Klubovi optužuju: HAS u 2016. nije iskoristio više od dva milijuna kuna

Foto: fah

Četiri najkvalitetnija hrvatska atletska kluba Dinamo-Zrinjevac, Mladost Zagreb, Kvarner Rijeka i Slavonija-Žito Osijek u četvrtak su u zajedničkom priopćenju za javnost optužili vodstvo Hrvatskog atletskog saveza (HAS) da je čak 38 % financijskih sredstava koja je u 2016. Hrvatski olimpijski odbor namijenio atletici, ili nešto više od dva milijuna kuna, ostalo neiskorišteno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Smatramo da se atletika u Hrvatskoj sustavno i planski razvija u pogrešnom smjeru te da zbog toga ne možemo dati svoj puni doprinos razvoju atletike, jer ne ostvarujemo zasluženi status u tijelima Hrvatskog atletskog saveza. Suradnja klubova ima za cilj sustavno, razvojno i kvalitetno unaprijediti atletiku kroz održavanje međusobnih natjecanja u zimskom i ljetnom dijelu sezone, organizaciju zajedničkih kampova, organizaciju zajedničkih priprema, međusobnu razmjenu stručnog kadra, pomoć u opremi i rekvizitima, organizaciju skupova s ciljem razmjene iskustava i pomoći u realizaciji programa perspektivnih, kvalitetnih i vrhunskih atletičara, pomoć u organizaciji atletskih natjecanja, suradnju i povezivanje klubova i pojedinaca na domaćem i međunarodnom planu, itd. Između ostalog, izražavamo nezadovoljstvo, pa i ogorčenje, zbog činjenice koja je izašla na vidjelo tijekom sjednice Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), 12. prosinca 2016., da Hrvatski atletski savez nije iskoristio čak 38% financijskih sredstava za atletiku na osnovu financijskog plana HOO-a, što je više od dva milijuna kuna, a istodobno, pod izlikom nedostatka novaca, nije financirano okupljanje reprezentacije, sudjelovanje na juniorskom Prvenstvu Balkana, itd.”, stoji između ostalog u priopćenju kojeg su potpisali AK “Dinamo-Zrinjevac” iz Zagreba, HAAK “Mladost“ iz Zagreba, AK “Kvarner” iz Rijeke i AK “Slavonija-Žito” iz Osijeka.

Po njihovom mišljenju HAS je svojim postupcima ugrozio budućnost kompletnog sustava atletike, posebice razvoj mnogih perspektvnih, kvalitetnih i vrhunskih atletičara koji neće moći u potpunosti realizirati svoje programe.

“Uz sve navedeno, dužni smo reći i da ne podržavamo javne istupe predsjednika Hrvatskog atletskog saveza Ivana Veštića, a posebno prozivanja HOO-a da atletici ne daje dovoljno novaca, kad je gotovo dva milijuna kuna namjenjenih hrvatskoj atletici ove godine ostalo neiskorišteno. Takvi istupi štete statusu hrvatske atletike u cjelini, ali i atletskom sportu na lokalnoj razini”, stoji u priopćenju četiri atletska kluba koja tvrde da su među najvažnijim nositeljima atletskog sporta u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.