Kći sindikalca Ozrena Matijaševića nastupa na SP-u za Makedoniju!

Nekadašnja reprezentativka Hrvatske Splićanka Petra Matijašević nastupa za taekwondo reprezentaciju Makedonije na ovom Svjetskom prvenstvu, koje je jučer započelo u ruskom gradu Čeljabinsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kći sindikalca Ozrena Matijaševića promijenila je sportsko državljanstvo, a razlog za takav potez bilo je ispadanje iz hrvatske reprezentacije. Prije nekoliko godina isto je učinila i Franka Antić.

“Frankina situacija je drugačija jer joj je majka podrijetlom Slovenka i ona je otišla još neafirmirana” rekla je kineziologinja za Večernji.hr.

Petra nije u najboljem trenutku izabrala Makedoniju jer tamo su trenutno veliki politički nemiri, no o tome nije htjela govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nastupati za drugu zemlju emotivna je odluka, no meni je 26 godina i ovo je posljednja prilika da se plasiram na Olimpijske igre. Taekwondo nije komercijalan sport da bih se njime bavila i sa 31 godinom, koliko ću imati 2020. Olimpijske igre moj su san i kako se nisam našla na popisu reprezentativki za ovaj SP, a on je bodovno presudan za plasman u Rio, nisam imala drugog izbora. Ovo je samo želja da izvučem maksimum od karijere” ispričala je Petra za portal Večernji.hr.

Moguć dvoboj s europskom prvakinjom Ivom Radoš

Popis putnika za odlazaka na SP u Čeljabinsk sastavljao je njezin klupski trener iz Marjana i izbornik Toni Tomas, koji se prema rezultatima na kriterijskim natjecanjima odlučio za svjetsku juniorsku prvakinju Mateu Jelić (19).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomasova reakcija na odlazak Petre Matijašević u Makedoniju bila je: “Ona ima pravo slijediti svoj san”.

“Ne znam kakva bi druga reakcija mogla biti jer taekwondo je moj život, a ja životnu priliku nisam dobila” – rekla je Petra na komentar bivšeg izbornika.

U međuvremenu je Petra promijenila kategoriju i prešla u onu do 73 kg u kojoj joj u 2. kolu na putu stoji aktualna europska prvakinja Hrvatica Iva Radoš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prema novoj odredbi WTF-a, uspjela sam dosad zarađene bodove prebaciti u višu kategoriju, a problema nisam imala ni s izlaznim pismom. Ljudi iz Hrvatskog taekwondo saveza tu su bili korektni. Logika je tu bila jasna, ako me već ne trebate u reprezentaciji, dajte mi slobodne papire jer na lageru imam 115 bodova koji će, ako ne nastupim, propasti. Prema olimpijskim bodovima trenutačno sam 10., a s bodovne liste na OI će prvih šest” – protumačila je razloge odlaska u drugu reprezentaciju.

I tata Ozren je pomogao

A vezano za prelazak, kaže Petra, angažirao se i njezin otac, poznati sindikalni vođa Ozren Matijašević. Bilo je još zainteresiranih za Petru, no s obzirom na kratkoću rokova trebalo je pronaći onu koja nema sporu administraciju.

“Tata me podržao i pomogao da se sve to realizira. U većini zemalja uvjet je da ste u toj zemlji živjeli nekoliko godina, a jako malo ih je koje imaju takvu odredbu poput Makedonije, da se može dobiti državljanstvo ako je to od državnog interesa za sport i kulturu” – prenosi Večernji.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.