Katolički novinar oduševio objavom o Modriću i traci s duginim bojama

Foto: fah

Stižu pozitivne reakcije na odluku Hrvatskog nogometnog saveza da kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić neće nositi traku u duginim bojama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Uplitanje politike u nogomet: HNS umjesto duginih boja ima svoj prijedlog; htjeli su i da Vatreni kleče na EP-u, pa su to odbili

“Hrvatska nogometna reprezentacija koju vodi katolik Luka Modrić također neće nositi traku duginih boja na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Kataru. Od 13 europskih momčadi 5 momčadi, uključujući Poljsku, neće nositi traku u duginim bojama”, objavio je katolički novinar Sachin Jose na Twitteru, gdje ga prati više od 67 tisuća ljudi.

“Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić pobožni je katolik. Ova slika je s prve svete pričesti njegovog sina Ivana. Luka će voditi momčad na svjetskom prvenstvu u Kataru”, napisao je Sachin u drugoj objavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bravo”, “Svaka čast ekipi”,”Poljska i Hrvatska u finale”, neki su od komentara.

HNS traži drugačiju traku

“Hrvatski nogometni savez (HNS) poslao je upit Fifi vezano za mogućnost nošenja drugačije kapetanske trake od onih koje su trenutačno propisane. Ako će to biti omogućeno, hrvatski kapetan nosit će traku koja najbolje simbolizira vrijednosti koje zastupa hrvatska nogometna reprezentacija, a to je – hrvatska zastava“, odgovorio je Tomislav Pacak iz HNS-a na upit 24sata vezano uz nizozemsku inicijativu “OneLove” (jedna ljubav) prema kojoj bi kapetani reprezentacija trebali na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru nositi trake s duginim bojama.

HNS kaže kako ih nitko nije pitao ni tražio da kapetan Luka Modrić nosi navedenu traku, a oni su tražili mogućnost nošenja trake s hrvatskom zastavom.

“Hrvatska zastava je za nas simbol patriotizma, ponosa, strasti, ljubavi prema domovini te obitelji, što je zaštitni znak hrvatske reprezentacije. Smatramo da naša zastava simbolizira puno više vrijednosti od bilo koje kampanje, a uključivost je svakako jedna od vrijednosti naše domovine. Zato očekujemo od Fife, ako dopusti nošenje drugačijih kapetanskih traka od uobičajeno propisanih, da nam dopusti nošenje kapetanske trake s hrvatskom zastavom”, dodao je Pacak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se navodi kao razlozi nošenja traka s duginim bojama?

Među zemljama koje će nositi traku s duginim bojama su Wales, Nizozemska, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Švicarska i Engleska.

“Nošenje ove trake, poslat će jasnu poruku svijetu”, smatra kapetan engleske reprezentacije Harry Kane.

 

“Nogomet je tu za sve i naš se sport mora zauzeti za ljude diljem svijeta koji se suočavaju s diskriminacijom i isključenošću”, smatra njemački golman Manuel Neuer.

Nametanje LGBT agende u zemlji koja krši prava mnogih

Već i sama činjenica da je Katar dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva izazvala je brojne osude. Mnoge demokratske države pozvale su na bojkot prvenstva jer se po njihovu mišljenju u Katru krše osnovna ljudska prava. Doduše pobunili su se najviše zbog kršenja prava radnika tijekom izgradnje stadiona.

U Katru vlada šerijatski zakon. Sam Katar je uveo određena pravila ponašanja navijačima pred početak Mundijala. Nije dozvoljeno javno iskazivati seksualnost i pravila su stroga prema homoseksualcima.

Ali u Kataru se krše brojna prava, prvenstveno prava žena, Human Rights Watch dokumentirao je kako diskriminirajući koncept “muškog skrbništva”, koji je ugrađen u katarski zakon, propise i praksu, i dalje ženama uskraćuje pravo da donose mnoge ključne odluke o svojim životima. Ženama je čak zabranjeno da budu skrbnici svoje djece, otežavajući im razvod, bez obzira na najbolji interes djeteta. Katar nema zakon o obiteljskom nasilju niti mjere za zaštitu preživjelih i kazneni progon njihovih zlostavljača. Nijedan zakon izričito ne zabranjuje ni tjelesno kažnjavanje djece.

> Svjetsko prvenstvo u Katru: Zašto se nogomet iskorištava za LGBT agendu u zemlji u kojoj se krše prava žena, obitelji, vjeroispovijesti, stranih radnika?

Strogo se kriminalizira izvabračni seks. Zakoni neproporcionalno utječu na žene, budući da trudnoća služi kao dokaz izvanbračnog seksa, a žene koje prijave silovanje mogu biti kazneno gonjene zbog dobrovoljnog seksa.

Kaznom zatvora od deset godina (čl. 288.) propisana je i kazna za dobrovoljnog spolnog odnosa s osobom starijom od šesnaest godina izvan braka, što se može primijeniti i na sporazumni istospolni odnos između žena, muškaraca ili heteroseksualnih partnera.

Katar je većinski muslimanska nacija. Vlada koristi sunitski zakon kao temelj svojih kaznenih i građanskih propisa. Strani radnici i turisti mogu se slobodno pridružiti drugim vjerama “sve dok su diskretni i ne vrijeđaju javni red ili moral”.

Katar je prošle godine okončao pauzu od dva desetljeća u primjeni smrtne kazne, usmrtivši nepalskog radnika migranta, objavljeno je u izvješću Amnesty Internationala.

Kršila su se prava radnika tijekom izgradnje stadiona, ali i drugih stranih radnika.

Tko će se zauzeti za žene, obitelji, kršćane ili diskriminirane radnike u ovoj zemlji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.