Kako do Tokija: Da li bi Dino Rađa otišao istog trena ako bi stranac iz Srbije zaigrao za Hrvatsku?

Foto: fah

Nakon što su Stojko Vranković i Dino Rađa preuzeli vođenje hrvatske košarke ista, nažalost, ne samo njihovom krivicom, doživljava udarac za udarcem. Još su svježa sjećanja na Svjetsko prvenstvo u košarci koje se igralo u Kini, a svjetski prvaci su postali Španjolci koje je Hrvatska, predvođena Aleksandrom Petrovićem, pobijedila na Olimpijskim igrama prije tri godine. Hrvatske, pogađate, nije bilo na SP-u u Kini, iako je naša reprezentacija u dijelu kvalifikacija igrala u gotovo najjačem sastavu, predvođena NBA zvijezdama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred Hrvatskom su kvalifikacije za Olimpijske igre i pokušaj da se spasi hrvatska košarka koliko se spasiti može. Naime, kvalifikacije se igraju idućeg ljeta, nakon njih na rasporedu su i OI u Tokiju. Uoči kvalifikacija za Olimpijske igre Hrvatskoj se ponudio Shane Larkin, jedan od najboljih košarkaša u Euroligi. Da pojasnimo, bio bi ogroman udarac za hrvatsku košarku kada bi propustila još jedno veliko natjecanje, ostala bez plasmana na OI, kao i za cijeli hrvatski sport budući da Hrvatska nema slabu reprezentaciju, barem po imenima, naprotiv. Tu su redom Šarić, Bogdanović, Zubac, povratnik Hezonja i … Larkin!?

Nakon što se pojavila mogućnost da bi za Hrvatsku mogao zaigrati Shane Larkin reagirao je i Dino Rađa, jedan od velikih prijatelja Vlade Divca, a Vlade Divac je osvjedočeni ”prijatelj” hrvatske košarke.

”Zar vam ja sličim na nekoga tko iz dana u dan mijenja mišljenje? Već sam više puta rekao da nećemo dovoditi strance u reprezentaciju jer to nije u interesu hrvatske košarke. I dalje stojim pri tome”, kazao je Dino Rađa, predsjednik Stručnog savjeta HKS-a, za portal 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rađa tvrdi kako će otići istog trena ako stranac bude igrao za Hrvatsku. Ako želimo biti malo zločesti reći ćemo ”angažirajmo što prije tog stranca.” Samo, što je i tko je stranac za Rađu? Da li bi Rađa otišao istog trena ako bi angažirali stranca iz Srbije? Naime, stranac iz Srbije i stranac iz SAD-a, Švicarske, Francuske, Kenije ili Španjolske nimalo se ne razlikuje. To što bi stranac iz Srbije došao iz fantomske i nekima omiljene ”regije” ne čini ga zato manje strancem.

”Klubovi moraju početi raditi i stvarati igrače, ne može se očekivati od reprezentacije da podiže košarku, to moraju klubovi raditi. Razumijem da klub uzme jednog ili dva stranca kako bi podigao kvalitetu treninga i igre, kako bi pomogao domaćim igračima da sazriju, ali ovi strance koje mi dovodimo nisu kvalitetni. To je besmisleno. Ne želim da u Hrvatskoj igraju “Votsoni” i “Džonsoni”. Slovenija je uzela Anthonyja Randolpha iz Reala i postala je prvak Europe, no što joj je to donijelo na klupskoj razini? Baš ništa. Pogledajte finale ABA lige, Crvena zvezda i Budućnost su igrali s po pet stranaca”, rekao je Rađa, pozivajući hrvatske ljubitelje košarke da gledaju besmislenu regionalnu ligu koja je zapravo uništila hrvatsku košarku i potpuno marginalizirala hrvatsku ligu.

Podsjetimo, Hrvatska je u svojoj povijesti angažirala dva stranca, prvi je bio Dontaye Draper, drugi Oliver Lafayette.  Podsjetimo, Dontaye Draper igrao je za hrvatsku reprezentaciju 2013. godine kada su košarkaški Vatreni poslije 18 godina izborili polufinale Europskog prvenstva.Treći ipak neće doći?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Nama angažman stranca ne donosi ništa, a kad bismo se i odlučili na angažman stranca, postoje zemlje koje imaju više novca i one bi sigurno doveli puno bolje strance od nas ”, zaključio je Rađa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.