Jednom mediju u BiH zasmetala je ‘Herceg-Bosna’ u Thompsonovoj pjesmi: Evo kako su reagirali komentatori

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija pobjedom nad Armenijom plasirala se na Europsko nogometno prvenstvo, a na to su mediji u BiH pozitivno reagirali. No, jednom je mediju zasmetalo jer se na kraju utakmice mogla čuti ‘Lijepa li si’ Marka Perkovića Thompsona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Hrvatski igrači plasman na Euro proslavili uz Thompsonovu pjesmu u kojoj se veliča Herceg-Bosna”, piše tako Klix.ba.

> Povjesničar Davor Marijan o presudi šestorki: Ne postoji nijedan dokaz da se Herceg-Bosna htjela pripojiti Hrvatskoj
> Nadbiskup Želimir Puljić: „Da nije bilo Herceg – Bosne, ne bi bilo ni BiH; u Haagu je zakazala elementarna ljudskost!”

Ali zato su u komentarima pokazali što misle:

“Ne znam šta je ovdje čudno. U Hercegovini na službenim dokumentima piše Herceg-Bosna, i na cijeloj teritoriji su zastave Hrvatske i te iste Herceg-Bosne”, piše u jednom od komentara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Eto nažalost vi niste imali sreće da se kvalificirate iako sam navijao za vas, pa eto sad vi navijate za HR, SRB i SLO pošto djelite državu s njima, da ne kažem u nekima i živite i radite pa pokažite kako se to radi i budite primjer nama, a nemojte navijati za neke južne zemlje da ne kažem Tursku”, poručuje drugi.

“O MOJ BOŽE.. U Hrvatskoj 99,99 posto ljudi u tom stihu misli na Bosnu i Hercegovinu.. Samo možda neki zabiti majmun misli na tu Herceg Bosnu Mate Bobana. Napravite anketu u Hrvatskoj i vidjet će te da to nema veze s tom HB. Herceg Bosna se govorilo i opjevavalo i prije rata”, piše treći.

Podsjetimo, Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, hrvatsku upravnu jedinicu u sastavu BiH, proglasio je politički vrh Hrvata u BiH kao odgovor na velikosrpsku agresiju, a kasnije i na agresiju Bošnjaka prema Hrvatima. Od svoga nastanka Hrvatska zajednica, a kasnije Republika Herceg-Bosna sebe je doživljavala kao sastavni dio države Bosne i Hercegovine te je podupirala njezinu nezavisnost i cjelovitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Hrvatska Republika Herceg-Bosna sudjelovala je u potpisivanju Washingtonskog sporazuma 1994. kojom je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda s ciljem federalizacije Bosne i Hercegovine.

Kriminaliziranje Herceg-Bosne

Kroz medije i javnost godinama se, usprkos stvarnim povijesnim činjenicama, kriminalizira uloga Hrvatske Zajednice, kasnije Republike, Herceg-Bosne te se političkom vodstvu Hrvata u BiH i Hrvatskoj pripisuje navodna težnja pripojenju Hrvatskoj.

„Herceg-Bosna nastala je kao zajednica slabo povezanih općina s većinskim hrvatskim ili velikim postotokom hrvatskog stanovništva koja se s pravom osjetila ugrožena od Srbije te pasivnosti Muslimana“ rekao je za Narod.hr povjesničar Davor Marijan dodajući: „Zahvaljujući toj zajednici Bosna i Hercegovina je u proljeće 1992. opstala“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Hrvatska zajednica Herceg-Bosna je nastala u studenom 1991., kad se sustav vlasti u BiH raspao, u trenucima kada su dijelovi snaga JNA iz Srbije ušli na teritorij BiH s kojeg su kasnije napali Dubrovnik. U tim napadima sudjelovao je dio Teritorijalne obrane BiH, s tim da je najveća koncentracija istih bila u zapadnoj Slavoniji“.

„U napadu na Dubrovnik je“, podsjeća Marijan, „stradao kompleks sela Ravno u Hercegovini“, a usprkos tome, ubrzo dolazi do poznatog obraćanja Alije Izetbegovića u kojemu je poručio „Ovo nije naš rat“.

„Savjetujem svima da pronađu tu izjavu i pročitaju je“ rekao je dr. sc. Marijan ističući kako Alija Izetbegović u njoj, govoreći o ratu, ne spominje ni tko ni gdje ratuje. Dr. sc. Marijan je poručio:

„Govornik je sastavio tu izjavu na način da se nikome ne zamjeri“, a istovremeno „zemlja kojom on predsjeda ratuje protiv Hrvatske“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavljajući komentirati haške optužbe Marijan je rekao:
„Nema nikakvih dokaza da se Herceg-Bosna namjeravala pripojiti Hrvatskoj“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.