezali smo se tada da ćemo napraviti sve da se vratimo ovdje i dođemo u finale.  Imali samo sreće i u tome smo uspjeli. Kao momčad smo rasli, kada smo kao momčad zajedno sve je moguće. Ponosan sam što smo u finalu”, zaključio je priznati trener koji je s Portugalom napravio velike stvari. Ipak je ova reprezentacija na svom zalazu. Tko zna gdje će Ronaldo biti i kako će igrati za dvije godine?

Svjesni da se dalje nije moglo, ali ponosni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon utakmice izbornik Walesa Chris Coleman bio je razočaran, iako za to nije imao razloga, naime, Wales je na Euru u Francuskoj napravio čudo i igrači zajedno s izbornikom mogu se ponosni vratiti u svoju domovinu. Uostalom, Wales svojim junacima priprema veliki i zasluženi doček, baš kao što su nedavno u svojoj domovini dočekani nogometaši Islanda, junaci još jedne lijepe nogometne priče ovog ljeta.  “Portugalu moram čestitati, u nogometu postoji više načina da se pobijedi u utakmici, Portugal je imao plan, uspjeli su. Dali smo sve kako bismo stvorili neke prilike, no, nismo mogli, za to je Portugal zaslužan. Francuska i Njemačka su odlične reprezentacije, no, ne pobjeđuju uvijek najbolji i mislim da Portugal ima svoju šansu u finalu”, rekao je Coleman, koji je oduševio mnoge u Walesu izjavom da mu ne pada napamet preuzeti izborničku palicu engleske nogometne reprezentacije.

Ronaldo vs. Bale

Nakon utakmice svoju sreću nije skrivao ni veliki Cristiano Ronaldo, koji je sve što je mogao osvojio u klupskom nogometu, ali koji je danas gladan trofeja s nacionalnom momčadi.  “Ovo je ono o čemu smo sanjali od samog početka. Znali smo da će biti dug put i da će biti težak. Mi smo još uvijek živi, još smo u turniru, od samog smo početka vjerovali, iako smo imali loših trenutaka ja uvijek govorim da je bolje krenuti slabo pa onda tijekom turnira rasti, nego obrnuto. Zaslužili smo finale, svi skupa, igrači, treneri, liječnici. koji rade fantastičan posao s nama igračima. Ništa još uvijek nismo osvojili, no, san živi”, poručio je umorni, ali sretni, Ronaldo, koji je tako nakon Modrića morao tješiti i drugog kolegu iz kluba, Garetha Balea.

Bale je poslije polufinala bio tužan, ali i ponosan, svjestan je veliki nogometaš što je Wales sve napravio na Europskom prvenstvu. “Morali bi biti ponosni jer smo dali sve od sebe. Cijeli turnir je bio nevjerojatan. Danas su oni uspjeli prvi doći do gola i onda imali i malo sreće kod drugog. Trudili smo se vratiti u utakmicu, borili smo se do zadnje sekunde i žao nam je što nismo uspjeli”, kazao je najbolji velški igrač, koji je Portugalcima čestitao zbog sjajne obrane koju su odigrali te praktički zatvorili sve prilaze svome golu.

Portugal je moćna reprezentacija, iako možda ne izgleda tako, naime, oni igraju sjajnu obranu, što je na svojoj koži, nažalost, osjetila i Hrvatska, teško ih je pobijediti, dok istovremeno imaju u napadu čovjeka koji će barem jednom u 90 minuta bljesnuti.  Iako Portugalci nisu favoriti u finalu, ne bih se “kladili” ni protiv njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.