Joe i Christina Šimunić prvi put o gubitku kćeri: ‘Kao roditelj, ne bih htio da itko ikad doživi takvu tragediju’

Foto: fah

U travnju ove godine kći bivšeg hrvatskog nogometnog reprezentativca Josipa Šimunića i njegove supruge Christine Marie, malena Luciana, preminula je u četvrtoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obiteljska tragedija: Josipu Šimuniću preminula kći 

Christina i Joe teško prihvaćaju da njihove vesele uvijek zdrave djevojčice više nema, da je bolest bila brža i jača, da liječnici nisu mogli pomoći… a svoju priču iznijeli su u Jutarnjem listu.

Ni u snu nisu pomišljali kako bi gripa mogla uzeti njihovu Lucu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bila je nedjelja. Tog se dana još poslijepodne Luca veselo igrala. Bila je zdrava, a onda je navečer dobila temperaturu 38. Ništa strašno, bili smo uvjereni. Spuštali smo temperaturu onako uobičajeno i ništa nije ukazivalo na neki veći problem”, opisuje Christina.

“Ujutro je Luca ponovno imala vrućicu, ali bila je dobre volje, zaigrana, spavala je, jela, igrala se s bratom… No, temperatura je ustrajala i u utorak navečer probudila se plačući. Uspješno smo spustili vrućicu i spokojno je zaspala na našem krevetu. Ipak, za svaki slučaj, premda nije ni kašljala niti joj je curio nos, otišli smo pedijatru. Liječnica je pregledala nos, uho, pluća, izvadili su joj i krv. Ništa nije bilo alarmantno, ali bila je nekako klonula, slabije je govorila i reagirala, a to nije bio njezin običaj. Pedijatrica je zaključila da bi to trebala biti gripa. Otišli smo kući, čak je i normalno ručala pa potom i zaspala”, prisjeća se mama Christina.

“Odmah smo zaključili da nešto ipak nije u redu. Ne sviđa mi se kako izgleda. Nazvali smo ponovno pedijatra, on je radio u popodnevnoj smjeni. Samo nam je kratko rekao: ‘Otiđite u infektivnu kliniku’”, kaže Joe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nalaz likvora pokazao je da naša mala djevojčica ima encefalitis, odnosno upalu mozga, kojem u tom trenutku nisu znali uzrok. Međutim, dobila je sve moguće lijekove od antibiotika, kortikosteroida, do Tamiflua, a u četvrtak smo saznali da je izoliran i virus pandemijske gripe H1N1. U tom trenutku gotovo sam odahnula. Gripa, pa ipak nije tako strašna bolest. Ne umiru ljudi od gripe, tješila sam se. No, onda je sve krenulo nizbrdo nevjerojatnom brzinom. U petak su je prebacili na intenzivnu skrb, u subotu ujutro počele su konvulzije. Između subote i nedjelje nastupila je moždana smrt. Još je živjela tjedan dana premda je bila moždano mrtva, a napustila nas je na Uskrs. U roku od sedam dana okrenuo nam se svijet. Nije zakašljala, nije joj curio nos, gripa je zaobišla respiratorni i odmah otišla na centralni živčani sustav, objasnili su nam liječnici. Ne, to je nemoguće. Pa radilo se samo o gripi”, kaže majka.

“Liječnici su učinili sve što su mogli, ali svi smo na kraju bili nemoćni. Liječnik nam je rekao da se nažalost ne može predvidjeti kako će tko reagirati na virus gripe”, tiho govori Christina.

“Kao roditelj, ne bih htio da itko ikad doživi takvu tragediju, takvu nemoć da pomogneš vlastitom djetetu. Do kraja života pitat ćemo se jesmo li nešto mogli napraviti da izbjegnemo ovu tragediju”, govori Joe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.