Jose Mourinho: Otkaz nogometnom genijalcu ili prepotentnom ‘showmanu’?

Foto: fah

Jedan od najboljih klubova svijeta svih vremena, svakako jedan od najpoznatijih klubova, Manchester United, jučer je uručio otkaz slavnom i skupom Portugalcu, Jose Mourinhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkaz Mourinhu odjeknuo je na sve četiri strane nogometnog svijeta, ne samo iz razloga što se takvi treneri rijetko suočavaju sa smjenom  već i zbog toga što u ligama petice, a posebno klubovima kao što su Real, Manchester, Bayern, Barcelona… nije običaj mijenjati trenera usred sezone, kao što je to, nažalost, postao omiljeni sport u Hrvatskoj. Doduše, Mourinho je otkaz dobio uoči božićnih blagdana kad se na neki način sabiru računi i kad jasno može razlučiti u kojem je smjeru sezona krenula te hoće li biti neuspješna. S obzirom na bodovni zaostatak za vodećim klubovima Premiershipa prvenstvo Engleske za klub s Old Trafforda definitivno je izgubljeno.

Otkaz treneru Mourinhu podijelio je i navijače kultnog engleskog kluba, bivše nogometne zvijezde, legende kluba, ali i cjelokupnu englesku te jedan dio europske nogometne javnosti.

Dobar dio medija te nogometnih stručnjaka tvrdi da je otkaz Mourinhu došao prekasno, ako pogledamo trenutno stanje na tablici teško je s time ne složiti se, no, ima i onih koji su stali u obranu portugalskog stručnjaka, koji je o sebi uvijek govorio u superlativima bez obzira kako klub kojeg vodio prošao na travnjaku. U obranu Mourinhu stali su trener Liverpoola Jurgen Klopp i legenda redsa Steven Gerrard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“On je rođeni pobjednik, kako možete očekivati od mene da ću reći nešto loše o njemu? On osvaja titule gdje god dođe. Unitedu je osvojio nekoliko trofeja i napravio najbolji posao od odlaska Alexa Fergusona. Dok on nije došao i donio trofeje, Unitedu nije bilo lako”, kazao je trener kultnog škotskog kluba – Rangersa.

Jamie Carragher s druge strane tvrdi kako se i prije početka dalo naslutiti da bi Mourinho mogao biti vrlo brzo smijenjen.

“Prisjetite se kako je loše United ušao u sezonu. Već tada sam pomislio kako Mourinho neće izdržati do kraja sezone. Bilo je previše problema s upravom i zvijezdama u momčadi. Rezultati i nastupi nisu bili niti blizu renomeu Uniteda.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marcelo, brazilska nogometna zvijezda i veznjak Real Madrida, s Mourinhom je radio na Santiago Bernabeu, dok je Portugalac vodio najbolji španjolski klub.

“Šteta da je takav trener sada bez kluba. A nije na meni da kažem bi li se trebao vratiti u Real Madrid, ali stvarno cijenim što je sve za mene napravio”, poručio je Marcelo.

Dakle, mišljenja su kao i uvijek kad je Jose Mourinho u pitanju – podijeljena. Dok jedni smatraju kako je Mourinho nogometni genijalac i ponajbolji trener današnjice drugi tvrde da se radi o prepotentnom treneru koji, naravno, ima trenersko znanje, ali koji je ipak prije svega sjajan ”showman” Dakako, samo ”showman” ipak iza sebe u karijeri ne bi mogao imati takve rezultate i ostaviti takav trag kakav je Mourinho ipak ostavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se neki pitaju zašto reakcija čelnika Manchester Uniteda nije uslijedila ranije s obzirom na trend pada koji traje praktički od početka sezone Guardian navodi pravi razlog. Naime, nakon smjene Mourunho neće dobiti koliko bi inače dobio, da je ranije dobio ”nogu”, naime, ovako mu pripada ”samo” 16-17 milijuna eura, a inače bi se svota popela daleko iznad 20. U svakom slučaju Portugalac je s Old Trafforda otišao kao dobro ”situiran” čovjek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.