Ključna utakmica za prvo mjesto skupine: Jedan od junaka hrvatskog trijumfa protiv Nigerije seli na klupu?

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija uspješno je startala na svom petom Svjetskom prvenstvu. Vatreni su nakon 20 godina uspjeli u prvom kolu grupne faze doći do pobjede, svladali su Nigeriju 2:0 te su trenutno vodeća reprezentacija skupine D, čak i ispred Messijeve Argentine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad smo kod Argentine recimo kako su upravo Argentinci idući protivnici Vatrenih. Naime, u 2. kolu Hrvatska će ovog četvrtka igrati derbi skupine protiv jednog od favorita SP-a, koji je u prvom kolu kiksao protiv Islanda, pritom je Lionel Messi promašio puno toga. pa čak i jedanaesterac. Na koncu je završilo 1:1.

Jedan od junaka hrvatske pobjede protiv Argentine bio je iskusni Mario Mandžukić, kojeg su neki već više puta otpisivali, no, on se uvijek iznova dizao, poput feniksa, ratnik i nogometaš, kako mu tepaju navijači njegovog Juventusa.

“Ratnik? Ha, ha… Ma, šutim i radim, kao posljednjih godina, ne zamaram se sa zabijanjem golova, samo pobjedama. Ovisnik sam o pobjedama, ne o golovima jer mogu pridonijeti i bez golova, to sam pokazao milijun puta, tako ću nastaviti i dalje…”, rekao je kroz smijeh zadovoljan učinkom u prvoj utakmici Super Mario, a prenosi portal goal.com/hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Mandžo gleda na kikis Argentine u prvoj utakmici?

Naime, Messi i Mandžukić imali su manji ”okršaj” na terenu prošle godine, Mandžo u dresu Juventusa, Messi, naravno, kao vođa svoje Barcelone. Hrvatski nogometaš ga je u jednom trenutku odgurnuo, no, onda mu se i došao i ispričati.  No, Messi je odbio ispriku, a Hrvat mu nije ostao dužan”.

“Na terenu ne poznajem nikoga, to su protivnici koji me žele pobijediti, ja im neću dati da me pobijede… I to je to,” kazao je Mandžukić, uz dodatak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dvadeset godina nismo prošli skupinu i vrijeme je. Ako budemo vjerovali i ostavili srce na terenu, onda možemo. I sreća, naravno, to je jako bitno. Vjerujem da prolazimo, a što je još važnije, vjeruje i cijela svlačionica.”

Izbornik Zlatko Dalić je svoje odabranike odlučio motivirati dokumentarnim filmom ”Vatreni”, koji je nedavno prikazan i na HRT-u, a u kojem ima i nekoliko spornih scena. No, Mandžo se koncentrirao na ono bitno u filmu, a ne na Titovu smrt i Titov pogreb, koji se u bivšoj Jugoslaviji pretvorio u komunistički mitinig.

“Ujutro nam je pustio film, bila je neka skraćena verzija jer traje puno duže, ali je lijepo. Bile su i neke naše utakmice, miješane s onima iz Francuske 1998. godine. Baš je bilo lijepo vidjeti kako je to bilo prije. To me stvarno motivira, volim gledati hrvatske uspjehe, hrvatske sportaše…”, poruka je Marija Mandžukića tri dana prije možda i ključne utakmice za prolaz skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska bi pobjedom, a možda čak i remijem, protiv Argentine vjerojatno u osmini finala izbjegla Francusku, jednog od favorita cijelog turnira. Argentina? Oni po nekim računicama ne bi smjeli izgubiti, ako ne žele kući prije vremena.

Promjene za Argentinu?

Dakle, pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom je ključna utakmica za prvo mjesto skupine D. Vatreni su trenutno vodeći u grupi s tri boda, dva više od Islanda, odnosno Argentine, dok je Nigerija bez bodova.

Kako smo već spomenuli, pobjeda protiv Argentine rješava sve dvojbe, Hrvatska bi tada osigurala osminu finala, vjerojatno čak i prvo mjesto, no, jednim dijelom razvoj situacije u cijeloj skupini odlučuje se u susretu Island – Nigerija. Hrvatskoj bi remi između ova protivnika savršeno odgovarao. No, Vatreni sve drže u svojim rukama, sami su gospodari svoje sudbine te se ne moraju još uvijek zamarati drugima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Hrvatska će se suprotstaviti Argentini otvoreno, bez suviše kalkulacija, ako je vjerovati izborniku Zlatku Daliću. Međutim, bit će promjena, sasvim sigurno, Argentina nije Nigerija ona neće tolerirati pogreške obrane, koja je protiv Nigerije izgledala vrlo dobro, posebno Dejan Lovren. Dakle, teško će se Hrvatska Argentincima suprotstaviti sa čak četiri napadača, makar oni igrali i povučeno, kao polušpice.  Realno je očekivati da će umjesto jednog napadača ući jedan vezni nogometaš, a postoje tek dvije dvojbe. Milan Badelj umjesto Marija Mandžukića, ali i mogućnost da umjesto Badelja uđe Marcelo Brozović, koji je protiv Nigerije donio stabilnost Vatrenima i donekle mir na travnjaku. Njegovim ulaskom Hrvatska je ponovno uspostavila kontrolu nad utakmicom.

Naravno, postoji također mogućnost da Mandžo zaigra kao klasična špica, u tom slučaju bi na klupu išao Kramarić, dok bi Mandži lopte u kazneni prostor s krila servirali Rebić s jedne te Perišić s druge strane.  Mandžo je kralj u igri glavom. Badelj ili Brozović bili bi tom slučaju iza Modrića i Rakitića, spona između obrane i vezne linije, točnije, kao zadnji vezni, a velikom ulogom u defenzivi.

Vedran Ćorluka kao stoper, Domagoj Vida na boku? U tom bi slučaju također jedan od napadača ispao iz prvih 11, kako je Kramarić tehnički jači, ali i brži od Mandže, vjerojatno bi on bio ”žrtva” ove promjene. U tom bi slučaju Vatreni igrali u formaciji kao protiv Brazila u prijateljskoj utakmici uoči SP-a. Nije loše izgledalo protiv peterostrukog prvaka svijeta, naprotiv, poglavito u prvom poluvremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.