‘Simbolika grada prepoznata u međunarodnim krugovima: Vukovar do 30. rujna dobija potpuno opremljeni atletski stadion

Foto: fah

Za 30. rujna planira se otvorenje potpuno opremljenog atletskog stadiona u Vukovaru koji će, uz novac iz gradskog proračuna i sredstva Hrvatskog atletskog saveza (HAS), biti financiran donacijama Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), Međunarodnog atletskog saveza (IAAF) i Međunarodne atletske zaklade (IAF), rekao je u četvrtak predsjednik HAS-a Ivan Veštić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je kako će grad za pripremu terena na koji će biti postavljeno atletsko trkalište sa šest staza izdvojiti oko milijun i pol kuna, dok je predsjednik HAS-a Ivan Veštić dodao kako će postavljanje staze, kao i ostala atletska oprema poput zaletišta za bacačke i skakačke discipline, prepona i strunjača, koštati još dva i pol milijuna kuna. Veliki dio od tog iznosa prikupljen je donacijama, pa je MOO iz svog Fonda solidarnosti odobrio potporu u iznosu od 150.000 američkih dolara, IAAF je donirao 100.000 dolara, a IAF još 60.000 dolara, dok će ostatak od oko 500.000 kuna osigurati HAS.

“Savez je došao na ideju napraviti u Vukovaru nešto što taj grad nema, a to je atletska staza. Ova donacija MOO-a je ustvari zadnja faza čitavog projekta. Još prošlo ljeto smo kontaktirali IAF i IAAF te smo poštujući proceduru preko HOO-a aplicirali za sredstva iz Fonda olimpijske solidarnosti. U ovom se slučaju potvrdilo kako ljudi još uvijek imaju senzibilitet, jer su odstupili od pravila prema kojima se ne daju sredstva za gradnju staza u zemljama u kojima one već postoje, ali kada su saznali kako se radi o Vukovaru ipak su pristali financirati ovaj projekt”, izjavio je Veštić dodavši kako je veliku ulogu u odobravanju sredstava iz IAAF-a i IAF-a imao proslavljeni ukrajinski skakač s motkom Sergej Bubka, aktualni dopredsjednik IAAF-a.

Vukovarski gradonačelnik kazao je kako je najvažnije da ove donacije pokazuju da je simbolika Vukovara prepoznata i u međunarodnim krugovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Predsjednik Veštić je prije dvije godine stigao s idejom da se u Vukovaru po prvi put instalira atletska staza, koje u gradu nije bilo niti prije domovinskog rata i mi smo pristali uložiti potrebna sredstva kako bi se uredila podloga za postavljanje tartana na Gradskom stadionu. Ova inicijativa je poruka svima u Hrvatskoj kako nema ništa od filozofiranja, jer kada je gospodarstvo u pitanju tada kod nas stalno nailazimo na administrativne probleme kad god želimo nešto potaknuti”, izjavio je Penava.

Predsjednik HAS-a najavio je kako bi se otvaranje atletskog stadiona u Vukovaru trebalo obilježiti peteromečom kadetskih reprezentacija 30. rujna, a da je za taj događaj prošloga vikenda tijekom Europskog dvoranskog prvenstva u Beogradu već dobio podršku predsjednika IAAF-a Sebastiana Coea koji bi povodom otvaranja stadiona u Vukovaru trebao doći u prvi službeni posjet Hrvatskoj.

Veštić je najavio kako HAS planira napraviti stazu i u Kninu, a za taj je projekt, kao i za ovaj u Vukovaru, HAS dobio pokroviteljstvo Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. No, gradnja staze u Kninu morat će biti financirana donacijama u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.