Kako je Diego Maradona prije 34 godine prevario nogomet i suca te postigao najslavniji gol u povijesti nogometa?

Foto: Snimka zaslona

Jedan od najboljih svjetskih nogometaša svih vremena, Diego Maradona, prije otprilike 34 godine zabio je možda i dva najpoznatija gola u nogometnoj povijesti. Dakako, mislimo na Svjetsko prvenstvo u Meksiku 1986. na kojem je Maradona igrao u životnoj formi, iako je i prije i poslije ”Mali zeleni” igrao sjajno nikad tako dobro nije vladao loptom kao te 1986. u zemlji Asteca. Diego je briljirao u četvrtfinalu protiv Engleske te je gotovo sam pobijedio u to vrijeme ”mrskog” suparnika 2:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi pogodak Maradona je zabio – rukom. Naime, prevario je rukom slavnog engleskog golmana, Shiltona, kao i tuniškog suca Bin Nassera.

“Skočio sam, ali nedovoljno visoko pa mi je palo na pamet loptu malo taknuti rukom. U zraku sam razmišljao da nema šanse kako ću uspjeti udariti loptu glavom, a onda sam se sjetio da imam ruku. Nisam ni znao gdje je lopta nakon udarca, pogledao sam i vidio da je u mreži te se počeo radovati. Prvi mi je prišao suigrač Checho i pitao me jesam li to upravo zabio gol rukom. Rekao sam mu da šuti i da me zagrli. Prišao je i Valdano s istim pitanjem te je dobio isti odgovor. ‘Pričat ćemo kasnije’, govorio sam im”, prisjetio se Maradona trenutka kad je engleske navijače bacio u očaj. Nekoliko minuta kasnije prekrasnim pogotkom, pravim slalomom kroz obranu Engleza, Maradona je postigao i drugi gol.

Nakon svega Maradona ima drugačiju priču nego ju je imao u ono vrijeme… Tada je govorio ” Božjoj ruci”, a ispalo je kako je zapravo namjerno sve prevario, što mu se kasnije obilo o glavu.  Karijeru na svjetskim prvenstvima završio je osramoćen 1994. godine i SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nekoliko puta sam sreo i suca s utakmice. On krivi pomoćnog suca koji mu je pokazao da je sve čisto. Nisu suci krivi, na stadionu je bilo 80 tisuća ljudi i nitko nije vidio to.”

Nakon svega Argentina je postala svjetski prvak te 1986., u finalu su bili bolji 3:2 od Njemačke, s kojom su se kasnije još dva puta sreli u finalima, no, više nikad nisu pobijedili u finalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.