Jesu li u pravu oni koji tvrde kako je Luka Modrić najbolji hrvatski nogometaš svih vremena?

Foto: Facebook

Hrvatski kapetan Luka Modrić uvršten je u najboljih 18 igrača ovosezonske Lige prvaka, nije to jedino priznanje koje je Hrvat dobio u posljednje vrijeme. Real, je, naravno, drugi put uzastopno osvojio Ligu prvaka te tako ispisao povijest europskog nogometa. Ako je neki klub bio ”predodređen” za dvije Lige prvaka uzastopno, ako je neki klub zaslužio biti prvi, onda je to svakako Real Madrid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Realom po treći put na Mont Blanc uspeo se, i to među prvima, kao ponajbolji ”alpinist”, kapetan hrvatske nogometne reprezentacije 31-godišnji Luka Modrić. Hrvatski veznjak, i jedan od najboljih igrača španjolske Primere, po mišljenju mnogih motor je ove pobjedničke generacije Reala, koju mnogi smatraju ponajboljom u bogatoj povijesti kluba.

U zadnjoj fazi bogate karijere bivši nogometaš Dinama, Tottenhama…te danas Reala ima itekako jako puno razloga za zadovoljstvom, osvajanjem Lige prvaka s kraljevima Luki je uspjelo ono što niti jednom Hrvatu, uključujući legendarnog Zvonimira Bobana te Davora Šukera iz neponovljivih i nezaboravnih devedesetih, nikad  nije uspjelo. Luka Modrić jedini je hrvatski nogometaš koji je dva puta za redom osvojio Ligu prvaka i koji u svojim vitrinama ima tri trofeja najjače klupske lige na svijetu.

Drugim riječima, što je Luka prije nekoliko mjeseci i sam priznao, kapetan Vatrenih kao klupski nogometaš osvojio je sve što se moglo osvojiti, kad su u pitanju trofeji s klubovima Modrić je zapravo među najboljim igračima Europe 21. stoljeća, no, ”rak rana” je reprezentacija. Bolna točka današnje velikim imenima bogate hrvatske reprezentacije. Naravno, teško je biti najbolji pored Cristiana Ronalda ili Zinedine Zidanea, Torresa ili Robbena, međutim, Hrvat ne zaostaje puno, ako uopće zaostaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ovog bismo mogli zaključiti da bi Modrić već sutra, ako to želi, mogao završiti karijeru i da bi tome unatoč bio najbolji hrvatski nogometaš svih vremena, uključujući i legendarnu ”francusku” generaciju iz devedesetih predvođenu već spomenutim Bobanom. Je li to baš tako? Jesu li u pravu oni koji nakon svega tvrde da je Modrić najbolji hrvatski nogometaš svih vremena, mislimo ponajprije na razdoblje suverene i samostalne države Hrvatske?

Statistički, i ne samo statistički, gledano, Luka nema konkurenciju, čak ni Boban nije imao takvu karijeru, ni Šuker, ni Prosinečki. Kako smo spomenuli, problem je reprezentacija, a možda posljednja prilika je Svjetsko prvenstvo iduće godine u Rusiji. Da bi u pamćenju jednog naroda, pa tako i hrvatskog, jedan sportaš ostao u kolektivnom sjećanju kroz desetljeća koja predstoje neophodan je i povijesni rezultat s nacionalnom momčadi. Kao što je to slučaj bio Bobanom ili Šukerom. Baš kroz prizmu uspjeha s reprezentaciju uvijek se prisjećamo Bobanove generacije, Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine vjerojatno će jako dugo vremena ostati jedan od najvećih sportskih podviga ove nacije.

Primjerice, Lionel Messi osvojio je valjda dva milijuna trofeja s Barcelonom, više Zlatnih lopti, samo još dijamantnu loptu nije osvojio, no, u kolektivnom sjećanju Argentinaca, argentinskog naroda, iako su prošla tri desetljeća, iako je Argentina igrala finale SP-a u Brazilu prije tri godine, je i dalje Diego Maradona u prednosti ispred Messija. Diego Maradona koji je Argentini donio posljednji naslov prvaka svijeta davne 1986. u Meksiku.  Ne tako davno jedan američki portal napravio je istraživanje među Argentincima i Brazilcima, Messi je bio i tada i danas ostao nezaustavljiv, no, kad su Argentinci u pitanju Maradona je bio i ostao i ostat će nogometni kralj. Dokle? Sve dok ga netko ne skine s trona i s Argentinom ne osvoji prvenstvo svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.